5G abone sayısı 500 milyonun üzerine çıkacak
Abone sayısı her gün 1 milyon artan 5G, tarihin en hızlı kabul gören mobil nesli olma yolunda hızla ilerliyor.
Ericsson hergün yaklaşık 1 milyon abonenin eklenmesiyle toplam 5G abone sayısının 2021 yılının sonunda 580 milyonun üzerine çıkacağını tahmin ediyor. Çin, Kuzey Amerika ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi pazarları abone sayısı açısından başı çekiyor, Avrupa ise yavaş bir başlangıç yapıyor
5G cihazına sahip 5G abone sayısı 2021 yılının ilk çeyreğinde 70 milyon artarken toplam abone sayısının yıl sonunda 580 milyona ulaşması bekleniyor
Ericsson Mobilite Raporu'nun 20. sürümünde yer alan tahmin, 5G'nin en hızla kabul gören mobil nesil olacağı beklentisini güçlendiriyor. 5G abone sayısının 2026 yılının sonuna kadar yaklaşık 3,5 milyara ulaşması ve nüfusun yüzde 60'ını kapsayacağı öngörülüyor.
Bununla birlikte, kabul görme hızı bölgeye göre büyük ölçüde değişiyor. Yavaş bir başlangıç yapan Avrupa, 5G yayılma hızında Çin, ABD, Kore, Japonya ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi pazarlarının gerisinde kalmaya devam etti.
5G'nin aynı kilometre taşına 4G LTE'den iki yıl önce ulaşarak bir milyar abone sayısını geçmesi bekleniyor. Bunun arkasındaki en önemli faktörler arasında Çin'in 5G'ye daha fazla öncelik vermesi ve ticari 5G cihazlarının daha erken piyasaya sunulması ve bu cihazların ucuzlayarak daha uygun fiyatlı hale gelmesi yer alıyor. Halihazırda 300'ün üzerinde 5G destekli akıllı telefon modeli duyurulmuş veya ticari olarak piyasaya sürülmüş durumda.
Bu ticari 5G ivmesinin, COVID-19 sonrası ekonomik toparlanmanın önemli bir bileşeni olarak bağlantının artan rolüyle güçlenerek önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor.
AKILLI TELEFONLAR VE VİDEOLAR MOBİL VERİ TRAFİĞİNİ ARTIRIYOR
Kuzey Doğu Asya'nın 2026 yılına kadar tahmini 1,4 milyar 5G abone sayısıyla en büyük paya sahip olması bekleniyor. Kuzey Amerika'nın yüzde 84 ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi bölgesinin yüzde 73 5G abonelik oranıyla en yüksek 5G abonelik penetrasyonunu oluşturmaları bekleniyor.
Ericsson'ın Şebekelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fredrik Jejdling konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Ericsson Mobilite Raporu'nun 20'nci sürümü; Çin, ABD ve Güney Kore gibi öncü pazarlardaki yayılım ve kapsama genişlemesiyle önemli bir kilometre taşına ulaşarak 5G'nin bir sonraki aşamasına geçtiğimizi gösteriyor. Artık ileri düzey 5G kullanım örneklerini gerçeğe dönüştürme ve vaatleri yerine getirme zamanı. İşletmeler ve toplumlar, 5G ile desteklenen dijital dönüşümün kritik bir rol oynadığı pandemi sonrası bir dünyaya da hazırlanıyor."
Veri trafiği her yıl büyümeye devam ediyor. Bir exabayt (EB), 1.000.000.000 (1 milyar) gigabayttan (GB) oluşuyor. Küresel mobil veri trafiği (sabit kablosuz erişim (FWA) tarafından oluşturulan trafik hariç) 2020'nin sonunda aylık 49 EB'yi aştı ve yaklaşık beş kat büyüyerek 2026'da aylık 237 EB'ye ulaşması bekleniyor. Şu anda bu trafiğin yüzde 95'ini taşıyan akıllı telefonlar da her zamankinden daha fazla veri tüketiyor. Dünya genelinde akıllı telefon başına ortalama kullanım artık aylık 10 GB'yi aşıyor ve 2026'nın sonunda aylık 35 GB'ye ulaşacağı tahmin ediliyor.
5G İLETİŞİM SERVİS SAĞLAYICILARI SABİT KABLOSUZ ERİŞİMİN YAYILMASINDA ÖN SAFLARDA YER ALIYOR
Covid-19, dijital dönüşümü hızlandırıyor ve güvenilir, yüksek hızlı mobil geniş bant bağlantısının önemini ve ihtiyacını da artırıyor. Son rapora göre, 5G hizmeti vermeye başlayan on iletişim servis sağlayıcısından (CSP) neredeyse dokuzu, fiber penetrasyonunun yüksek olduğu pazarlarda bile sabit kablosuz erişim (FWA) hizmeti (4G ve/veya 5G) sunuyor. Bu, raporda 2026 yılında 7 kat büyüyerek 64 EB'ye ulaşacağı tahmin edilen sabit kablosuz erişim trafiğinin karşılanması için büyük önem taşıyor.
Kitlesel IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojileri (NB-IoT ve Cat-M bağlantılarının 2021'de neredeyse yüzde 80 artarak yaklaşık 330 milyon ) bağlantıya ulaşacağı tahmin ediliyor. 2026 yılında bu teknolojilerin tüm hücresel IoT bağlantılarının yüzde 46'sını oluşturacağı tahmin ediliyor.
Rapor, devlet destekli dijital girişimlerin hem teknolojik inovasyonları hem de 5G alımlarını hızlandırdığı Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi pazarlarından alınan istatistikleri içeriyor. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi bölgesi pazarları, 2019 yılında ticari 5G hizmetlerini başlatan dünyadaki ilk pazarlar arasında yer aldı. 2026 yılına kadar dünya genelinde en yüksek ikinci 5G pazar penetrasyonunu oluşturmaları ve toplam 5G abone sayısının 62 milyona ulaşması bekleniyor.