AYFER ARSLAN

AYFER ARSLAN

Finans Caddesi

ayfer.arslan@inbusiness.com.tr
03.10.2024 | Perşembe

Bankalar ‘servis’e hazır!

Dijitalleşmeyle birlikte bankacılık sektörü de hızla dönüşüyor. açık bankacılık ve dijital bankacılıktan sonra şimdi sırada servis bankacılığı var. iş birliğine dayalı bütün bu modeller, bankacılık hizmetlerini daha erişilebilir kılacak.

Dijitalleşme, bankacılık sektöründe sadece teknolojik alt yapıyı değil, hizmet anlayışını da kökünden değiştiriyor. Uzaktan Bankacılık, Açık Bankacılık ve Dijital Bankacılık'ın ardından şimdi sıra Servis Bankacılığı'nda. Artık sadece banka şubesi veya dijital kanallardan değil, alışveriş yaptığınız bir internet sitesinden de bankacılık hizmetlerine erişebileceksiniz.

BDDK, Aralık 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı'na ilişkin yönetmeliği ile bu konuda ilk yolu açmıştı. Aslında tek tek baktığımız zaman bütün bu yeni iş modelleri sektör açısından birer devrim niteliğinde. Bankacılar bu değişimi, verinin demokratikleşmesi olarak yorumluyor.

Tabii burada bir parantez açıp; açık bankacılık ve servis bankacılığı arasındaki farklara değinmek isterim. Açık bankacılıkta tek bir uygulama üzerinden bütün bankalardaki hesaplarınızı ve borçlarınızı yönetebiliyorsunuz. Eğer çalıştığınız kurum bu platforma katılmış ise tercih ettiğiniz tek bir bankanın mobil uygulamasından diğer bankalardaki vadesiz hesaplarınızı görüntüleyip işlem yapmak mümkün. Dijital bankacılık ise tamamen şubesiz bankacılık modeline dayalı. Asgari 1 milyar TL sermaye şartını yerine getiren dijital bankacılık yapabiliyor. Servis bankacılığı ise daha çok bankalar ile finans dışında faaliyet gösteren şirketler arasındaki iş birliğine dayanıyor. Örneğin; herhangi bir e-ticaret sitesi bankacılık yapmak istediği zaman BDDK düzenlemesine göre bunun iki yolu var: Site, ya gerekli sermayeyi koyup BDDK'ya başvurup dijital bankacılık lisansı alıyor ya da herhangi bir banka ile iş birliği yapıp o bankanın teknolojik alt yapısı aracılığıyla bankacılık servisi sunuyor. Böylece kredi, mevduat, havale ve EFT gibi bütün bankacılık hizmetlerini, mobil uygulama üzerinden müşterileriyle buluşturuyor. Bunun için de hem bankacılık hizmeti vermek isteyen şirketin hem de bu servisi verecek bankanın BDDK'dan gerekli izinleri alması şart. Bu da servis bankacılığı olarak adlandırılıyor.

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR HİZMET

Yeni bankacılık modellerinin; hız, kolaylık ve maliyet avantajının yanı sıra sektörde rekabetin çeşitlenmesi ve finansal hizmetlerin daha geniş kitlelere yayılması açısından da önemli fırsatları beraberinde getireceğine inanıyorum. Fibabanka ile iş birliği sonucu Türkiye'de servis bankacılığına ilişkin ilk onayı alan GetirFinans CEO'su Yiğit Çağlayan'ın hedefi de bankacılığı, 'herkes için erişilebilir hale getirmek ve cepleri koruyan bir bankacılık' anlayışı sunmak. Ne diyelim, anlaşılan önümüzdeki günlerde yeni oyuncular ile birlikte sektörü tatlı bir rekabet bekliyor.

