Global pazarın yerli oyuncusu
General mobile bugün akıllı telefonlarıyla bilinse de akıllı ev ürünleri, sunucu ve modemleriyle yalnızca Türkiye’de değil deniz aşırı ülkelerde de faaliyet gösteriyor. geniş bant modem tarafında hindistan’ı üs edinen ve 400 milyon dolarlık ciro hedefine ulaşmak üzere olan şirketin şimdiki rotası abd.
İKİ KUTUPLU DÜNYADA YENİ ÜS
Hindistan gibi üretimin yoğun yaşandığı dolayısıyla rekabetin hat safhada olduğu bir pazarda başarıyı ise şu sözlerle açıklıyor Cihaner: "Global bir marka yerine lokal bir oyuncu olarak nasıl oynayabileceğimizi düşündük. Türkiye gibi Hindistan da yerli üretime çok önemli destekler veriyor. Foxconn'un fabrikasında üretim yapıyor oluşumuz ise ölçek ekonomisini lehimize işletiyor." Çin-ABD ekonomik gerilimi ardından batılı ülkelere satışta sorun yaşamak istemeyenler Hindistan'a yöneliyor. Cihaner, "Yeni kurulmak istenen düzen biraz bununla bağlı ve hikaye de burada aslında" diyor ve ekliyor: "Pandemideki darboğaz Çin'e olan bağımlılığı kırmanın yollarını aratmaya başladı. Hindistan'ın bir üretim bölgesi olması konusunda önünde hiçbir engel yok."
SIRADA ABD VAR
Aslında bu sözler şirketin sonraki hedefi konusunda da birer ipucu sanki. Keza Hindistan için atılan bebek adımlarının aynısı şu sıralar ABD pazarı için atılmaya başlandı. Burada da Foxconn ortaklığıyla üretilecek ürünler yine operatör bağlantısıyla pazara sunulacak. Yerleşik ekibi kurduklarını ifade eden Cihaner, "T-Mobile, Verizon, AT&T gibi operatörler ile görüşmeler sürüyor. Özellikle 5G Hotspot özellikli cepte taşınan, 100 cihaza kadar çoklu bağlantı sunan bir modem için pilot çalışmalara başladık" diyor ve ekliyor: "Burada da aynı Hindistan'da olduğu gibi global değil yerel marka olarak kendimizi konumlandırmak istiyoruz." ABD pazarında sonraki hedef ise akıllı telefonlarla yer alma. Cihaner, "ABD pazarında birkaç markanın hegemonyası var. Çinli markaların pazara girişte yaşadığı zorluklar bizim için fırsat doğurabilir. Bu nedenle ikinci fazda amacımız telefonlarla girmek" diyor.
2025 sonunda ABD'de yakalanması planlanan ciro hedefini 40 milyon dolar olarak belirten Cihaner, "Akabinde peyderpey artıracağız. Öncelikle büyük operatörlerle giriş yapıp marka bilinirliğini artırmak ve kendimizi kanıtlamak. 5G geniş bant ürünleriyle gireceğimiz pazarda sonrasında sabit bant tarafında da bulunabiliriz. Adet bazlı hedefimiz az olsa da Hindistan'a göre ciro oranında beklentimiz daha fazla" diyor.
OTOMOTİVE DEVRE KARTI
İlkay Cihaner Türkiye'nin yıllık akıllı telefon pazarının 10 milyon adet olduğunu söylüyor. General Mobile'ın ise üretim kapasitesi tek başına 4,2 milyon adet. Pazarın büyümediği hatta daraldığı bir noktada tam kapasite kullanımının olanaksız olduğunu ifade eden Cihaner devam ediyor: "Kapasiteyi değerlendirmek için 2023 itibarıyla Avrupa pazarına satılan elekrikli otomotivlerin devre kartlarını üretmeye başladık." Halihazırda 3 milyona yakın devre kartı üreten şirket, anakartları da kendi basıyor.
WE, ROBOT!
Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Will Smith'in başrolünü oynadığı, Asimov'un kitabından yapılma iRobot filmini gerçeğe taşıyor. Gelecek vizyonunu anlatan 'We, Robot' adını verdiği lansmanda günlük hayatta hizmet için kullanılacak insansı robot Optimus'u, tamamen otonom pedalsız ve direksiyonsuz robot taksi CyberCab'i tanıtırken, yük taşımada kullanmayı planladığı otonom Robovan'ı da duyurdu. En ilgi çeken ise içecek servisi yapan, dans eden ve konuşan Optimus robotlar oldu.
MİLYAR DOLAR
KOŞUSU
Finans sektörüne yönelik teknolojiler geliştiren Enqura, yurt dışı açılımıyla 2028'e kadar unicorn olmayı hedefliyor. Fintech Five adını verdikleri yapay zeka destekli uygulamaları ile 16 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket İngiltere, Orta Doğu ve Asya'da büyümeyi planlıyor. Enqura, Turcorn 100 programına da seçilerek 2030'a kadar unicorn olması beklenen 15 teknoloji şirketinden biri oldu. Kurucu Metin Karabiber, "Şirketin merkezini İngiltere'ye taşıdıktan sonra geçirdiğimiz ilk yılı baz alırsak dolar bazında 2 kat büyüdük. Yurt dışında Türkiye'ye göre beş katlık bir partner potansiyelimiz bulunuyor. Dört sene daha her yıl iki kat büyürsek basit mantıkla unicorn değerlemeye ulaşmış olacağız" diyor.
BİLMEYEN KALMADI
FutureBright Group iş birliğinde kripto paralara dair bilinirlik ve algı araştırmasının 2024 edisyonunu yayınlayan Paribu, Türkiye'de blok zincirin üzerindeki kavramların ne kadar bilindiğini ve bu teknolojinin finansal açıdan tüketiciler tarafından nasıl tanımlandığını da ortaya koydu. Kripto paraları bilenlerin oranı yüzde 99'a ulaştı. Olguya teknolojik açıdan bakarsak burada işlem yapanların yalnızca yüzde 22'si merkeziyetsizlik adına kullanırken yüzde 74'ünün kazanç beklentisi taşıdığı görülüyor. Öyle ki altın (yüzde 56) ve dövizin (yüzde 42) ardından yüzde 29 ile üçüncü oldu. Peki blok zincirin ortaya çıkış nedeni olan merkeziyetsizlik ve web3 olarak tanımlanan internetin geleceğinin temelleri ne zaman kazançtan daha fazla öne çıkacak? Devletlerin regülasyonlarla piyasayı dengeli hale getirip diğer yönlerin ağır basacağı bir yapı oluşturması güven yaratarak tetikleyici olabilir.
SAHTECİLİĞE
YAPAY ZEKALI ÇÖZÜM
Kimlik sahteciliği, teknolojinin gelişen nimetleri ile çok daha can yakar hale geliyor. Özellikle finans sistemleri tehditi en çok yuaşayan sektör. Sodec Technologies Kurucu Ortağı Hasan Dertli, "Yapay zeka 15 saniyede sesi kopyalayabiliyor, yüz tanıma sistemleri basit maskelerle aşılabiliyor. Yapay zeka kullanarak bunların önüne geçecek sistemleri kurmak mümkün" diyor. Şirket geliştirdiği teknolojiyle halihazırda 200 ülkede kullanılabilecek (dil desteği ve kimlik sistemleri) kapasiteye sahip olduğunu ve hata payını 10 milyonda 1'e düşürüyor.