Küresel eşik…
E-fatura yıllık gelir eksiğinin 1 milyon liraya düşürülmesi e-dönüşüm alanını hareketlendirdi. Pazarın 2026’ya kadar her yıl ortalama yüzde 22 büyüyerek mikro ve KOBİ segmenti tarafında genişleyeceği tahmin ediliyor. Vergi uyumluluğu yazılımı alanında global servis sağlayıcısı Sovos’un COO’su Ruth Fornell, ülkemizi küresel lider olmak isteyen şirketlerin mutlaka bulunması gereken kritik bir pazar olarak tanımlıyor.
Belce Örü / INBUSINESS
E-dönüşüm yolculuğuna 2012 yılında e-defter zorunluluğu ile başlayan Türkiye, az zaman- da çok yol aldı desek yeridir. Zira şu anda neredeyse tüm şahıs şirketlerinde e-fatura kullanımının zorunlu olacağı bir yapıya doğru adım adım ilerliyor. Rakamlar da bunu kanıtlar nitelikte. 2020'de 670 milyon TL olan e-dönüşüm pazar büyüklüğü, geçen sene 1,041 milyar liraya ulaştı. 2026'ya kadar sektörün her yıl ortalama yüzde 22 büyüyerek mikro ve KOBİ segmenti tarafında genişleyeceği öngörülüyor. Dünyadaki diğer örneklere bakıldığında da başarılı bir sınav veren ülkemiz, Latin Amerika ve Brezilya'dan sonra dijital vergi uygulamasını yürürlüğe alan ilklerden biri. Bu halı gelişim, Türkiye'yi vergi uyumluluğu yazılımı alanında faaliyet gösteren global servis sağlayıcıları için kıymetli bir lokasyon haline getirmiş durumda. Bu şirketlerden biri de İngiltere merkezli Hg Capital'in yatırımcısı olduğu ABD'li Sovos…
Sovos'un COO'su Ruth Fornell'in mevcut konumumuz ile ilgili çok dikkat çeken bir tespiti var. Türkiye'yi, küresel lider olmak isteyen şirketlerin mutlaka bulunması gereken kritik bir pazar olarak tanımlayan Ruth Fornell, "KDV vergi uyumu açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden" diyor. Bizim burada başarılı olmamız Sovos için şart. Bu başarı hem bu ülkede faaliyet gösteren hem de uluslararası arenada olup, Türkiye'de iş yapan müşterilerimiz açısından oldukça önemli.
Yüzde 66 arttı
Üç yıl önce göreve gelen Ruth Fornell, ve kendisiyle hemen hemen aynı dönemde Sovos Türkiye Ülke Müdürü olarak atanan Elçim Sirek de tam da bu bilinçle çalışıyor. Ülkemizde hızlı bir büyümeye imza atan ekip, sadece son bir yılda müşteri sayısını yüzde 66 artırdı. 2002'de Türkiye pazarına giriş yapan şirket ayrıca o tarihten bu yana da globalde de pek çok satın alma gerçekleştirdi. Mayıs 2019'da Foriba'yı, 2021'de ise Digital Planet'i satın aldı. Ruth Fornell, göreve başladığı günden itibaren Sovos'un 14 şirket satın aldığını söylüyor. 20 milyar dolarlık küresel e-fatura pazarında 100'e yakın ülkede müşterileri olduğunu anlatan Fornell, "E-fatura mükellef sayımız 1 milyon kişiden fazla. Türkiye'de ise çözümlerimizi kullanan 108 binden fazla tekil vergi numarası var."
Türkiye'den Avrupa'ya satış
İç pazar, yerel ERP'ler, SAP'lar, ön muhasebe yazılımları, bankalar ve saf entegratörlerden oluşan parçalı bir görünüm sergiliyor. Ruth Fornell, kendilerinin saf entagratör olarak konumlandığını ve bu anlamda kurumsal segmentte lider olduklarını belirtiyor. Türkiye'nin oldukça dinamik bir ülke olduğunu söylerken kendilerinin de bulundukları coğrafyaya hızlı adapte olabilen bir şirket olduğunu ifade ediyor. Ekonomik koşullara uyum sağlamak için son iki yıldır çok hızlı hareket etmek durumunda kaldıklarını belirten Fornell, "Türkiye'deki varlığımız sadece bu işi yapmaktan ibaret değil" diyerek de önemli bir hatırlatma yapıyor: "Burada bir ürün geliştirme merkezimiz bulunuyor. Ürün geliştirme ve mühendislik noktasında mükemmel bir yetenek skalası var. Ülkenizde geliştirdiğimiz teknolojileri Avrupa'ya satıyoruz."
Hedef KOBİ'ler
E-fatura yıllık gelir eşiğinin 1 milyon liraya düşürülmesi, pazarın mikro KOBİ'lere doğru genişlediği anlamına geliyor. Fornell, kısa vadede mikro KOBİ'lerle sektörün büyümesini ve e-ticaret pazaryerleri için yeni düzenlemeler beklediklerini anlatıyor. Zorunlulukların geliştiğini ve müşterilerin bu değişim hızına ayak uydurabilmek için yeni çözümlere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Fornell, sundukları hizmeti şöyle anlatıyor: "Müşterilere, tüm uyumluluk ihtiyaçlarını karşılamaları için SaaS tabanlı teknoloji çözümleri sunuyoruz. Bu, raporlamadan analize kadar tüm vergi döngüsünü içeriyor." Öngörüsüne gelecek olursak; yakında pazarda bir konsolidasyon olacağını düşünüyor
Digital Platformed ve Foriba satın almalarıyla bunun öncülüğünü üstlendiklerini belirtiyor. Yakın zamanda yeni bir satın alma niyetleri olmadığını söylese de inorganik ve organik büyümeye devam edeceklerini de vurguluyor. Öte yandan kendisi Sovos'ın sunduğu global hizmette, standartlaşma sağlamanın en önemli misyonu olduğunu vurguluyor. Bu misyonu şöyle detaylandırıyor: "Müşterimiz bizim platformumuza girsin ve hangi ülkede iş yapmak isterse o ülkenin dinamiklerine, kurallarına göre tek platform üzerinden iş yapabilsin istiyoruz. Çünkü müşteriler tek bir Sovos görmek istiyorlar. Bu özellikle de Sovos'un hizmet verdiği çok uluslu şirketler için çok önemli. Benim de misyonum Sovos'un global bir şirket olmasını sağlayacak süreçlerin oluşturulmasını sağlamak."
Trend dijital vatandaşlık
Dünyanın bir dijital dönüşüm gündemi olduğunu görüyoruz. Artık insanların çek, nakit ve kredi kartı yerine e-ödeme araçlarının kullanımına yönlendirilmesinin bir dijital vatandaşlık politikası olduğunu anlatan Ruth Fornell, "Vergilerde ise toplu olarak raporlama yerine gerçek zamanlı raporlama yaklaşımı benimseniyor. Bu sistemlerin kurulumunda güvenlik çok önemli. Şirketlerin verilerini toplayan hükümetlerde muazzam bir veri birikecek" diyor.