E-dönüşüm sayesinde 4 milyar TL tasarruf

04:12 - 17.06.2021, Perşembe

Türkiye'de bugün 350 bin firma e-dönüşüm sistemine geçti, 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi, KEP, e-fatura, e-tebligat, e-yazışma vb. dönüşüm sayesinde yaklaşık 4 milyar Lira maliyet tasarrufu sağlandı. Şirketler bazında yüzde 80'e yakın maliyet avantajı sağlayan e-dönüşüm pazarı sanal dünyanın giderek yaygınlaşması, dijitalleşmede yaşanan artış, güvenlik ve saklama ihtiyacı, özellikle kamu kurumları başta olmak üzere kurumlar arası elektronik yazışmaların artması ile hızla büyüyor. Ekonomik kalkınmaya ve sürdürülebilir yaşama büyük katkı sağlayan ve sadece 16 yıllık geçmişe sahip olan e-dönüşüm sektörü, şirketlerin 2020 yılında evde çalışma sistemine geçmesinin etkisiyle yüzde 30 oranında büyüme kaydetti. Hızla gelişmekte olan pazarda kendi ürün ve hizmetleriyle tüm alanlarda hizmet veren tek şirket olduklarını belirten Olcay Yıldız "2020 yılında yüzde 60 büyüme ile 48 milyon TL ciroya ulaştık. Bu dönemde özellikle KEP ve e-İmza çözümlerimize oldukça yoğun talep aldık. E-dönüşüm artık yeni dünyanın vazgeçilmez bir parçası. E-kimlik geçişinin tamamlanması ile birlikte önümüzdeki dönemde bireysel KEP adresi kullanımında ciddi bir artış öngörüyoruz. Sektör önümüzdeki 5 yıllık süreçte regülasyonların artması ile ciddi bir büyüme gösterecek. Biz de sektörde birçok ilke imza atan AR-GE merkezimiz ve yeni hizmet yaklaşımlarımızla büyümeye devam edeceğiz.' dedi.

Covid-19 pandemisi ile birlikte e-dönüşüm sektörü hızlı bir atağa geçti. Sektör bu süreçte yüzde 30 büyüme gerçekleştirirken evden çalışma sisteminin 1 yılı aşan süredir devam etmesi ile e-dönüşüm, tüm gerekli yazışma ve iş akışlarının resmileştirilmesi, takibi, raporlanması vs. açısından zorunlu hale geldi. İK yönetiminin ve mali süreçlerin dijital ortamda ve güven hizmetleri ile birlikte yürütülmesi gerektiğini tüm şirketler bu dönemde kavradı. E-dönüşüm pazarının en önemli hizmet sağlayıcılarından TÜRKKEP'in Genel Müdürü Olcay Yıldız, pandemi sürecinde şirketlerin, Kobi'lerin ve bireylerin e-dönüşüm hizmetlerinden yararlanma oranlarının önemli oranda arttığını, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) satışlarında yüzde 50 büyüme yaşandığını ifade etti.

TÜRKİYE'DE 16 YAŞINA GİREN E-DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNDE E-İMZA SAYISI 5.5 MİLYONU, E-FATURA MÜKELLEF SAYISI 420 BİNİ GEÇTİ

Türkiye'de e-dönüşüm sektörü, 2005 yılında ilgili kanun ve mevzuatın onaylanmasının ardından e-İmza ile start verdi. Yasal olarak ıslak imza ile bire bir aynı geçerliliğe sahip bu uygulama ile sözleşmeler, evraklar dijital olarak imzalanmaya başladı ve sektörde bugün 5.5 milyon e-imza rakamına ulaşıldı. KEP ( Kayıtlı Elektronik Posta) uygulamaları ise hayatımıza 2013 yılında giriş yaptı. Bu e-imza ile imzalanmış evrakların alıcısına güvenli ve ispatlanabilir bir şekilde ulaştırılması anlamına geliyordu, bir diğer deyişle "dijital iadeli taahhütlü ileti" ile tanıştık. KEP'in gelişmesine paralel olarak e-yazışma sistemi gelişmeye başladı. E-yazışma kamu kurum ve kuruluşları arasındaki resmi yazışmaların kağıt kullanılmaksızın, KEP altyapısı kullanılarak elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan ortak kural seti olarak tanımlandı. 2010 yılı ile birlikte ticari hayatımıza giren e-fatura uygulaması ilk olarak en az 25 milyon TL ciroya sahip olan mükellefleri kapsarken 2011 yılı sonunda bu rakam 10 milyon TL'ye düşürüldü ve mükelleflere geçiş için 2013 yılının sonuna kadar süre tanındı. Halen yılda 5 milyon TL üzeri ciro yapan tüm şirketlerin ve cirosundan bağımsız olarak bazı sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketlerin e-fatura'ya geçişi zorunlu. Bugün itibarıyla 420 binden fazla şirket e-fatura mükellefi. Önümüzdeki yıllarda bu zorunluluğun kademeli olarak bütün firmaları kapsayacak şekilde genişletilmesi bekleniyor.

