Bolat: Türk-Amerikan ilişkileri yakın gelecekte her düzeyde hızlanacak ve gelişecek
ABD'deki temaslarına davam eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Türk-Amerikan ilişkileri yakın gelecekte her düzeyde hızlanacak ve gelişecek" diye konuştu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39'uncu Yıllık Toplantısı'na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD'li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.
Bolat, ABD'li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, "Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.
ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik" ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi'nin (TAİK) ABD Ticaret Odası ve American Turkish Business Roundtable (ATBR) işbirliğinde düzenlediği 39. Amerikan-Türk Konferansı dolayısıyla verilen resepsiyona da katıldı.
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlenen resepsiyonda, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Murat Özyeğin'in yanı sıra Türkiye ve ABD'den iş dünyası temsilcileri de yer aldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, burada yaptığı konuşmada, Türk ve ABD hükümetlerinin iki ülke arasındaki ikili ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine önem verdiğini söyledi.
Bakan Bolat, her iki tarafın iş insanlarının da ikili ilişkilerdeki yeni ivmeden yararlanma konusunda oldukça istekli olduğunu belirtti.
"Türk-Amerikan ilişkileri yakın gelecekte her düzeyde hızlanacak ve gelişecek"
ABD'li mevkidaşı Gina Raimondo ile çok samimi, yapıcı ve verimli bir görüşme yaptıklarını dile getiren Bolat, iki ülke arasında yıllık 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma konusunda gündemdeki tüm önemli maddeleri ele aldıklarını anlattı.
Bolat, Rimondo ile Türkiye'den ABD'ye çelik ve alüminyum ihracatına getirilen ekstra vergileri aşmanın yeni yollarını nasıl bulacaklarını da konuştuklarını kaydederek, bu konu üzerinde birlikte çalışacaklarını aktardı.
Raimondo ile iki ülke heyetlerinin birlikte çalışması ve daha sık görüşmesi konusunda mutabakata vardıklarını bildiren Bolat, Raimondo'yu Türkiye'ye davet ettiğini dile getirdi.
Bolat, "Türk-Amerikan ilişkileri yakın gelecekte yatırımdan ticarete, hizmetlerden sanayiye, finansal işbirliğinden yeşil ekonomi işbirliğine kadar her düzeyde hızlanacak ve gelişecek. Her düzeyde konuşmaya ve ilerlemeye hazırız." dedi.
"Dostluğumuz ve dayanışmamız zamana meydan okudu"
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal da iki sadık NATO müttefiki olarak Türkiye ve ABD'nin dostluğu ve dayanışmasının zamana meydan okuduğunu belirtti.
Türkiye'nin krizlerle çevrili bir alanda olduğuna işaret eden Önal, bölge ve ötesinde barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmek için Amerika gibi paydaşlarla koordinasyon ve işbirliği içinde faaliyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Önal, "Böyle bir ortamda fikir ayrılıklarımızı öne çıkarma lüksümüzün olmadığını düşünüyorum. Ortak buluştuğumuz noktaları artırmamız gerekiyor ve bu yapılandırılmış, samimi bir diyalog gerektiriyor." diye konuştu.
İkili ilişkilerde devreye alınan stratejik mekanizmayla artık nispeten daha iyi bir aşamada olunduğuna işaret eden Önal, söz konusu mekanizma kapsamında terörle mücadeleden savunma işbirliğine, enerjiden turizme kadar geniş bir yelpazedeki konuları ele aldıklarını, ve "doğru yolda" olduklarını ifade etti.
Önal, Türkiye ve ABD ilişkilerinde önemli ve güçlü bir boyutun da ekonomik ve ticari ilişkiler olduğunun altını çizdi.