WhatsApp paylaşımları delil sayılacak
Yargıtay, son bir kararında WhatsApp yazışmasını kesin delil olarak kabul etti. Dolayısıyla olası uyuşmazlık olabilecek konularda aleyhinize veya lehinize olabilecek WhatsApp yazışmalarınıza, içeriğine neler yazdığınıza, söylediğinize dikkat edin, delil niteliğinde kullanılabileceğiniz yazışmalarınızı silmemeye özen gösterin.
WhatsApp kullanımı, günümüzde pratik kullanımı sebebiyle çok yaygın bir hale geldi, bir nevi iletişimde hayatın bir parçası. WhatsApp üzerinden ücretsiz yazışmanın ötesinde, yine ücretsiz fotoğraf, dokuman, belge, konum, video kaydı, ses kaydı gönderme, sesli veya görüntülü görüşme gibi özellikler yer alıyor.
WhatsApp'ın ilk yayınlanması Ocak 2010 yıllarına dayanıyor. İlk yayını üzerinden kısa bir zaman sonra büyük bir popülariteye ulaşan WhatsApp, halihazırda kayıtlı kullanıcı sayısı dünyada en yüksek olan siber hizmetler arasında. Bu kadar önemli ve sıklıkla kullanılan bir iletişim aracı, tabii ki taraflar arasındaki uyuşmazlıklar, davalara da konu oluyor. Bu noktada, en çok sorgulanan husus da, WhatsApp üzerinden yapılan yazışma, gönderiler, sesli mesajlaşmaların Türk hukukunda ve mahkemelerimiz nezdinde delil olarak dikkate alınıp alınmama konusu.
Öncelikle genel kural olan, her daim sunulacak bu tip delillerin hukuka uygun yollarla elde edilmiş olması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu ne demek, kişilerin bilişim sistemlerine suç unsuru oluşturacak şekilde girerek kayıtların elde edilmesi, gizli ve izinsiz şekilde kayıtlara erişilmesi, ses kayıtları alınması gibi yollarla elde edilen bilgi, belge ve kayıtlar delil olarak kullanılmak istendiğinde hukuka uygun yollarla edinilmemiş oluyor ve bunlar da mahkemelerimiz nezdinde geçerli ispat aracı olarak kabul edilmiyor. Ayrıca suç unsuru teşkil edecek şekilde elde edi- len verilerin cezai müeyyideleri olacağını da vurgulamak gerek.
Bilirkişi raporu önemli
Yargıtay içtihatlarına göre bir WhatsApp yazışmasının hukuka uygun bir delil olarak kabul edilebilmesi için delili sunmak isteyen kişinin yazışmanın tarafı olması ve yazışmanın bizzat kendisi tarafından kayıt altına alınması gerekiyor. WhatsApp yazışmaları, hukukumuzda aslında yazılı delil başlangıcı olarak nitelendirilir. Yargıtay son bir kararında WhatsApp yazışmasını kesin delil olarak kabul etti. Yargıtay kararına aşağıda değineceğim ama öncesinde yazılı delil başlangıcı nedir çok kısa bunu netleştirmek isterim.
Hukukumuzda, belge kavramı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 199'da 'Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu kanuna göre belgedir' şeklinde düzenlenmiş. Bu düzenlemeden yola çıkarak bir "WhatsApp yazışmasının" belge kapsamında değerlendirilebileceğini söyleyebiliriz. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 202/2'ye göre de delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir. Böylece, kendisine karşı delil ileri sürülen kişinin gönderdiği WhatsApp mesajları da yazılı delil başlangıcı sayılabilecektir. Bu bakımdan, olası uyuşmazlık olabilecek konularda aleyhinize veya lehinize olabilecek WhatsApp yazışmalarınıza, içeriğine neler yazdığınıza, söylediğinize dikkat edin, delil niteliğinde kullanabileceğiniz yazışmalarınızı silmemeye özen gösterin.
Platform bilgi gönderiyor mu?
Peki savcılık, mahkeme WhatsApp kayıtlarını, WhatsApp'tan isteyebilir mi, sogulayabilir mi?
WhatsApp yurtdışı merkezli bir şirket ve halihazırda ülkemizde bir iştirak şirketi, şubesi, temsilciliği bulunmuyor. Mahkemelerimiz tarafından adli istinabe yoluyla istense dahi WhatsApp'tan kayıtların içeriğine, teyidine dair yanıt gelmiyor. Mahkemeye sunacağınız ve delil olarak değerlendirilmesini istediğiniz WhatsApp yazışmaları, içerikleri, kayıtlarına, dosyanızın önemine ve diğer sunduğunuz delillere kıyasla da itibar edilmesini istiyorsanız konusunda uzman itibar edilir adli bilişim uzmanlarından WhatsApp inceleme uzman raporu temin etmeniz ve mahkemeye sunmanız dosyanız bakımından fayda sağlayabilmekte.
Yargıtay'ın genel kanısı ve içtihatları, bugüne kadar WhatsApp yazışmaları ve benzeri elektronik ortamdaki delillerin yeterince somut olmaması, müdahaleye açık olması gibi sebeplerle kesin delil olarak değerlendirilmemekte idi, ancak Yargıtay'a göre, başka delillerle desteklendikleri takdirde bu yazışmalar da delil olarak hükme esas alınabilmekte idi. Yargıtay son dönemde verdiği bir kararla, WhatsApp yazışmalarının tek başına delil olarak kabul etti, şöyle ki; yerel mahkeme WhatsApp yazışmalarını delil kabul etmemişti ve "senetle ispat zorunluluğuna" işaret etmişti.
Vakaya özgü unsurlar
Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu ve WhatsApp yazışmaları tek başına delil olarak kabul etti. Ancak burada şu hususa dikkat çekmek isterim, her somut vakanın kendine özgü unsurları, dinamikleri, sair vasıtalarla desteklenmesi gereken delil, belgelere ihtiyacı olabilir. Öte yandan, Yargıtay'ın verdiği bu karar ile WhatsApp yazışmaları tek başına da delil olarak kabul edilebilecekse, öncesinde somut vakaya özgü olarak uzman bilirkişilerce inceleme yapılmalı, bu yazışmaların adli bilişim uzmanlarınca teyidi gerekmektedir. Aksi durumda günümüzde gelişen teknoloji ile sahte yaratılabilen ve teknolojik olarak müdahale edilebilen WhatsApp yazışmaları, içeriklerine rastlanmakta.
Özetle, WhatsApp'ın hayatımıza getirdiği rahatlık, pratiklik elbette yadsınamaz, ancak bir yandan da WhatsApp yazışmaları uyuşmazlıklarda kullanılabildiği için içeriklerine, husumetli bir taraf ve konu ile ilgili yazışma yapıyorsak, üsluba, yazışmalara, ses kayıtlarına, söylemlere dikkat etmekte fayda görüyoruz. Zira, gelinen aşamada, WhatsApp yazışmaları Savcılık ve Mahkemeler nezdinde somut olay özelinde delil niteliğini haiz bir ispat vasıtası halinde.