Metro Türkiye'den, restoranlarda sürdürülebilirlik hamlesi
Metro Türkiye, yeme-içme sektörünü sürdürülebilirlik konusunda desteklemek ve sektördeki uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla "Sürdürülebilir Restoran Kılavuzu"nu hazırladı.
Metro Türkiye, yeme-içme sektörünü sürdürülebilirlik konusunda desteklemek ve sektördeki uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla "Sürdürülebilir Restoran Kılavuzu"nu hazırladı.
Metro Türkiye, çalışmalarını sürdürülebilirlik odağıyla yürüten ve bu konuda bütüncül bir yaklaşım benimseyerek, uzun yıllardır gıda atıklarının önlenmesinden yerel üreticinin ve ürünlerin korunmasına, ürünlerin izlenebilirliğinden sürdürülebilir kaynakların kullanılmasına kadar kendi bünyesinde gerçekleştirdiği çalışmalara, iş ortaklarını ve müşterilerini de dahil ederek etki alanını genişletiyor.
Dernekler, üniversiteler ve sektördeki paydaşlardan oluşan "Sürdürülebilir Restoran Komitesi"nin katkılarıyla ortaya çıkan kılavuz, Türkiye'de yeme-içme sektöründe sürdürülebilir uygulamalarının yaygınlaşmasının ortak, standart bir tanımın, kriterin bulunmaması ve işletmelerin bu konuda farklı uygulamaları benimsemek durumunda kalmasından yola çıkarak hazırlandı.
"Sürdürülebilir Restoran Kılavuzu" ile Metro Türkiye, sürdürülebilir restoran olmanın ortak bir tanımını yaparak kriterlerini belirliyor ve restoranlara sürdürülebilirlik dönüşümünde yol gösteriyor.
"SEKTÖR UZMANLARININ KATKISIYLA DÜNYA STANDARTLARINDA BİR KILAVUZ HAZIRLADIK"
Tanıtım toplantısında konuşan Metro Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sinem Türüng, özellikle yeni nesil başta olmak üzere son tüketicide çevresel konularda farkındalık ve bilinç düzeyinin giderek arttığını, eskiden restoranlar için menünün güzel olmasının, hizmet kalitesinin yüksek olmasının artık yeterli olmadığını, gelişen bu farkındalıkla birlikte müşterilerin sürdürülebilirlik alanında sektörden beklenti ve taleplerinin yükseldiğini kaydetti.
Sürdürülebilirlik konusunda son dönemde toplumda büyük bir farkındalık ve bilinç artışı yaşandığını memnuniyetle gözlemlediklerini belirten Türüng, şunları kaydetti:
"Yaptığımız araştırmalara göre, yeni nesil artık farklı bir dünyanın hayalini kuruyor. Bu yeni dünya, daha temiz, daha çevreci ve toprağa saygılı. Farkındalık düzeyinde yaşanan bu artış elbette tercihleri ve tüketim alışkanlıklarını da değiştiriyor. Metro Türkiye olarak gözlemlediğimiz bu ihtiyaçtan yola çıkarak, sürdürülebilir dönüşümünü gerçekleştirmek isteyen restoranların çıkacakları yolda onlara bir harita sunduk.
TÜRYİD, Sürdürülebilirlik Akademisi, WWF derneklerinin liderlerinden Boğaziçi, Yeditepe ve Özyeğin Üniversitelerinin değerli akademisyenlerine, restoran işletmecilerinden, profesyonel şeflere kadar farklı uzmanlıkları barındıran 15 kişilik Sürdürülebilir Restoran Komitesi'ni kurduk.
Türkiye'de sürdürülebilir restoran standardının oluşturulması için, bu çok değerli komite üyelerimizle birlikte 1 yıl çalıştık. Sonuçta dünya standartlarında bir çalışma olan 'Sürdürülebilir Restoran Kılavuzu'nu hazırladık. Bu kılavuzu inceleyerek sürdürülebilirliği adım adım uygulayan bir restoran bu alanda uluslararası sertifika sahibi olabilecek."
Türüng, bu çalışmayı sürdürülebilir restoran olmanın ortak bir tanımını yaparak kriterlerini belirlemek ve sürdürülebilirlik dönüşümlerinde restoranların çözüm ortağı olabilmek amacıyla yaptıklarını, yeme içme sektöründeki işletmeleri desteklemek için çalışmalarına ve yatırımlarına devam edeceklerini aktararak, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz, ülkemizde sürdürülebilir restoran dönüşümünü kurumlaştırmanın ve kalıcılaştırmanın yolunun bu alanda şefleri ve işletmeleri teşvik edecek sertifikasyon ve ödül sisteminin kurulmasından ve etkinleştirilmesinden geçtiğini düşünüyoruz. Metro Türkiye olarak, bir sonraki adımda hem zincir hem de butik restoranları sürdürülebilirlik konusunda cesaretlendirmek ve teşvik etmek amacıyla uluslararası sürdürülebilir restoran sertifikasyon sisteminin Türkiye'de kurulmasına liderlik etmek istiyoruz.
Restoranlarda performansı artırıp maliyetleri azaltan, operasyonel ve yönetimsel düzeyde ve tüm paydaşlar arasında sürdürülebilir uygulamaları garanti eden gıda sistemlerine adanmış bir sertifika programı olan Eco Cook ile temaslarımızı sürüyor.
Bu programı Türkiye'ye getirmek için adımlarımızı attık. Umuyoruz ilerde TURYİD'in kıymetli katkılarıyla bu sayı daha da artar ve ülkemizde daha fazla restoranın sürdürülebilir restoran olma yolundaki dönüşümlerine hep birlikte tanık oluruz."
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TÜRYİD) Başkan Yardımcısı Gamze Cizreli ise sürdürülebilir olmanın restoranlar için geleceğin bir meselesinin olmadığını, bugünden gerçekleştirilmesi gereken bir dönüşüm olduğunu belirterek, "Sektörümüzden bu konudaki beklentiler her gün biraz daha artıyor. TÜRYİD olarak bu dönüşümün gerçekleşmesi için çalışıyoruz.
Metro Türkiye'nin hazırladığı ve katkı yapanlar arasında derneğimizin de yer aldığı 'Sürdürülebilir Restoran Kılavuzu' bu yönde atılmış çok önemli bir adım oluşturarak yeni bir sayfa açıyor. Artık sürdürülebilirliğin ne anlama geldiğini her restoran görebilir ve sektör için ortak bir yaklaşım geliştirebiliriz.
Kılavuzda yer alan çözümler işletmeler için son derece pratik ve yol gösterici. Ben böyle bir çalışmaya öncülük ettiği için Metro Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Birlikte çalışarak yeme içme sektörünü sürdürülebilirlik konusunda çok güzel günlere taşıyacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.