Bankacılıkta ‘teknoloji’ ekolü
DİJİTALLEŞME YATIRIMLARININ HIZLANMASIYLA BANKACILIKTA TEKNOLOJİ KÖKENLİ YÖNETİCİLERİN DE SAYISI ARTTI. ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MEZUNU GARANTİ BBVA’NIN YENİ GENEL MÜDÜRÜ MAHMUT AKTEN DE BANKASINI YAPAY ZEKA İLE ŞEKİLLENECEK GELECEĞE HAZIRLIYOR.
Dijitalleşme ile birlikte Türk bankacılık sektöründe de eski ezberler bozuldu. Eskiden banka genel müdürleri ile bir araya geldiğimiz zaman sorularımızdan biri mutlaka şubeleşme hedefleri olurdu. Teknolojinin baş döndürücü hızla geliştiği bugünkü ortamda ise daha çok dijitalleşme yatırımlarını konuşur olduk. Çünkü mobil bankacılılık neredeyse bankaların 'ana kanalı' haline gelirken, yapay zeka, makine öğrenimi, bulut bilişim ve blok zincir teknolojileri sektörün öncelikleri arasında.
İşte bütün bu gelişmeler sonucu yeni nesil teknolojiler ile şekillenen bankalar artık bir teknoloji fabrikasına dönüşüyor. Bu da haliyle işe alımlar veya terfilerde ekonomi-işletme mezunlarına kıyasla, mühendislik mezunlarını daha ön plana çıkardı. Zaten son yıllarda genel müdürlük koltuğuna oturanların özellikle elektrik-elektronik mühendisi kökenli olması da bir tesadüf olmasa gerek. İş Bankası, Yapı Kredi, HSBC, ING ve Odeabank'tan sonra Garanti BBVA'nın CEO'luğunu üstlenen Mahmut Akten de Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu. Yaklaşık 13 yıldır Garanti BBVA'da çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Akten, Ağustos 2024 tarihinden beri bankanın Genel Müdürlüğünü yürütüyor.
Yedi ay aranın ardından 18 Şubat 2025 tarihinde ilk kez ekonomi basını ile bir araya gelen Akten'in 2025 yılı stratejileri ve gelecek hedeflerini dinlerken, sektörde değişen dinamikleri daha iyi gözlemledim. Gerek mekan seçimi gerekse toplantı formatı bu dönüşümün aslında bir yansımasıydı. Genel müdür yardımcıları ve banka iştirak genel müdürlerinin de katılımıyla İstanbul Pendik'teki Teknoloji Kampüsü'nde ekonomi basınını ağırlayan Akten, "Banka olarak inovasyon ve teknoloji temel odağımızı teşkil ettiği için özellikle burayı tercih ettik" sözleri ile zaten bu konudaki duruşlarını da samimi bir şekilde dile getirdi.
DİNAMİK TOPLANTI
Toplantı formatı ise klasik alıştığımız basın toplantılarından oldukça farklıydı. Statik bir şekilde kürsüden hazır bir konuşma metni üzerinden gazetecilere hitap etmek yerine TV programı formatında gazeteci Afşin Yurdakul sordu, Mahmut Akten yanıt verdi. Küresel ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerden, bankacılık sektörünün mevcut durumu ve Garanti BBVA'nın hedeflerine kadar oldukça geniş bir perspektifte soruları yanıtladı, ardından ekonomi basınından gelen sorulara geçti. Bu pek alışılagelmiş bir format olmasa da Akten'in daha dinamik olması açısından böyle bir tercihte bulunduğunu öğrendim.
BANKANIN BEYNİ
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Mahmut Akten'in yanı sıra Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu ile birlikte Teknoloji Kampüsü ve Veri Merkezi'ni de gezme fırsatımız oldu. 7 bin 500 metrekarelik bir alana kurulu merkez için aslında 'bankanın beyni' veya 'teknoloji fabrikası' desek yanlış olmaz. 3 binin üzerinde kadrosuyla bankacılığın adeta geleceğini tasarlayan merkezde, bankanın bütün dataları saklanıyor ve işleniyor. Türkiye genelinde ATM'lerden mobil bankacılık kanallarına, şubelerden ATM'ler ve POS'lara kadar bütün dağıtım kanallarında gerçekleşen işlemler an ve an izleniyor. Her yıl 200 milyon doların üzerinde bir rakamı teknolojiye yatırdıklarını söyleyen Akten, son 25 yılda ise bu alandaki yatırımın 5,5 milyar dolara ulaştığına işaret ediyor. Garanti BBVA'nın bankacılık işlemlerinin yüzde 98'i şube dışı kanallardan gerçekleşiyor. Banka'nın dijital kanallarını kullanan aktif müşteri sayısının 16,7 milyona ulaştığını söyleyen Akten, üretken yapay zekâ ile müşterilerine kişiselleştirilmiş bir dijital asistan hizmeti sağlamak amacıyla yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini belirtiyor.
GENÇLERE HAZIRLIK
Dijitalleşmeyi sektörde verimlilik açısından oldukça önemseyen Akten'in aslında şu tespitleri de gelecek projeksiyonu açısından oldukça ilginç: "Yapay zeka temelli uygulamaların ekiplerimizi çok daha güçlendireceğini düşünüyoruz. Çünkü artık günümüz gençleri çok farklı ortamda yetişiyor, ipad dünyasından geliyorlar. Düşündüğümüz zaman benim oğullarım, bankada çalışsa bu kadar operasyon yapmak ister mi? Sanmıyorum, çok daha katma değerli işler yapmayı tercih ederler. Dolayısıyla teknolojiye yaptığımız yatırımlarla şimdiden gençlere dönük bir ortam yaratıyoruz. Hukuk departmanımıza çok fazla soru gelir. Artık bu soruları yapay zeka temelli chatbot'umuz cevaplıyor. Yine mobil bankacılık uygulamamızda Ugi adlı chatbot'umuz var. Geçen yıl 6,5 milyon müşterimiz Ugi ile 60 milyon kere etkileşime geçmiş. Yine 2024'de 485 milyon kere mobile girilmiş ve işlem yapılmış."