Pusun dağılmasını bekliyor…
İnci Holding’de yönetim kurulu başkanlığını 20 yıl sonra bir erkek devraldı. İnci Ailesi’nin üçüncü kuşak temsilcilerinden Cihan Elbirlik, bu görevindeki ilk röportajını ise INBUSINEESS’la yaptı. Yurt dışı pazarlara daha derin nüfuz etmenin ve yeni iş birliklerinin ajandasının en önemli gündem maddeleri olduğunu söyleyen Elbirlik, 2024’ün tahlilini ise çoktan yapmış. Elbirlik’e göre bu sene büyüme değil, puslu hava dağılınca rakipl daha hızlı koşmaya hazırlık yılı.
Fatoş Bozkuş / INBUSINESS
72 yıl önce merhum Cevdet İnci tarafından temelleri atılan ve bugün 11 şirketi, dokuz fabrikası, 3 bin 200 çalışanıyla faaliyetlerini sürdüren İnci Holding'de kurucu başkan Cevdet İnci'den sonra holdingin yönetim kuruluna 20 yıldır ailenin kadın temsilcileri başkanlık ediyordu. Bu yılın başında üçüncü neslin bir temsilcisi olarak holdingde yönetim kurulu başkanlığı bayrağını Cihan Elbirlik devraldı.
Makine mühendisi olan hatta profesyonel iş hayatına Amerika'da mühendis olarak başlayan Elbirlik, aile işine katıldıktan sonra holding bünyesinde bugüne kadar farklı iş alanlarındaki şirketlerde stratejik pozisyonlarda aktif olarak çalışmış. Yönetim kurulu başkanlığı görevinde üç ayı tamamlayan Elbirlik, yeni iş birlikleri ve alanlarına girmek konusunda heyecanlı olduğu gibi var olanı büyütmek konusunda da oldukça kararlı.
Grubun yurt dışı yapılanması Elbirlik'in en önemli gündem maddesi. Dünyanın 100'den fazla ülkesine ihracat yapan bir şirket olarak mevcut yurt dışı pazarlara daha derin nüfus etmeye çalışacaklarını ve aynı zamanda yeni coğrafya arayışlarını sürdüreceklerini ifade eden Elbirlik, "Mevcut ortaklıklarımız ve iştiraklerimizle, dijitalizasyon ve sürdürülebilirlik alanında iş birliğimizi geliştiren yeni projelere imza atacağız" diye de ekliyor. 2024'ün büyüme değil, puslu hava dağılınca hızlı koşmak için hazırlık yılı olacağını ğını ifade eden Elbirlik, sorularımızı cevapladı.
-Siz icrada yer alırken bu yılın başında yönetime geçtiniz. Hayatınızda neler değişti?
Ben 2004'ten bu yana İnci Holding'de farklı görevlerde bulundum. İcradayken, farklı partilere rapor ettiğim, ekip olarak sürekli sahada koştuğumuz bir görevden masa başı bir göreve geldim. Aslında sahadan bakarken, "Masa başından konuşmak kolay" denir hep. Ama masa başından bakıp fotoğrafı görmek, sahayı zorlayacak hedefleri belirlemek, fethedeceği yeni alanları göstermek çok önemli. Masa başına geçince farklı tecrübeler ve bilgi setleriyle hareket etmek gerekiyor. Ama kendimi şanslı hissediyorum; uzun bir zaman sahada mühendislikten satışa ve genel müdürlüğe edindiğim tecrübe ve bilgi birikimi bugünkü sorumluluklarımda benim için önemli bir varlık oldu.
-İnci Holding 2023'ü nasıl kapattı ve sizin 2024'e ilişkin koyduğunuz hedefler neler?
2023 yılında hedeflerimizle uyumlu bir şekilde büyümemizi sürdürdük. Tüm şirketlerimizde toplam işlem hacmimiz yaklaşık 800 milyon euro'ya ulaştı. İhracatımız ise 465 milyon euro olarak gerçekleşti. Ciro bazında bir önceki yıla göre yüzde 7 ila 8'lik bir büyüme elde ettik. 2023'te kolay bir yıl değildi. Jeopolitik tarafta gerilimler sürüyor. Bu yıl hem Türkiye hem Avrupa için enflasyonla mücadele yılı. O yüzden 2024 bizim için büyüme senesi değil. 2024, özellikle Covid-19 sonrasındaki hızlı büyümemizi hazmederken aynı zamanda bir sonraki teknoloji hamlelerimizin yatırımlarını yaptığımız yıl olacak. Hareket ettirdiğimiz projelerle 60 milyon euroya yakın bir yatırım yapacağız.
