Bor madeni katkılı lityum pil üretilecek

11:58 - 31.03.2021, Çarşamba

Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi doktora öğrencisi Tayfun Koçak, dünya rezervinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz bor madeni katkılı lityum pil üretme çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Camdan temizlik malzemelerine, sağlıktan enerjiye kadar birçok alanda kullanılan bor, şimdi de yeni bir alanda kullanılmak üzere karşımıza çıkıyor. Kerem Köfteoğlu'nun CRI TÜRK Radyosu'nda hazırlayıp sunduğu "Çin'deki Türkler: Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz" programına katılan Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi doktora öğrencisi Tayfun Koçak, bor katkılı lityum pil üzerindeki çalışmanın bitmek üzere olduğunu açıkladı.

Koçak, "Proje üzerinde buradaki 75 kişilik pil araştırma grubunun yanı sıra, ODTÜ ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile iş birliği halindeyiz. Konuyla ilgili makaleyi yazmaya başladık, iki ay içinde yayınlanması için bilimsel dergilere göndereceğiz. Projeyle ilgili olarak Çin hükümetine 1 milyon liralık bir bütçe sunduk" dedi.

Genç mucit Koçak, yakın zamanda Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi ile Eskişehir Teknik Üniversitesi arasında bir protokol imzalandığını belirtikten sonra şu bilgileri verdi: "İki üniversite arasındaki bilimsel çalışmalara daha önce başladık. Birlikte hazırladığımız makale dünya çapında bilimsel hakemli dergide yayınlandı. İki üniversite arasında beş yıllık yeni bir anlaşma imzalandı. Bundan sonra hem akademik ve hem de Bor katkılı lityum pil üretimi için karşılıklı teknoloji transferi konusunda ortak projeler geliştireceğiz. İş birliğini genişletmeyi de planlıyoruz."

"ÇİN İLE TİCARİ İŞ BİRLİĞİMİZİ TEKNOLOJİK ALANLARA TAŞIYABİLİRİZ"

TOGG'un yapacağı elektrikli araçların pillerinin Çinli bir şirket tarafından üretileceğini bunun da "neden yüzde 100 yerli üretmiyoruz?" sorularını gündeme getirdiğini anımsatan Koçak konuyla ilgili şunları söyledi: "Hali hazırda sadece Türkiye değil, dünyada elektrikli araç üretenlerin hepsi pili Çin'den alıyor. Çünkü Çin, dünyadaki pillerin yüzde 70'ini ürettiği gibi, ham maddenin de yüzde 85'ine sahip. Dolayısıyla bu aşamada yüzde 100 yerli pil mümkün değil. Lityum pilin içerisinde lityumun yanı sıra, başka elementler de var. Bu yüzden hem MTA hem de ülkemizdeki üniversiteler yerlilik oranını artıracak diğer elementler üzerinde araştırmalar yapmalı. Ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi ile Çin'le başlayan ticari iş birliğimizi teknolojik alanlara da taşıyacak yeni adımlar atmalıyız."

BİZE ULAŞIN