TÜRKKEP 2021'DE YÜZDE 60 ORANINDA BÜYÜYECEK

TÜRKKEP 2008 yılında kuruldu, 2013 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcısı ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından da e-Fatura Özel Entegratör'ü olarak yetkilendirildi. TÜRKKEP, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), e-Yazışma, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter ve e-Saklama hizmetlerini kurumsal ve bireysel müşterilerine yetkili hizmet sağlayıcı olarak tek noktadan sağlayabilen ilk özel şirket olma özelliği taşıyor. TÜRKKEP, ayrıca e-İmza, e-Defter ve KEP Mutabakat çözümleri ile KEP İK, ve entegrasyon hizmetleri ile de kurumsal müşterilerine uçtan uca katma değerli çözümler ve hizmetler sağlıyor. Toplamda 170'e yaklaşan bayi sayısı ile Türkiye'nin hemen her ilinde hizmet veriyor. Pandemi şartlarının büyük etkisiyle 2020'yi yüzde 60 büyüme ile 48 milyon TL ciroya ulaşarak kapattıklarını ifade eden TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız "2021 yılı için hedefimiz bu yıl olduğu gibi en az yüzde 60 büyüme. 5 yıllık süreçte uzaktan kimlik denetimi, güven hizmetlerinin devletler arası çalışabilirliği ve yeni ortak altyapıların geliştirilmesi gibi AR-GE konularını da hayata geçirerek benzer büyüme trendini sürdüreceğini düşünüyoruz. Maliyet avantajları, sanal dünyanın giderek yaygınlaşması, dijitalleşmede yaşanan artış, güvenlik ve saklama ihtiyacı, özellikle kamu kurumları başta olmak üzere kurumlar arası elektronik yazışmaların artması yeni regülasyonlarla e-dönüşüm pazarı Türkiye'nin en hızlı büyüyen pazarlarından biri olacaktır. KEP üzerinden bordro, izin, ihtar, uyarı vb. gönderilmesini sağlayan KEP İK uygulamamızla sektördeki bir ilki gerçekleştirmiştik ve geçtiğimiz yıl en çok tercih edilen ürünlerimizden biri oldu. Şu ana kadar 1000'e yakın şirkette kullanımda. 10 çalışan ile 100 bin çalışan arası her sektörden ve büyüklükte şirkete çözüm sağlayabiliyoruz. " dedi.

KEP, E-FATURA, E,TEBLİGAT, E-YAZIŞMA VB DÖNÜŞÜM SAYESİNDE 4 MİLYAR TL'NİN ÜZERİNDE TASARRUF SAĞLANDI

E-dönüşüm çözümleri ile kişisel hataların minimize edildiğini ve şirketlerde özellikle arşivleme, gönderim, kağıt, insan kaynağı maliyetlerinde yaklaşık yüzde 80'e varan tasarruf sağlandığının altını çizen Yıldız 'Fatura, sözleşme, bordro vb değerli kağıtların geleneksel yöntemlerle alıcısına iletilmesi, mevzuatlar ve yasal yükümlülükler gereği on yıllarca saklanması ile oluşan arşiv maliyetleri, buna bağlı olarak lojistik ve insan kaynakları maliyetleri şirketlere ciddi yük bindiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2010 yılından bu yana uygulanan ve sürekli geliştirilen e-belge uygulamaları sayesinde yaklaşık 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi. Böylece kağıt, postalama ve arşivleme gibi işlemlerde yaklaşık 2,8 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı. 5 yılda toplam 49 milyon tebligat elektronik ortamda gönderildi. KEP, e-fatura, e-tebligat, e-yazışma vb. dönüşüm sayesinde 4 milyar TL'nin üzerinde tasarruf sağlandı. E-tebligat kullanımı nedeniyle kağıttan tasarruf edilmesiyle 29 bin 512 ağaç korunmuş oldu bu süre içinde. Kağıt kullanımından vazgeçilmesiyle de 628 milyon TL tasarruf edildi. E-dönüşüm sistemi sürdürülebilir yaşama ve ekonomik kalkınmaya da ciddi katkı sağlıyor" dedi.

BİZE ULAŞIN