Yatırım ajandamız önemi. Yatırım yaptığımız ürünlerin bize çeviklik kazandırmasını istiyoruz. Yarının teknolojilerine uygun en teknolojik ürünü yapabiliyor muyuz? Üretim, hizmet ve servisi bizi rekabette öne çıkartması için kulanabiliyor muyuz? Bizim için en önemli hedef bunlar. 2024'te hava puslu ama en iyi spor ayakkabıyı ve kıyafeti giymek için yatırım yapıyoruz ki hava açıldığında herkesin önünde koşalım. Ayrıca gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere fon akışı olacağını öngörüyoruz. Bütün bunların da büyük resimde ülkemiz açısından ortaklıklar ve yatırımlar alanında iyi bir fırsat alanı olabileceğini düşünüyoruz. Kısacası, 2024 yılında da daha çok çalışıp, mevcut portföyümüze değer katacak projeler kapsamında, ortaklıklarımızla büyüme ve yatırım planlarımız olduğunu söyleyebilirim.
-Peki, gündeminizde bunun için hangi şirketlerde ne tür yatırımlar var?
Ağırlıklı faaliyet alanımız olan otomotiv tedarik sanayisinde ortağımız Iochpe-Maxion ile birlikte Maxion İnci ve Maxion Jantaş şirketlerimizde mevcut beş fabrikada yaklaşık 13 milyon jant üretiyoruz. 2030 yılına kadar tüm fabrikaları akıllı fabrikaya dönüştürme hedefimiz var. Ayrıca janstta premium ürünlere konsantre olma ana gündemimiz. Bir yandan da Manisa OSB'de 45 bin metrekare üzerine inşa edilen yeni fabrikamızın yatırımı sürüyor. Aynı bölgedeki bu altıncı fabrikada ağır vasıtalar için dövme alüminyum jant üreteceğiz. Kamyon ve treyler müşterilerimiz bundan böyle alüminyum kamyon jantında da ihtiyaç duydukları her türlü ürün ve hizmeti alacak. Fabrikanın 2025'in son çeyreğinde faaliyete geçmesini planlıyoruz.
İnci GS Yuasa'yı akü şirketinden çok enerji uzmanı bir teknoloji şirketine dönüştürdük. Bugünün ve geleceğin enerji depolama teknolojilerinin geliştirilmesinde aktif rol oynuyoruz. Bugün Türkiye'den altı kıtada 80'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu şirkete lityum ajandamız var. Traksiyoner uygulamalarda da hızla gelişen bir trend olan lityum iyon bataryalara yönelik yatırımlarımız sürüyor. Yusen İnci Lojistik şirketimiz ile dünya çapında lojistik, proje taşımacılığı ve tedarik zinciri çözümleri sunuyoruz. Özellikle Trakya bölgesinde depolama anlamında büyümeyi planlıyoruz. Beş kıtada 56'dan fazla ülkeye ihracat yapan otel ekipmanları şirketimiz ISM Minibar'da minibar üretimi alanındaki yetkilimizi otomotiv sektöründeki soğutuculara yönelik geliştirmek üzere planlar yapıyoruz. Pazardaki orta-uzun süreli depolama yapabilen, uzun ömürlü sistemlere olan ihtiyacı görüyoruz. İnci Holding olarak, bu alanda güçlü bir pozisyon sağlamak adına enerji depolama ve bitişiğindeki iş anlarına yönelik kapsamlı bir strateji oluşturduk. Bu stratejinin ilk icraatı olarak, Singapur'lu VFlow Tech'e yatırım yaptık. Mevcut şirketlerimizin yeni teknolojilere uyumunu sağlayarak fabrikalarımızda da birçok proje yürütüyoruz. Sadece üretim sahasında değil, yönetimde de dijitalleşme konusuna büyük yatırım yapıyoruz. Bu şirke- tin bütün amacı enerji depolama.
-Siz üretiminizin yüzde 60'ını ihraç eden bir grupsunuz. İhraç pazarlarınızla ilgili yeni bir planınız var mı?
