AYFER ARSLAN

AYFER ARSLAN

Finans Caddesi

ayfer.arslan@inbusiness.com.tr
09.06.2024 | Pazar

Küllerinden doğdu

Türkiye’de cep telefonunu sanal POS’a çeviren ilk fintek şirketlerinden biri olan Bakiyem, adeta küllerinden doğan bir başarı hikayesi… Girişimci Umut Yalçın tarafından kurulan şirket, bu yıl İngiltere’ye açılıyor.

Finansal teknoloji deyince girişimcilerin en fazla ilgi gösterdiği alanların başında ödeme hizmetleri geliyor. 2017 yılında girişimci Umut Yalçın tarafından kurulan Bakiyem de bu şirketlerden biri. Türkiye'de cep telefonunu sanal POS'a çeviren ilk şirketlerden olan Bakiyem'in kuruluşu ise bir batış hikayesi ile başlıyor. Hani 'Her son yeni bir başlangıçtır' derler ya, Bakiyem CEO'su Umut Yalçın'ın girişimcilik hikayesi de biraz öyle olmuş. Yani bir anlamda 'küllerinden doğmuş…'

Fatura entegratörlüğü alanında bayilik alarak girişimcilik yolunda ilk adımı atan Yalçın, kredi kartlı alacakların tahsilatında zorlanınca iflas etmiş. Daha sonra kendi yaşadıkları sorunlardan yola çıkarak ödeme çözümleri sektörüne girmeye karar veren Yalçın, Bakiyem'in kuruluş hikayesini şöyle aktarıyor: "Ortak ödeme sayfası, sanal POS sayfası kuramadığımız için battık. O dönemde şöyle bir algı vardı: Sanal POS sadece e-ticarette kullanılır. Biz de dedik ki, 'Bu doğru ama eksik. KOBİ'lerin de kullanması lazım' diyerek yola çıktık." Yalçın'a göre, o günlerde bir işletme, bütün banka kartlarına taksit yapmak istediği zaman dokuz bankanın POS'unu birden alması gerekiyordu. Bu da o zamanlar KOBİ'ler açısından ciddi bir maliyet demekti...

İNGİLTERE'YE AÇILIYOR

Kuruluş sürecinde ise Bankalararası Kart Merkezi (BKM) eski Genel Müdür Yardımcısı ve Moka'nın eski Genel Müdürü Selim Günsar'ın önemli desteğini alan Bakiyem, bugün geldiği noktada ise Türkiye'nin önde gelen fintek şirketlerinden biri konumunda. Ankara Gazi Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren Bakiyem, yaklaşık 52 sektörde 5 bin 500'ün üzerindeki şirkete, siparişlerin alınmasından mu- hasebeleştirilmesine kadar bütün süreçlerin yönetiminde online çözümler sunuyor. Türkiye'nin en büyük şirketlerinin Sanal POS, havale-EFT ve DBS gibi süreçlerini yönetirken KOBİ'lerin de alışkanlıklarını değiştirmeden büyük şirketler gibi kısa sürede dijitalleşmesini sağlıyor.

2023 yılında işlem hacmi 7 milyar lirayı aşan şirket, bu yıl 12 milyar lira ile 16 milyar lira arasında bir büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor. Şirketlerin bütün ödeme süreçlerini tek bir platformdan yöneterek yurt içinde rekor bir büyüme elde ettiklerini söyleyen Yalçın, kendi deyimiyle şu sıralar 'tatlı bir telaş' içerisinde. Dünyadaki önemli birkaç ödeme şir- ketiyle görüşme halinde olduklarını söyleyen Yalçın, "2024'te İngiltere'de şirketleşerek ödeme çözümlerimizi oradaki KOBİ'ler ile buluşturacağız. İngiltere'den sonra 200 milyon nüfusun yaşadığı Türki Cumhuriyetler'e, Azerbaycan üzerinden açılmayı hedefliyoruz" diyor.

PAYLAŞIMCI PATRON

Barbaros Özbuğutu, girişimcilik ve fintek dünyasının yakından tanıdığı isimlerden biri. 2013 yılında Tahsin Işın ile birlikte ödeme hizmetleri alanında iyzico şirketini kuran, ardından 2019 yılında bütün hisselerini PayU'ya satan Özbuğutu, DeBa Ventures yatırım şirketiyle sektöre geri döndü.

30 milyon dolar fon büyüklüğüne sahip DeBa Ventures'ın ana odağında erken aşama fintek ve B2B teknoloji girişimleri yer alıyor. Şu ana kadar Roamless ve Leasy'e yatırım yapan Özbuğutu'nun hedefi dünya çapında girişimler çıkarmak. Özbuğutu, girişimci ekosistemine vereceği desteğin yanı sıra çalışma hayatına ilişkin farklı bakış açısıyla da dikkat çekiyor. Daha paylaşımcı bir sistemin inşa edilmesi gerektiğine inanan Özbuğutu, mevcut sistemde paranın emekten daha çok kazandığını ve bu anlayışın değişmesi gerektiğini düşünüyor. DeBa Ventures'da bu değişimi hayata geçirmek için karının yüzde 10'unu portföy şirketlerinin çalışanlarına dağıtacaklarını söyleyen Özbuğutu, böylece özveri ve sıkı çalışmayı ödüllendirerek karşılıklı fayda sağlayacağı bir ortaklık yaratmayı hedefliyor.

SİGORTADA 'AKILLI' HAREKET

Son yıllarda dijitalleşme yatırımlarının hızlanmasıyla sigortacılık teknolojileri de her geçen gün gelişiyor. Şirketler, yapay zeka, büyük veri, makine öğrenimi, iş zekası ve analitiği gibi yenilikçi uygulamaları iş modellerine entegre ederken, dijital dönüşüm ile birlikte hizmet anlayışı da değişiyor.

Alman sigorta devi Talanx'ın Türkiye'deki temsilcisi HDI Sigorta ve Fibabanka ortaklığıyla kurulan Fibasigorta da yeni nesil sigortacılığın öncülerinden. Dijital sigortacılık alanında Haziran 2023 tarihi itibarıyla faaliyete başlayan şirket, DASK, konut, kasko ve ferdi kaza gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra akıllı cihazlara yönelik sigorta ürünlerine odaklanıyor. Fibasigorta Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, sektörde yeni bir dönemi başlattıklarını belirtirken, artık 7/24 online olarak konut, kasko ferdi kaza, iş yeri güvencesi gibi ürünlerin hiçbir belgeye ihtiyaç duymadan kolay ve hızlı şekilde satın alınabildiğini aktarıyor.

BİZE ULAŞIN