Üretken yapay zekaya hükmetmek

12:11 - 06.11.2023, Pazartesi

İşsizliğin artacağı korkusunu yaşayan organik zeka, bir yandan da üretken yapay zeka ile yaratıcılık savaşına hazırlanıyor. Araştırmalara göre, mesleklerin üçte birinin yok olma tehlikesi de söz konusu. Ama durun! Henüz yol bitmedi. Şimdi korkma değil, hükmetmeyi öğrenme zamanı.

Mustafa Orhun Çetin / INBUSINESS

AI (Artificial Intelligence) tahtını halefi üretken yapay zekaya bıraktı. Şu sıralar onun yükselişini yaşıyoruz. Aylardır bu programlara görsel çizimler, modellemeler yaptırıyor, araştırmalar, tezler hatta öyküler yazdırıyoruz. Bu teknoloji bizleri büyülese de tedirgin etmiyor değil! Akıllarda bir sonraki adım ne olacak sorusu var. Hal böyle olunca OpenAI'ın açtığı yolda ChatGPT ve Dall-e 2 modelleriyle herkesin radarına giren üretken yapay zeka, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Argümanların büyük bir bölümü etik konuları ele aldı. Telif hakları ve iş yapış biçimlerinde oluşturacağı değişimse irdelenmeye devam ediyor.

Peki nedir bu yaratıcı yapay zeka? Nerelerde kullanılır? En verimli şekilde nasıl yararlanılır? Kim kime hükmedecek? Paniğe gerek yok! Şimdilik 10 kritik strateji ile ilerlemek hepimize yetecek.

1-) Üretken yapay zekaya giden en kısa yol

Generative AI yani dilimizde üretken yapay zeka olarak çevrilen kavram, verilerden öğrenerek yeni içerikler oluşturabilen modelleri tanımlıyor. Teknolojiyi, metin, görüntü, müzik, resim gibi çeşitli alanlarda özgün (!) içerikler üretmekte referans noktası olarak kullanmak aslında mükemmel bir kısa yol.

2-) Size özel asistanı seçin

Az önce saydığımız kategorilerde çok çeşitli modeller ve platformlar bulunuyor. Kullanım amacınıza uygun bir model seçip işe başlayabilirsiniz. Mesela en bilinen metin tabanlı iki modele göz atalım. 2021'e kadar veri girişi yapılmış olan ChatGPT'de daha düz metinler oluşturabilirken, Google'ın Bard isimli yapay zekasıyla kaynakçalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Hatta Microsoft Bing'in arama motoruna entegre edilen ChatGPT modeliyle internette arama yapabilirsiniz. Önceden eğitilmiş bir modeli kullanabilir ya da belirli komutlarla kendiniz de bu programları geliştirerek emrinize amade bir asistan elde edebilirsiniz.

3-) En doğru komuta hazırlık

Kullanılan verilerin ve komutların kalitesi sonuçlar üzerinde oldukça etkili. Bu nedenle veri hazırlığı en kritik adım. Mümkün olduğunca net ancak detaylı komutlar oluşturun. Bu şekilde kullandığınız araç, platform ya da model çok daha iyi sonuçlar vererek verimli bir oluşturma süreci geçirmenizi sağlayacak. Örneğin; Midjourney isimli yapay zeka aracında sevdiğiniz bir sanatçının-yayının tarzında görsel oluşturmasını istiyorsanız tarz anlamına gelen "style of..." kalıbını kullanmanız sizi istediğiniz sonuca yaklaştırabilir.

4-) Sohbetlemek

Şu ana kadar üretken yapay zeka uygulamalarından bir veri oluşturması senaryosu üzerinden tartıştık. Ancak farklı amaçlara da uyum sağladıklarını belirtmeliyiz. Mesela metin tabanlı araçları sohbet etme, internette arama yapma hatta çeviri yapması için dahi kullanabilirsiniz. Görsel tabanlı uygulamaları ise var olan bir görseli manipüle etme, iyileştirme ya da benzer çalışmalar adına değerlendirebilirsiniz.

5-) Doğru kullanım için geçmişi taramak

Üretken yapay zeka üzerine denemeler yaparken mutlaka yapılması gerekenlerin başında kaynakları ve daha önce o araçla neler yapıldığını incelemek gerekir. Bu kısa araştırma, doğru yapay zekayı kullanıp kullanmadığınıza dair bilgi verecektir. Mesela; Midjourney sanatsal bir dokunuşla görseller oluştururken, Dall-e ya da Stable Diffusion daha gerçekçi sonuçlar sağlayacaktır. Başka bir örnekle açıklamak gerekirse, ChatGPT gerçekten doğru bilgiyi veriyor mu tartışması sürerken iş için yapılacak bir çeviride DeepL daha akademik düzeyde metin hazırlayabilir.

6-) Eğitim şart!

Peki, üretken yapay zekanın oluşturacağı bilgiye ve teknolojiye sahip olmamak kendi yapay zeka aracınızı eğitmenin önünde bir engel mi? Tabii ki değil. Kullanmaya karar verdiğiniz aracı sizin gibi davranması için eğitebilirsiniz. Nasıl mı? Ona çeşitli doneler vererek. Örneğin; ChatGPT'ye kendi yazılarınızdan parçalar yükleyerek sonrasında dilediğiniz bir konuda aynı tarzda bir yazı yazdırabilirsiniz.

7-) Dene-yanıl yeniden dene

Yapay zekaya tıpkı bir canlıyı eğitir gibi davranın. Tek fark, zetabaytlarca veriyle ve doğru anahtar kelimeler ile ortaya çıkmayı bekleyen cevher. Deneme yaparak doğru sonuca ulaştıracak komutları bulmak gerekiyor. Sayı size kalmış, tek gerçek vazgeçmemek. Eğitim sadece yapay zekaya değil, biz kullanıcılara da şart.

8-) Körü körüne güvenmeyin

Üretken AI modelleri hala gelişme aşamasında. Çoğunluğu güncel veri akışına kapalı. Bu nedenle yanlış bir bilgi sisteme girip siz farkında olmadan amacı dışında kullanılabilir. Mükemmel olmadıklarını bilerek, hataların ve sınırlamalarının bilincinde olarak kullanmak doğru bir sonuç için kilit önem taşıyor. Unutmayın!

9-) İngilizce kullanımı tercih edin

Tabii ki herkes yabancı dil kullanımını tercih etmek istemeyebilir. Ancak uygulamaların genel gelişimi İngilizce baz alınarak verildiği için Türkçe komut girişine göre çok daha detaylı sonuçlar elde edildiği atlanmamalı. Bu nedenle eğer yabancı diliniz yeterli değil ise bir tercüme programından yararlanarak çevirdiğiniz komutlarla tatminkar sonuçlar elde edebilirsiniz.

10-) Tüm süreci YZ ile yönetin

Fotoğraf, ses ve hareket içeren bütün bir içeriği bir yapay zekaya ürettirebilirsiniz. Örneğin ChatGPT'ye Midjourney'de kullanmak üzere komutlar oluşturup buradan elde edilen fotoğrafı D-ID isimli sitede hem hareketlendirebilir hem de seslendirtebilirsiniz. Buradan çıkan video ile dijital bir fenomen dahi oluşturmak mümkün.

BİZE ULAŞIN