MUSTAFA ORHUN ÇETİN

MUSTAFA ORHUN ÇETİN

TEKNOLOJİ MUTFAĞI

orhun.cetin@inbusiness.com.tr
03.02.2025 | Pazartesi

Teknolojik gitara köpek balığı iştahı

Kökleri 5 bin yıl öncesine dayanan müzik aleti gitara yüksek teknolojiyle yeni bir ses veren türk girişimi shark gözünü dünya pazarına dikti. hedef uluslararası piyasadan yüzde 10 pay.

Geçmişi milattan önce 3500 yıllarına uzanan gitarın bu topraklardan çıktığı söylenir. Hatta kökeni ud ve lavta isimli sazlara giden bu müzik aletinin adı Yunanlar'ın Kithara'sına dayanır. Şimdilerde formu öylesine kabul görmüş bir müzik aleti ki hala 1930'lardan kalma özellikleriyle üretimi yapılıyor. Ama artık durum değişiyor. Boş kaplumbağa kabuğuyla başlayan yolculuğunda tropik ağaçlara uzanan bir tasarım süreci geçiren gitarın (elektro gitarın) üretiminde bugün teknolojinin dokunuşu ile çarklar, robot kollar, bilgisayar destekli tezgahlar kullanılıyor. Tıpkı kitaplardaki yolculuklarda, hikayenin başladığı yere geri dönülmesi gibi bu yenilik hareketi de gitarın geçmişinin uzandığı topraklarda başladı. Antalya'daki Shark Guitar'ın, atölyenin ötesindeki üretim tesisi işte bunları düşündürtüyor. Aslında yazılımcı olan ve aynı zamanda gitarcı kimliğiyle de tanınan Cem Köksal'ın 6 yıl önce başladığı serüvende destekçileri (ortakları) Bahtiyar Balci ve Bayram Tekçe oldu. Üçlünün emekleri, fikirleri ve tabii ki yatırımla araştırma ve geliştirme süreci sonrası ilk etapta 6 patent alındı. Kendi tabirleriyle 'para işine' bakan Bayram Tekçe, "İlk sesi duyduğumda çoktan 1.1 milyon dolar harcamıştık" diyor. 2024'ün başında çıktıkları yatırım turunda aralarında Nevzat Aydın'ın da bulunduğu yatırımcılardan 20 milyon euro değerlemeyle aldıkları 2.5 milyon euroluk yatırım da hedeflerini büyütmek için önemli bir kaynak oldu. Halihazırda yapılan yatırımla 5 milyon dolara yakın bir değere ulaşan fabrikada kullanılan makinelerin bazıları tamamen kendi üretim yöntemlerine göre özel olarak oluşturuldu ve süreç içinde geliştirmeler yapılmaya devam ediliyor. Aynı zamanda zımpara ve boya kısmında Japon endüstriyel robot üreticisi Fanuc'un yine bu işler için kalibre edilen robot kolları kullanılıyor.

Tekçe'ye göre 6 olan patent sayısı 15'e ulaşabilir. Halihazırda eldeki patentlerde de yeni geliştirmeler yapılıyor. Köksal ise kimi üniversitelerden daha çok Ar-Ge yaptıklarını ve daha fazla sayıda patente sahip olduklarını söylüyor. Yüksek seviye gitar piyasasına hitap eden Shark'ın hedefi bu pazarda yüzde 10'luk paya ulaşmak. Şu anki tesisin kapasitesi ayda 100 elektro gitar üretimine izin verirken öncelikle bu sayıyı 500'e çıkarmak istiyorlar.

MODÜLER ÜRÜNLER

Şirketin adının 'shark' yani köpek balığı seçilmesi tesadüf değil. Agresif bir büyüme için çalışılıyor. İlk aşamada gitar markası olarak küresel çapta isim hedefleyen Shark'ın bir sonraki adımı üretim çeşitliliği olacak. Sadece gitarla değil 'ocean environment' adını verdikleri ekosistem ile yüksek seviye pazarda diğer markalara da parça satışı da gerçekleştirerek gelirlerini artırmayı hedefliyor. Keza Shark'ın patentlerinin neredeyse hepsi modüler özellikler sunarken bu durum hem kendi ürünlerinde çok yönlülük hem de diğer gitar üreticilerinin de donanımları kullanmalarına imkan ver.

