Ödeme hizmetlerinde globale açılım
Koç topluluğu’nun ödeme hizmetleri alanında faaliyet gösteren fintek şirketi ödero, 2024’te azerbaycan ve romanya’da lisans aldı. böylece şirket doğu ve batı hamlesi ile 2025’te globale açılmayı hedefliyor.
Pandeminin finans alanına en büyük katkısı, kuşkusuz online ödeme hizmetlerinin yaygınlaşması oldu. Bireylerden işletmelere kadar herkesin alışveriş alışkanlıkları değişti, temassız ve mobil uygulamalar yaygınlaştı. Kuşkusuz bu süreçte bankaların yanı sıra hızlı ve çevik yapılarıyla fintek şirketlerinin de önemli katkısı var. Koç Topluluğu iştiraklerinden Token Ödeme Hizmetleri ve E-Para şirketi de bunlardan biri…
Koç Topluluğu'na bağlı Token Finansal Teknolojiler'in iştiraki Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş., 2022 yılında TCMB'den aldığı ödeme ve elektronik para kuruluşu lisansı ile Ödero markası altında dijital ödeme çözümleri sunuyor. Şirketin genel müdürlüğü ise 13 yıllık bankacılık kariyerinden sonra 2009 yılında Arçelik'e geçen Hande Sarıdal'a emanet. Citibank, Demirbank, HSBC, Yapı Kredi ve Deutche Bank gibi sektörün önde gelen bankalarında uzun yıllar hazine bankacılığı yapan Sarıdal, yerel ve global krizlerde kazandığı deneyimi ile aslında fintek dünyasına da farklı bir açılım getirmiş. Arçelik'teki deneyiminin de müşteri ilişkileri yönetimi açısından görevinde önemli katkılar sağladığını söyleyen Token Ödeme Hizmetleri ve E-Para Genel Müdürü Hande Sarıdal, "İlk birkaç yıl yeni işe başlamış öğrenci gibiydim" diyor. Alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ve finansal teknolojilere olan ilgisiyle grubun online ödeme sistemlerine girdiğini anlatan Sarıdal, Ödero markası ile işletmelerin ödeme ve tahsilat süreçlerini dijitalleştirdiklerini ve uzaktan güvenli ödeme imkanı sağladıklarını belirtiyor.
DOĞU VE BATI HAMLESİ
Şirketin önümüzdeki döneme ilişkin en önemli hedefi ise global açılım. Çünkü Koç Topluluğu'nun yurt dışında önemli yatırımları var. Azerbaycan ve Romanya gibi yeni pazarlarda büyüyerek uluslararası alanda başarı elde etmeyi amaçladıklarını anlatan Sarıdal, "Token Azerbaycan MMC, 2024 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan 001 sıra numarası ile ödeme kuruluşu lisansı alan ilk Türk şirketi oldu. Azerbaycan'da sanal POS, link ve QR kod ile ödeme alma gibi hizmetler sunuyoruz. Geçen yıl ayrıca Romanya Merkez Bankası'ndan lisans alarak Romanya ve AB ülkelerinde faaliyet göstermeye başladık" diyor.
2024 yılını 30 milyar TL hacim ile kapatacaklarını dile getiren Hande Sarıdal, Romanya pazarından Balkanlar, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan gibi Doğu Avrupa ülkelerine açılmayı planladıklarını aktarıyor. Böylece ilk yıllarda Koç Topluluğu şirketlerinin ödeme ve tahsilat yolculuklarını kolaylaştırmak amacıyla başlanan yolculuk Doğu ve Batı kapısından yapılan hamleler ile globale doğru uzanacak gibi görünüyor.
ANKARA YOLCUSU KALMASIN
Finans sektöründe sürdürülebilir ve kesintisiz hizmet önemli. Bu yüzden olası bütün riskler dikkate alınarak senaryolar hazırlanıyor ve stratejiler oluşturuluyor. Olası İstanbul depreminde de kesintisiz hizmet verebilmek amacıyla sigorta şirketlerinden bankalara kadar bütün finans kuruluşları Ankara'da ofis açarak operasyonlarını yedeklemeye odaklandı. Son olarak Ankara'da ofis açan bankalara Fibabanka da katıldı. Depreme karşı kriz yönetimi çalışmalarını genişleten banka, geçen ay Ankara'da merkez ofisinin açılışını gerçekleştirerek tüm bankacılık operasyonlarını Ankara'dan yedekleme imkanına kavuştu. Fibabanka yetkilileri, bu merkezde görev alacak ekibin bankanın finansal, teknik ve müşteri hizmetleri süreçlerinde güvenli bir operasyon altyapısını sağlamakla birlikte, yüksek müşteri memnuniyetini sürdürebilmek için çalışmalara da odaklanacağını ifade ediyor. Sanırım büyük banka ve sigorta şirketlerinin başını çektiği Ankara yolculuğu 2025 yılında da devam edecek...
KOBİ'LERE FİNANS EĞİTİMİ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) son yıllarda finansal okuryazarlığın artırılmasına ilişkin eğitim çalışmalarını hızlandırdı. Mayıs 2024 tarihinde Finansal Okuryazarlık Platformu'nu hayata geçiren SPK, diğer kamu kurumlarıyla da ortak çalışmalara girerek kadınların ve gençlerin eğitimine ağırlık veriyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) düzenlediği 'Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde de bu konuyu gündeme getiren SPK Başkanı Ömer Gönül, platformun bugüne kadar 100 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edilerek sertifikalarını aldığını ifade etti. Gönül, finansal okuryazarlığın tüm eğitim hayatımızda sadece ilkokuldan başlayarak değil, daha öncesinden başlayarak verilmesi gerektiğini düşünüyor. Finansal okuryazarlık eğitiminde şimdi sıra işletmelerde… Gönül, 2025 yılında finansal okuryazarlık eğitimlerini, gençlerin yanı sıra ticaret hayatında olan, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sahiplerine yaymak için çalışmalara devam edeceklerini dile getiriyor.