MUSTAFA ORHUN ÇETİN

MUSTAFA ORHUN ÇETİN

TEKNOLOJİ MUTFAĞI

orhun.cetin@inbusiness.com.tr
09.06.2024 | Pazar

Sonraki büyük adım: Bulut bilişim

İş dünyasının hızlı tempolu ortamında önde kalabilmek sıklıkla geleneksel uygulamaları dönüştüren teknolojilere yatırım yapmayı gerektiriyor. Son dönemde herkes yapay zekayı konuşsa da teknoloji dünyasında trendler hızla değişiyor. Geleceğin yeni büyük düşüncesi ise eski dost bulut…

Sıklıkla depolama için kullanılan bulut teknolojisi sonraki 'büyük şey' olarak bulut bilişim kimliğiyle endüstrilerin dünya çapında görünümünü ve işleyişini değiştiren bir oyun değiştirici olarak öne çıkmayı bekliyor. Ona bu şansı tanıyan özellikler ise ölçeklenebilirlik, verimlilik ve esnekliği... Üstelik pazar da hızla büyüyor.

Gartner'ın araştırmasına göre Genel Bulut Hizmetleri 2026'da 1 milyar dolar ile diğer tüm BT pazarlarını geride bırakıyor. Eğer teknolojiyi yakından takip eden biriyseniz ya da borsa ile ilgileniyorsanız ABD'li Nvidia şirketi mutlaka önünüze bir haber olarak düşüyordur. Bunun en büyük nedenlerinden biri yapay zeka ile birlikte şirketin buraya yönelik geliştirdiği çözümlere artan talebin hem gündem yaratma hem de hisse fiyatları üzerinde bıraktığı olumlu etki.

Yalnızca Nvidia değil bulut alanında çalışan startup'lardan devlere kadar pek çok şirket yapay zeka teknolojisinin kitlelere yayılmasıyla artan ilgi karşısında hızla dönen gözlerin ilgi odağı olmuş durumda. Bulut'un yeniden önem kazanmasının altında yatan nedenler ise artan verinin depolanması için şirketlerin fiziki altyapı yatırımlarına kalkışmakta yaşadıkları ikilem. Zira fiziki yatırımlar yanında teknik destekten enerji giderlerinin artmasına hatta siber tehditlere karşı savunma timlerin kurulmasına değin giden pek çok risk listesinin çözümünü de düşünmek zorunda.

Bulut bilişim, bu sorunları düşünme derdinin önüne geçerken aynı zamanda ölçeklenebilirlik ve esneklik sunan bir çözüm. Şirketler artık değişen taleplere göre kaynaklarını kolayca ölçeklendirirken optimal performans alıp ve uygun maliyetler ile iş yapabiliyor. Bu çeviklikle, şirketler hızla fırsatlara ulaşırken bir yandan da yerelden çıkarak küresel rekabete dahil olabiliyor.

Gartner'ın 2027'de Bulut Bilişimin Geleceği: Teknolojiden İş İnovasyonuna araştırmasına göre 2027 yılına gelindiğinde bulut yaygınlaşacak ve bir sonraki aşama olan esneklik ve yenilikçiliğe geçmiş olacak. Çoğu BT ve iş inovasyonunun temelini oluşturacak. Hatta iddialı bir de söylem bulunuyor. 2027'de bulut dışındaki her şey eski olacak! Halihazırda pek çok sistemin ön ödemeli yapıya geçtiğini biliyoruz. Bugün program lisansları satın alınmak yerine artık aylık abonelikler tercih edilebiliyor. Ya da oyun oynayan biri bir oyunu almak yerine tıpkı bir eğlence platformundaki üyelik gibi aylık ödemelerle portföyde olan oyunlara erişim sağlayabiliyor.

Şirketlerin yalnızca kullandıkları kaynaklar için ücret ödemeleri mali esnekliği de beraberinde getiriyor. Ayrıca bulut bilişim sayesinde iş birlikleri için coğrafi engeller de ortadan kalkıyor. İletişim yollarındaki çeşitlilik özellikle pandemide evlere kapanan şirketler için kurtarıcı olurken bu iş yapış biçimlerine de sarsıcı bir etki yarattı. Bugünün dünyasında hibrit ve uzaktan çalışma aranan özellikler haline geldi. Öte yandan dijitalleşme ile en büyük sorunlardan biri siber risklerin de aynı oranda gelişmesi oldu. Bulut bilişim bu noktada şir- ketlerin veri güvenliğini artırmasına da olanak tanıyor.

Bulut sağlayıcıları, hassas verileri siber tehditlerden korumak için şifreleme ve çok faktörlü kimlik doğrulama gibi son teknoloji güvenlik teknolo- jilerine büyük yatırımlar yapıyorlar. Bulut bilişimi şirketler için önemli avantajlar sunarken en iyi şekilde yararlanmalarını ve daha rekabetçi, esnek ve yenilikçi bir konuma gelmelerini sağlayabilir;

-Eğitim ve Yetenek Kazanımı: Teknolojide her şey yüzünü eğitime dönüyor. Bulut bilişimi konusunda da çalışanların ve yöneticilerin bilgi ve becerilerini geliştirmek için eğitim ve yetenek geliştirme programları düzenlenmeli.
-Stratejik Planlama: İşletmelerin bulut bilişimi benimsemesini desteklemek için bir strateji oluşturulmalı. Uyumlu noktalar belirlemeli ve bu teknolojinin hangi alanlarda kullanılacağını netleştirmeli.
-İş Süreçlerinin Dönüştürülmesi: Şirketler, bulut tabanlı uygulamaları kullanarak iş süreçlerini yeniden tasarlayabilir ve verimliliği artırabilir.
-Güvenlik Çözümleri: Bulut bilişim hizmetlerini kullanırken güvenlik ve uyumluluk konuları büyük önem taşıyor. Uzmanlar ile iş birliği yaparak bu alanlarda gelişmiş çözümler sağlayabilirler.
-Veri Yedekleme ve Kurtarma: Şirketler, bulut tabanlı veri yedekleme ve kurtarma çözümleri kullanarak verilerini güvence altına alabilir ve felaket durumlarına karşı hazırlıklı olabilirler.

BULUT BİLİŞİMİN GELECEĞİ

Gartner'ın 2027'de Bulut Bilişimin Geleceği araştırmasına göre bulut, aşağıdakiler de dahil olmak üzere en yeni ve gelişmekte olan teknolojik yeniliklerin merkezinde yer alıyor:
-Yapay zeka
-Olay odaklı mimariler -Nesnelerin İnterneti (IoT) hizmetleri 4 Yeni nesil kullanıcı arayüzleri -Uç bilişim -Kuantum hesaplama -Gerçek zamanlı durumsal farkındalık

BİZE ULAŞIN