İlk halka arzlara dair yeni düzenlemeler geldi
SPK 750 milyon tl’nin üzerindeki büyük halka arzları kolaylaştırmaya yönelik olarak ilke kararı’nda değişikliğe gitti. yapılan düzenleme ile özellikle yatırımcılar arasındaki dağıtım süreçlerinde bir denge kurulmaya çalışıldığı görülüyor.
Halka arz edilen ortaklığın hisselerinin piyasa değeri 750 milyon TL ve altı olan halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanması zorunluluğuna dair, bir önceki ilke kararındaki düzenleme mevcudiyetini koruyor.
İlk olarak halka arz edilen ortaklığın hisselerinin piyasa değeri 750 milyon TL üstünde olduğunda, borsa dışında talep toplama yoluyla satış yöntemi kullanılması durumuna yeni kurallar geldi;
Yurtiçi bireysel yatırımcı grubundaki yatırımcılar arasında eşit dağıtım yapılabiliyor, oransal bir dağıtım söz konusu değil.l Kurumsal olmayan yüksek talepte bulunacak yatırımcı grubu için ise, halka arz edilen toplam payın yüzde 10'una kadar bir tahsisat yapılabiliyor. Bu tip yatırımcılar arasında eşit veya oransal dağıtım yöntemi geçerli. Tabi bunlar izahnamede açıkça düzenlenmeli. Şunu da bu noktada belirtmek yerinde olacak, oransal dağıtım yöntemi seçilirse, yatırımcı(lar)nın talepte bulunduğu tutarın tamamı nakit ve/veya yüzde 120 oranında BİST30 endeksinde yer alan pay teminatı sunması gerekiyor. Yatırımcı bazında, talepte bulunulabilecek pay tutarı da, gruba tahsis edilen toplam pay tutarının ¼'ünü geçemiyor.
Halka arzda, yeterli talep gelmiş ise, yurt içi kurumsal yatırımcılar arasında yapılacak dağıtımda, tahsis edilen pay tutarının en az yüzde 50'sinin yatırım fonlarına, emeklilik yatırım fonlarına ve/veya otomatik katılım sistemi emeklilik yatırım fonlarına dağıtılması ve her bir kurumsal yatırımcı özelinde dağıtılacak pay tutarının da halka arz edilen payların toplam tutarının yüzde 1'ini geçmemesi esas. Öte yandan, portföy yönetim şirketinin kurucusu ve/veya yöneticisi olunan fonlar açısından sınırlama yüzde 1 değil, yüzde 3. Yeni düzenleme şunu da ayrıca getirmiş; portföy yönetim şirketlerinin doğrudan veya dolaylı kontrol ettiği şirketlerin kendi nam ve hesabına talepte bulunmak istemeleri halinde dağıtılacak pay tutarı, halka arz tutarının yüzde 2'sini geçemiyor.l Yine bir diğer önemli düzenleme de, portföy yönetim şirketlerinin, aracı kurumlar veya yatırım ve kalkınma bankalarının yönettiği bireysel portföyler kurumsal yatırımcı kapsamında değerlendirilmeyeceğine dair.
Yurt dışı yatırımcı grubunda yapılacak dağıtımlarda, dağıtım esaslarına ilişkin hükümleri dolanmaya veya bertaraf etmeye yönelik dağıtım yapılması halinde, (örneğin; yurt içinde mukim gerçek veya tüzel kişilerin, yurt dışında sahip oldukları fon veya diğer tüzel kişiliklere dağıtım yapılması gibi) ihraççı ve halka arza aracılık eden yetkili kuruluş (konsorsiyum oluşturulması durumunda konsorsiyum lideri) sorumlu oluyor. İhraççı ve halka arza aracılık eden yetkili kuruluş/konsorsiyum lideri, hükme uyum sağlayacağına ve yurt dışı yatırımcılar hakkında gerekli incelemeyi yapacağına dair SPK'a hitaben taahhütname vermek durumda.
İçsel Bilgiye Ulaşabilecek Kişilere Dair Hassasiyet;
Halka arz süreçlerinde, payları halka arz edilecek ortaklığa ait içsel bilgilere ulaşabilecek kişiler konusu her daim hassas ve önemli. Bu son düzenlemede, içsel bilgiye ulaşabilecek kişilerin ve bunların eşleri ile birinci derece kan ve sıhri hısımları, yurt içi bireysel yatırımcılar dışında kalan diğer hiçbir tahsisat grubundan talepte bulunulamadığı belirtiliyor.
Kurumsal yatırımcılar kendi portföyleri için aldıkları payları, hiçbir şekilde bireysel yatırımcı hesaplarına aktaramıyor: Portföy yönetim şirketleri, aracı kurumlar veya bankalar, kendi müşterileri adına talepte bulunacaksa, her hâlükârda müşterinin ilgili yatırımcı grubuna ait nitelikleri taşıdığına dair belgeleri talep formuna eklemek durumunda.
Payların Devrine dair birtakım kısıtlamalar: Halka arzdan pay satın alan yatırımcı, aldığı pay hesabına geçtiği tarihten itibaren 90 gün boyunca borsa dışında payını satamıyor, başka bir yatırımcı hesabına virmanlayamıyor veya borsada özel emir ile ve/veya toptan satış işlemine konu edemiyor. Payları halka arz edilen şirketin mevcut ortaklarına da kısıtlama geldi, buna göre mevcut ortaklar da kendi paylarını (halka arz edilen kısımlar hariç), izahnamenin SPK tarafından onay tarihinden itibaren 180 gün boyunca ve borsada satışı kapsayacak şekilde satamıyor.
İhraçcı, Halka Arz Eden Yetkili Kuruluş, Konsorsiyum Lideri Sorumluluğu: Halka arzda yatırımcı taleplerinin kabul edilmesi ve dağıtımın, yasa hükümleri, SPK kararları ve halka arza konu izahnamede belirtilenlere uygun yapılmamasından, ihraççı ve/veya halka arz eden ile yetkili kuruluş ya da varsa konsorsiyum lideri ve eş liderlerin, kusurlarına ve durumun gereklerine göre zararlar kendilerine yükletilebildiği ölçüde sorumlu olduğu da yinelenmektedir ki bu husus bu süreçleri başlatan, yürütenlerin yatırımcıların menfaatini de gözetmesi bakımından ne kadar hassasiyet ve ciddiyet ile işi ele almaları gerektiğinin de göstergesidir.
Yeni düzenleme ile portföy yönetim şirketlerinin doğrudan veya dolaylı kontrol ettiği şirketlerin kendi nam ve hesabına talepte bulunmak istemeleri halinde dağıtılacak pay tutarı, halka arz tutarının yüzde 2'sini geçemeyecek.