DENİZ'DEN GÜNEŞE YATIRIM

Günümüzde hem enerji maliyetlerindeki yükseliş hem de sürdürülebilir kalkınmaya katkı amacıyla yenilenebilir enerjiye yatırım yapan kuruluşların sayısı hızla artıyor. Kendi enerjisini üreten kuruluşlara son olarak DenizBank katıldı. Banka, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji konusundaki hedefleri doğrultusunda, kendi tükettiği enerjiyi kendi üretme anlayışını esas alan öz tüketim GES projelerinden birincisini Erzurum Demirciköy'de hayata geçirdi. Banka, Manisa'nın Demirci, Uşak'ın Ulubey ve Konya'nın Karapınar ilçelerinde kurulumuna başlanan ve altı ay içerisinde tamamlanması planlanan ilave üç yeni proje ile toplamda 26,47 MWp olan yıllık enerji tüketimini, kendi üretimiyle karşılayacak. Üretilecek enerji, DenizBank'ın genel müdürlük binası Deniz Kule, Türkiye'deki bölge müdürlükleri, 81 ilde bulunan şubeleri ve Veri Merkezi de dahil olmak üzere bütün lokasyonlarının elektrik sarfiyatına denk seviyede. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de Türkiye'de kendi tükettiği enerjiyi kendi üretme anlayışıyla öz tüketim GES projesini hayata geçiren ilk banka olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiriyor. Umarız tasarruf odaklı ekosistem oluşturulmasına yönelik projeler kamu ve özelde bütün sektörler geneline yayılır. Çünkü bu hem bugüne hem gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuz…

SOMPO'DAN TEKNOLOJİ ADIMI

Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte sigortacılık sektörü de hızlı bir dönüşüm sürecinde. Yapay zeka ve veri analitiği gibi ileri teknolojiler ile şekillenen geleceğin sigortacılık dünyasında yer almak isteyen şirketler, inovasyon peşinde. Sompo Sigorta da geçtiğimiz ay 'Sompo Teknoloji' şirketini kurarak teknoloji odaklı adımlarını hızlandırdı. Sompo Sigorta Genel Müdürü Fahri Uğur'un yönetimini üstlendiği şirket, yenilikçi yazılımlar ve yapay zeka destekli çözümlerle sektörde fark yaratmayı hedefliyor. Şirket, yapay zeka destekli yenilikçi çözümler geliştirerek müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmayı ve operasyonel süreçleri daha verimli hale getirmeyi planlıyor. Uğur'a göre, günümüz rekabet ortamında bilgi teknolojilerini en üst düzeyde kullanarak, gelişen teknolojilere hızla adapte olmak kritik bir öneme sahip. Artan rekabet ortamında öne çıkmak için inovatif ürün ve hizmetleri hızlı bir şekilde piyasaya sunmak gerekiyor.

CAZ'LA BAĞLIYOR!

Dünya genelinde ve ülkemizde de orta ve küçük ölçekli pek çok şirketin; kültürden sanata, eğitimden spora kadar çeşitli alanlardaki projelere sponsor olduğunu görüyoruz. Şirketlerin kendi ana faaliyet alanlarının dışında topluma fayda sağlayacak diğer alanlarda da projeler geliştirip destek olması çok değerli ve önemli. Kripto para platformu Paribu da kültür ve sanat alanında önemli iş birliklerine imza atıyor. Geçen ay 'Cazla Bağlan' sloganıyla Bozcaada Caz Festivali ve Ayvalık Uluslararası Film Festivali başta olmak üzere çok sayıda etkinliğe sponsor olan Paribu'nun hedefi, toplumu ortak noktada buluşturan değerlerin herkes için erişilebilir olması amacıyla kültür sanatın yanında olmak. Tabii bu destekler, kültür ve sanat hayatının gelişiminin yanı sıra şirketlerin marka bilinirliğini ve itibarını da artırıyor. Özellikle kripto varlıklara ilişkin bilinirliğin ülkemizde çok yüksek olmadığını düşünürsek; sanırım sponsorluk ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, şirketlerin kendi hedef kitlelerine ulaşması açısından da önemli bir fonksiyonu yerine getiriyor.

BİZE ULAŞIN