Grubumuzun yurt dışı yapılanması ajandamın en önemli gündem maddesini oluşturuyor. Dünyanın 100'den fazla ülkesine ihracat yapan bir şirket olarak mevcut yurt dışı pazarlara daha derin nüfuz etmeye çalışacağız. Aynı zamanda yeni pazar arayışlarımızı devam ettireceğiz.
-İnci'de iş birliği kültürü çok yaygın. Pek çok şirketinizin yabancı ortağı var. Yeni iş ortaklıkları gündeminizde mi?
İnci olarak, geleceğin iş alanlarında "Uluslararası yatırımlarla şirketin değerini katlayarak yeni nesillere aktarıyoruz" vizyonu ile faaliyet gösteriyoruz. Mevcut faaliyet alanlarımıza da katma değer sağlayacak yeni yurt dışı yatırımları için radarımız açık, farklı başlıklardaki projeleri değerlendiriyoruz.
-Sizin bir de girişim fonunuz var. Orada kaç şirkete yatırım yaptınız bugüne kadar?
Teknoloji odağımızda, stratejik yatırımcısı olduğumuz Vinci Girişim sermayesi şirketimizle beş yıl içerisinde dokuz farklı yatırıma imza attık. Türkiye, İngiltere, Almanya ve Singapur olmak üzere geniş bir coğrafyada erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapma tecrübesi edindik. Geçen yıllarda farklı girişimlerden edindiğimiz tecrübelerle artık olanı alıp büyütmek ona ilave etmek bizim için bir senaryo ve çözümken, kendimizin kurması ve geliştirmesi de ayrı bir senaryo olacak. Masamızda yeni girişimler var. Şimdi önümüzdeki üç yıla, birikimlerimiz ile, daha cesur ve aha global iddiası yüksek projelere hazırlanıyoruz.
Yeni iş fırsatları
Cihan Elbirlik'in önüne koyduğu en önemli hedeflerden biri de İnci Holding'in geleceğin iş alanlarında olması. Bu doğrultuda faaliyet dallarına yönelik teknolojileri takip ettiklerini söyleyen Elbirlik, sektör sektör bu trendlerin yarattığı yeni iş fırsatlarını şöyle özetliyor:
-Enerji depolama alanında ciddi bir hızlanma görüyoruz. Küresel çapta taahhüt edilen iklim hedefleri, yenilenebilir enerjiye olan ilgiyi pekiştiriyor. Pazardaki tüm bu değişimler, orta-uzun süreli depolama yapabilen, uzun ömürlü sistemlere ihtiyaç oluşturuyor. İnci Holding olarak, bu alanda güçlü bir pozisyon sağlamak adına enerji depolama ve bitişiğindeki iş alanlarına yönelik kapsamlı stratejimizi oluşturduk. Bu stratejinin ilk icraatı olarak, Singapurlu VFlow Tech'e yatırım yaptık.
-Endüstri 4.0'da yapay zeka, önleyici/kestirimci bakım, veri analitiği, görüntü işleme teknolojileri gibi alanların önem kazandığını görüyoruz. Fabrikalarımızın dijitalleşme sürecine faydalı olabilecek her türlü fırsatı değerlendiriyoruz.
-Otomotiv teknolojileri ve mobilite alanında da elektrikli araçlar, otonom sürüş, bağlantılılık, karbonsuzlaşma, mikro mobilite ana trendler diyebiliriz. İnci Holding olarak bu alanlardaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
-Lojistikte, e-ticaretin gelişimiyle nitelikli depolara olan ihtiyacın yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Global sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yeşil lojistik konseptinin de çok önemli olduğu görüşündeyiz. Depolama konusunda Tekirdağ'da bizim de yeni bir yatırımımız olacak.
Gitar ve yelken merakı
Cihan Elbirlik dedesi gibi deniz aşığı. İlkokulun sonuna kadar Ayvalık'ta büyüdüğünü ve okuldan çıkınca hemen denize koştuğunu anlatan Elbirlik'in hayatına o yıllarda yelken de girmiş. Hatta hayatının bir parçası olmuş. Bir başka hobisi ise gitar çalmak. "Gözümü kapattığımda kendimi yelken yaparken ya da Wembley'de, stadta gitar çalarken hayal ediyorum" diyen Elbirlik, bu iki hobisine de iş yoğunluğundan zaman ayıramadığını söylüyor. Henüz yelkenle uzun seyahatler yapamadığını ifade eden Elbirlik "Atlantik ve Pasifik'i aşabilecek planları emekliliğe saklıyorum" diyor.