FATOŞ BOZKUŞ

FATOŞ BOZKUŞ

BUSINESS TALKS

fatos.bozkus@inbusiness.com.tr
03.01.2025 | Cuma

Avrupa’da ilk üçe girmeyi hedefliyor

5 kıtada 61 ülkede bin 300 mağazasıyla faaliyet gösteren LC Waikiki, 2024’ü başarılı finansallarla kapattı.

Geçen yıl yüzde 55 büyüme kaydederek 207 milyar TL ciro elde eden şirket markalı ihracat rakamını ise 1,2 milyar dolara yükseltti. Hafta 17 milyon misafiri mağazalarında ağırladıklarını söyleyen LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, yıl boyunca tüm dünyada 600 milyon ürünü müşteriyle buluşturduklarının altını çiziyor. Yurt dışındaki mağazalaşma stratejisi ise pek çok markadan farklı. "Türkiye'deki tecrübemizi yurt dışında kullanarak gelişmiş ülkelere gitme yerine daha bakir ülkeleri tercih ettik. Çünkü gelişmiş ülkeler doymuştu. Oralara bugün gitmekle beş ya da on yıl sonra gitmenin farkı yoktu. Ama bizler bu bakir ülkelere gitmediğimiz takdirde yarın buralarda da iyi lokasyonlar tutulacak ve buralara girmek de zor hale gelecekti" diye konuşan Küçük, yurt içinde de lokasyonlarını bu düşünceyle belirlediklerini aktarıyor.

MAĞAZALAŞMA STRATEJİSİ

Bugüne kadar açmadıkları yerlere Nişantaşı ve Bağdat Caddesi'de mağaza açmak için hazırlıkları sürdürdüklerini ifade eden Küçük, bugün 61 olan ülke sayısını 2026'ya kadar 80'e çıkarmak istediklerini ve artık hedeflerinde Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda ve İspanya gibi gelişmiş pazarların olduğuna da değiniyor. 2026'da Avrupa'nın en başarılı üç markasından biri olma hedefini paylaşan Küçük, bu vizyona göre tüm politikalarını, yatırımlarını, stratejilerini, insan kaynağını ve teknolojilerini dizayn ettiklerinin de üzerinde duruyor.

2025'te ise ciro ve e-ticarette de büyüme hedefleri iddialı. Ciroyu geçen yıla göre yüzde 40 artırarak 290 milyar TL'ye çıkarmayı planladıklarını belirten Küçük konuşmasını şöyle sürdürüyor: "LC Waikiki olarak 1.4 milyar dolar ihracat geliriyle Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz. Şirket olarak e-ticaret alanında yüzde 70 büyüme ile 15 milyar TL ciro hedeflerken, lojistik ve dijitalleşme alanında da 5 milyar TL'lik yatırım öngörüyoruz. 120 bin metrekare daha mağaza açarak 2 milyon 120 metrekareye ulaşacağız. 2025'te yine, lojistik yatırımlarımız da devam edecek, Yalova'da Aksaray'da."

Hizmet Yelpazesini Genişletecek

Türkiye'de aile şirketleri açısından kurumsallaşma kritik öneme sahip. Zira bu yüzden çoğu aile şirketi üçüncü kuşağa geçemeden yok olup gidiyor. Yarım asrı aşkın geçmişi ile Türk turizm sektörünün öncülerinden olan Dedeman Hotels & Resorts International (DHRI) bu konuda ezberleri bozan şirketlerden. Üçüncü kuşak temsilcisi Banu Dedeman, geçen yılın ilk aylarında Yönetim Kurulu Başkanlığını Ergün Demiray'a bırakarak kurumsallaşma alanında önemli bir adım attı. Demiray'ın yoğun bir ajandası var. Yeni otel yatırımları, yaş alma merkezleri oluşturmak gibi hedefleri olan Demiray'ın en önemli gündem maddesi ise halka arz. Turizm sektöründe 58 yıllık bir maziye sahip olan şirket, halka arz ile birlikte kurumsallaşma ve profesyonel yönetim anlayışını pekiştirmek istiyor. Zamanlamanın ise halka arz kriterlerinin tamamlanma süreci de dikkate alındığında 2-2,5 yılı bulabileceği öngörüsünde bulunan DHRI Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, "Halka arzla birlikte herkesin Dedeman'ı olmak istiyoruz. Ayrıca; halka arzın kurumsallaşma açısından şirketimize önemli bir değer sağlayacağına inanıyorum" diyor. 2024 yılını yüzde 55 büyüme ile tamamlayan şirket, Türkiye'nin yanı sıra yakın coğrafya ve Türki Cumhuriyetler'de sağlıklı ve kontrollü büyümeyi sürdürmeyi planlıyor.

