Kripto ekosistemi yasayı bekliyor
Kripto para piyasalarında şu sıralarda umutlu bir bekleyiş hakim. Sektörün düzenlenmesi ve denetlenmesi gibi konuları kapsayan Kripto Varlık Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle sistemin daha güvenilir hale geleceği belirtiliyor.
Kripto paralar, finans sektörünün son yıllarda yükselen yıldızlarından birisi. Dijitalleşmenin hızlanması ve yüksek enflasyonist ortamda alternatif getiri arayışı, yatırımcıların kripto varlıklara ilgisini her geçen gün artırıyor. İşin ilginç tarafı ise sadece dijitalleşme ile özdeşleşen gençler değil, orta yaş ve üstü kesim de kripto paralara yoğun ilgi gösteriyor.
Bybit Finansal Ürünler Başkanı Hao Yang'a göre, şu anda küresel kripto paraların toplam hacmi 2,26 trilyon dolar civarında. Türkiye ise kripto para yatırımı ve kullanımı konusunda hızla büyüyor ve yatırımcıların kripto paralara adaptasyonu son derece yüksek. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon aktif kripto para kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. CoinTR Ceo'su Ali Eşelioğlu da Türkiye'de, internet kullanıcılarının yüzde 27'sinin kripto para birimlerine sahip olduğunu ifade ediyor.
Tabii ki kripto varlıklarda yasal alt yapının tamamlanmasıyla bu büyüme ivmesinin daha da hızlanması öngörülüyor. Bu yüzden sektörün gözü kulağı şu sıralar Meclis'te. 17 Mayıs 2024 tarihinde TBMM'ye sunulan kripto para piyasasına yönelik düzenlemeleri içeren yasa teklifi, 30 Mayıs 2024 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Şimdi sırada Genel Kurul görüşmeleri var. Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasa, kripto varlıkların tanımlanması, hizmet sağlayıcıların düzenlenmesi ve denetlenmesi gibi konuları kapsamlı bir şekilde ele alıyor.
Güven artacak
Sektör yetkililerine göre, bu düzenlemeler Türkiye'de kripto para piyasasında yeni bir dönemin başlamasını sağlayacak. Sermaye Piyasası Kurulu'nun yönetimi ve denetimini merkeze alan yasal düzenlemenin yakın zaman içinde onaylanması bekleniyor. İşte bütün bu gelişmeler de Türkiye'de kripto para piyasalarının güçlenerek ilerleyeceğini gösteriyor.
Kripto Varlıklar Uzmanı Avukat Gökhan Uğur Bağcı, dünyanın dört bir yanında ülkelerin kripto varlık düzenlemeleriyle sektörü regüle etme eğiliminde olduğuna işaret ediyor. Türkiye'de de bu yönde adımın atılması olumlu bir gelişme. Yasa sayesinde kripto piyasasına güvenin artacağını dile getiren Bağcı, regüle edilmiş bir kripto varlık sektöründe güvenli oyuncuların sahada yer alacağına inanıyor. Bu yasa ile Türkiye'nin kripto varlıklarla ilgili uluslararası standartlara uyumunun artacağını söyleyen Bağcı, "Ülkenin kripto ekosisteminin daha güvenli hale geleceğini düşünüyorum. Platformlarda gerçekleştirilen işlemler, güven ve şeffaflık içinde gerçekleşecek" diyor.
30 bin ağaca özgürlük
Son yıllarda sigorta sektöründe dijitalleşme sürecinin hızlandığını gözlemliyoruz. Eskiden çağrı merkezleri aracılığıyla iletilen hasar ihbar işlemleri ve poliçe tekliflerinde artık akıllı sigortacılık uygulamaları devrede. Robotlar, akıllı asistanlar, webchat ve whatsapp uygulamaları üzerinden yapılan entegrasyonlar, sigorta sektöründe sadece müşteriler değil tüm paydaşlar ile olan etkileşime de yeni bir boyut getirdi. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, 2021 yılında yapılan sigorta işlemlerinin 2,7 milyar TL'lik bölümü çevrimiçi olarak gerçekleşti. Bu oran, 2022 yılında 4,8 milyar liraya, 2023 yılında ise 9,6 milyar liraya yükseldi. Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç'a göre, dijitalleşme trendi 2024 yılında da aynı hızla devam ediyor. Yeni jenerasyon online çözümleri tercih ediyor. Türkiye sigorta sektöründe yılda ortalama 140 milyon adet poliçe ve zeyilnamenin düzenlendiğini söyleyen Kılıç, "Her ağaçtan 70 bin adet kâğıt üretildiğini düşünürsek, sektörümüzün dijitalleşmesiyle 30 bin ağaç kesilmekten kurtulabilir" diyor.
BES teminatlı ihtiyaç kredisi
Bireysel emeklilik sektöründe uzun zamandır beklenen BES teminatlı kredi kullanımı uygulaması 3 Haziran 2024 itibarıyla başladı. Bu düzenleme sistemin gelişimi açısından yapısal bir reform olarak değerlendiriliyor. Buna göre artık bireyler BES birikimlerini bozmadan bu birikimlerini teminat göstererek bankadan kredi kullanabilecek. Bu düzenleme ile BES'ten ayrılma oranlarının düşmesi bekleniyor. Çünkü bireylerin BES'ten ayrılma nedenlerine bakıldığında, toplu para ihtiyacı ilk sırada geliyor. Bankalar da söz konusu düzenlemenin ardından ürün portföyüne BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi'ni eklemeye başladı.
Bu konuda ilk duyuruyu kamuoyu ile paylaşan İş Bankası oldu. Banka, bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının, BES tasarruflarını teminat olarak gösterip avantajlı oran ve farklı vade seçenekleriyle ihtiyaç kredisi kullanabileceğini açıkladı. Bu süreçte krediye teminat olarak gösterilen BES birikimleri ise kredinin açık olduğu süre boyunca Alacağın Devri Fonları'nda değerlenmeye devam edecek. Kredi kapatıldıktan sonra, teminat gösterilen BES birikimlerinin fon dağılımı, tekrar kredi açılışı öncesindeki fonlar olacak şekilde güncellenecek.
Sermaye piyasalarına kadın eli
Sürdürülebilir kalkınma açısından toplumsal cinsiyet eşitliği önemli bir konu. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında beşinci sırada yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın her alanda ortadan kaldırılması hedefleniyor. Ülkemiz özelinde baktığımızda finans sektörü yüzde 50'ler ile kadın istihdam oranının en yüksek olduğu sektörler arasında başı çekiyor. Ancak yönetim katına gelince aynı oranlardan söz etmek pek mümkün değil. Hala kırılamayan cam tavanlar söz konusu.
Geçtiğimiz haftalarda ise sermaye piyasalarından güzel bir haber geldi. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) Olağan Genel Kurul toplantısı sonrası yapılan seçimlerde ilk kez bir kadın başkan olarak seçildi. 2021 yılından bu yana TSPB Başkanlığını yürüten İbrahim Öztop, QNB Finans Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Pamir Karagöz'e bayrağı devretti.