Mesleklerin geleceği
Dünya Ekonomik Forumu'nun raporu, Covid-19'un iş gücü piyasasının beklenenden daha hızlı değişmesine neden olduğunu gösteriyor.
Dünya Ekonomik Forumu'nun(WEF) ADP Araştırma Enstirüsü ve Coursea'nın katkılarıyla Ekim ayında yayınladığı "Mesleklerin Geleceği 2020" raporu, dijitalleşme ve otomasyonun yaygınlaşması nedeniyle iş gücü piyasasının geleceği için düşünülen distopyanın, Covid-19 pandemisinin hızlandırıcı etkisiyle bugüne taşındığını oraya koyuyor. WEF Değişim Direktörü Saadia Zahidi, hızlanan otomasyon ve Covid-19 durgunluğunun sonuçlarının iş gücü piyasalarındaki mevcut eşitsizlikleri derinleştirdiğini söylüyor ve ekliyor "Bu durum, 2007-2008 küresel mali krizinden bu yana istihdamda elde edilen kazanımları tersine çevirdi." Bunun en önemli göstergesi de ABD'de Covid-19 pandemisi nedeniyle sadece Mart-Mayıs ayları arasında 33 milyon kişinin işsiz kalması. Böylece iş gücünün yüzde 20'si, işsizlik maaşına başvurmuş oldu.
Araştırmaya göre iş gücü beklenenden daha hızlı otomatikleşiyor ve önümüzdeki beş yıl içinde 85 milyon kişi iş yerini değiştirecek. Robot devrimi 97 milyon yeni iş yaratacak. Ancak en çok risk altında olan topluluklar, özel ve kamu sektörünün desteğine ihtiyacı olacak. 2025'e kadar, otomasyon ve insanlarla makineler arasındaki yeni iş bölümü, 15 sektör ve 26 ekonomide 85 milyon işi kesintiye uğratacak.
2025'te Öne Çıkacak Yetkinlikler
Önümüzdeki beş yıl içinde görevlerinde kalmaya hazırlanan işçilerin yaklaşık yüzde 50'sinin temel becerilerini güncellemeye ihtiyacı olacak. 2025 yılına kadar işverenler, görev dağılımını insan ve makineler arasında eşit olarak paylaştıracak. Makineler öncelikle bilgi ve veri işlemeye, idari görevlere ve beyaz ve mavi yakalı pozisyonlar için rutin manuel işlere odaklanacak.
2025'te analitik düşünme, yaratıcılık ve esneklik ihtiyaç duyulan en önemli beceriler arasında. Öne çıkan meslekler ise büyük veri ve yapay zeka, içerik oluşturma ve bulut bilişim olacak. En rekabetçi işletmeler, mevcut çalışanları yeniden beceri kazanmayı ve onları geliştirmeyi seçenler olacak.
"Yeni Normal": Kariyer Pivotları
Araştırma ayrıca, giderek daha çok insanın tamamen yeni mesleklerde kariyer değişiklikleri yaptığını gösterdi. Son beş yılda toplanan LinkedIn verilerine göre, insanların neredeyse yarısı kariyer planlarını kendi alanlarının dışında kuruyor. Bu rakam, satış(yüzde 75), sosyal medya yöneticileri ve içerik yazarları (yüzde 72) gibi içerik oluşturma ve üretim pozisyonları ve mühendislik (yüzde 67) gibi iş kolları için çok daha yüksek. Coursea'nın ortaya koyduğu verilere göre ise çevrimiçi öğrenme fırsatlarını değerlendiren çalışan sayısı dört kat, işveren sayısı ise beş kat arttı.
Uzaktan Çalışmaya Bakış
İşverenlerin yaklaşık yüzde 84'ü, uzaktan çalışmanın önemli ölçüde genişlemesi dahil, çalışma süreçlerini hızla dijitalleştirmeye hazır olsa da patronların yüzde 78'i işçi verimliliği üzerinde bazı olumsuz etkiler bekliyor. Bu istatistik bazı endüstrilerin ve şirketlerin Covid-19 salgınının neden olduğu uzaktan çalışmaya geçişe yeterince hızlı adapte olmakta zorlandığını gösteriyor. Üretkenlik ve refahla ilgili endişeleri gidermek için, tüm işverenlerin yaklaşık üçte biri çalışanları arasında bir topluluk, bağlantı ve aidiyet duygusu yaratmak için adımlar atacaklarını söylüyor.
Belce Örü