Modüler olma özelliğiyse en göze çarpan yanı. Cem Köksal'ın gitarı anlatırken saniyeler içinde birçok parçayı değiştirip farklı donanımları bir araya getirmesiyle gitara yeni özellikler kazandırması, teknoloji açısından bakıldığında kişiselleştirilmiş bilgisayarları hatırlattı. Bunun yanında metal kısımlarda kullanılan titanyum hem hafiflik hem de tasarım ile birbirinden farklı elektro gitarların ortaya çıkmasını sağlıyor. Aslında şu anki kapasitenin nedeni de titanyumu işlemede ihtiyaç duyulan ince işçiliğe uzanıyor.

NVIDIA'NIN YILDIZI BİR KEZ DAHA PARLADI

CES 2025'te yıldızlaşan isim Nvidia CEO'su Jensen Huang oldu. Şirketin alametifarikası yapay zeka çiplerinden sonra Project Digits ismini verdiği yapay zeka süper bilgisayarıyla da adından çokça bahsettirecek. 200 milyar parametreli yapay zeka işlemleri yapabilecek bu sistemi "Herkes için süper bilgisayar" diye anons eden Huang'ın yapay zeka bağımsızlığı savunucusu kişiliğiyle bu alana yüklenmeye devam edeceği düşünülebilir. Keza yeni ekran kartı serisinde kullanılan yapay zeka ile de pikselleri doldurmaya yarayan teknoloji artık görüntünün geçmişine bakarak gelecek hareketi tahmin edip bu işi yürütecek. Yani deneyimler de giderek kişisel bir hale bürünecek. Tabii yine Trump'ın hareketleri bu teknolojiye ulaşabilecekleri belirleyecek. Çünkü bu yazıyı yazarken ABD'den yapay zeka destekli çiplerin ihracatına ilişkin çeşitli kısıtlamalar duyuruldu. Bu karardan etkilenecek ülkeler arasında biz de bulunuyoruz.

HEYECAN GERİ DÖNDÜ

Son yıllarda teknoloji fuarlarında durağanlık giderek artmıştı. Las Vegas, Berlin ve Barcelona'daki fuarları takip etsek de ilgi çekici çok az son tüketici hedefli şeyler görür olduk. Ancak teknolojiseverler ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) son derece ilgi çekici ürünleri izlediler. Yapay zeka yine ana konuyken benim en çok ilgimi çeken ürün gamı robotik kollara sahip robot süpürgeler oldu. Böylelikle hibrit yapıda robotların evlere girişinin ilk örneklerini gördük. Tabii ki aklıma distopik konular da gelmedi değil. Netflix'de yayınlanan Love Death Robots animasyon dizisinde tam da bu özellikteki elektronik aletler ortalığı birbirine katarak sağlam bir güvenlik krizi yaratmışlardı. Bu kollar bize yeni geliştirmelerin başlangıcını veriyor. Bunun dışında uzayan ekranlı dizüstü bilgisayarlar, çok işlevli hava temizleyiciler, kendi sebzenizi yetiştirebileceğiniz ürünler de tanıtıldı.

BULUTTA İŞ BİRLİĞİ

Kurumsal yazılımlar geliştiren ATP Yazılım, Çinli Alibaba ile bulut alanında iş birliği yaptı. Türkiye bulut pazarının hızla büyüdüğüne ve 2024'te 800 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken ATP CEO'su Ümit Cinali, önümüzdeki üç yıllık dönemde IDC verilerine göre pazarın 3 milyar dolara erişmesinin beklendiğini belirtti. Alibaba Cloud'un BAE & Türkiye Genel Müdürü James Wang, hedefledikleri kullanıcı sayısına ulaşılırsa yatırımın 'node' olmaktan çıkarak 'bulut' olacağını söyledi. Kullanıcı sayısı hedeflenen sayıya ulaşırsa belki de bir veri merkezi yatırımının habercisi olabilir.

BECERİLERİ
GELİŞTİRMEK
GEREKİYOR

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2025 İşlerin Geleceği Raporu'nu yayımladı.
Rapora göre;
2030 yılına kadar iş gücü piyasasında yaşanacak dönüşüm işlerin yüzde 22'sini etkileyecek
Dönüşüm sonucunda 170 milyon yeni rol oluşacak
92 milyon rol yok olacak
Net 78 milyonluk iş artışı gerçekleşecek
Dönüşümün önündeki en büyük engel beceri açığı olacak
Mevcut işlerde gerekli becerilerin yaklaşık yüzde 40'ının değişmesi gerekecek
Yapay zeka, büyük veri ve siber güvenlik alanlarındaki teknoloji becerilerinin talebi hızla artacak

BİZE ULAŞIN