BÜYÜME rotası

2024 yılında 42'si açık, 21'i açılmayı bekleyen, 12'si imza aşaması tamamlanmış olmak üzere toplam 75 otel sayısı ile Türkiye'nin en büyük yerli otel zinciri olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Demiray, Aralık 2024 itibarıyla 42 otelde, 4 bin 951 oda, 8 bin 836 yatak ile 2 milyon 500 bin misafiri ağırladıklarını ifade ediyor. Bu yıl ise 100 otele ulaşma ve 3 milyon 500 bin misafiri ağırlama hedefiyle hareket ediliyor.

Büyüme stratejisi kapsamında yatırımlarını sadece otelle sınırlandırmayan Dedeman, 2025 Nisan ayında tanıtmayı hedeflediği Dedeman Village projesi ile hizmet yelpazesine yepyeni bir alan eklemeye hazırlanıyor. Dedeman Village'ın büyüme stratejilerinin çok önemli bir parçası olacağına dikkat çeken Demiray, şunları ekliyor: "Bu proje ile sağlıklı yaş alma merkezleri oluşturmayı hedefliyoruz. Kreşten okula, sosyal alanlardan ekolojik kasabalara kadar geniş bir yelpaze olacak. Türkiye genelinde erişilebilir fiyatlarla herkesin sahip olabileceği villalar yapacağız. Fiyat skalası erişilebilir olacak şekilde belirlenen projeyle, her kesimden insan kaliteli ve doğanın içinde yaşam alanlarına sahip olabilecek."

5 Yıllık Plan

Fuarlar, milyarlarca dolarlık iş bağlantısının kurulmasına zemin hazırlayan uluslararası ticaretin önemli bir aktörü. Dünyada her yıl 30 bine yakın fuar yapılıyor. Dünyada fuarcılık sektörünün büyüklüğü 30 milyar euronun üzerinde. Türkiye ise fuarcılık pazarından yüzde 1.6-1.7 pay alıyor. Yani Türkiye'de fuarcılık sektörünün büyüklüğü 300-350 milyon euro civarında.

Türkiye'de yılda 400 civarında fuar düzenleniyor. 200'e yakın organizatör şirket bu fuarları hazırlıyor. Bu kurumlardan biri de Tüyap Fuarcılık Grubu. Bu sene sektördeki 45'inci yılını tamamlayan kurum bu süre boyunca 2 bine yakın yurt içi, 216 yurt dışı fuar düzenleyerek 380 binin üzerinde katılımcı kuruluşa ve 75 milyonu aşkın ziyaretçiye ulaşmış. Şirket yönetimi 2024'te Tüyap50 projeksiyonu ile kendine yeni hedefler belirlemiş. Geçen yıl düzenledikleri 55 fuar ile 62 ülkeden 12 bin 657 katılımcı kuruluşa ve 173 ülkeden 3.3 milyona yakın ziyaretçiye ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Tüyap Fuarcılık Grubu CEO'su Zeynep Ünal Öztop, 2024'te aynı zamanda gelecek yıllara yönelik yenilikçi adımlar da attıklarını belirtiyor. Hem şirket içi süreçlerde hem de katılımcı ve ziyaretçilere sunulan hizmetlerde kapsamlı dijital dönüşüm projelerine başladıklarının bilgisini paylaşan Öztop, sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk çerçevesinde, enerji tüketimini yenilenebilir kaynaklardan karşılayan bir yapıya geçtiklerini ve global inisiyatiflere katılarak çevresel etkilerini azaltmaya yönelik somut adımlar attıklarının altını çiziyor.

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇIK

Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nin Türkiye'nin ilk sıfır karbon emisyonlu fuar merkezi olduğunu ifade eden Öztop, "Tesisin elektrik ihtiyacının tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor. Ayrıca döngüsel ekonomi uygulamalarıyla fuar sonrası atıklar geri dönüşüm süreçlerine dahil ediliyor. Kullanılan halılar, hayvan barınaklarına bağışlanarak hem çevresel hem de toplumsal katkılar sağlanıyor. Tüyap Fuarcılık Grubu, BetterStands ve Dünya Fuarcılık Örgütü'nün (UFI) Net Zero Carbon Events inisiyatiflerinin destekçisi olarak yer alıyor" diyor.

Pandemiden sonra fuarcılık alanında en iyi çıkış yapan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Öztop, Avrupa'nın hatta dünyanın en önemli ihtisas fuarlarının Türkiye'de yapıldığını, uluslararası fuar şirketlerinin de Türk şirketleriyle iş birliği isteklerinin artığını anlatıyor. Bugün dünya fuarcılık pazarından her ne kadar yüzde 1.6-17 civarında bir pay alınsa da sektörün önünün açık ve büyüme potansiyelinin ise yüksek olduğunun altını çizen Öztop, "Gerek İstanbul gerekse Türkiye önümüzdeki dönemde önemli fuarları çekmeye devam edecek" diye konuşuyor.

BİZE ULAŞIN