Dikiz aynasından önünü görmek…
Verinin doğru kullanımı önleyici tahminlemeler için çok önemli. Finans, bilgiyi en çok değerlendiren sektörlerin başında. Fırsat gören GTech, ortay ana bankacılık hizmetlerine çevirdi. Bir yandan da yurt dışında büyüme hedefinde.
Mustafa Orhun Çetin / INBUSINESS
"Biz hep dikiz aynasına bakarak ilerlemeye çalıştık. Son 13 yıldır ise risk analizi yaparak, veri tahminleme ile yolumuza devam ediyoruz…" Bu sözler, ileri analitik iş zekası, veritaban ile finansal uygulamalar konusunda 22 yıldır hem ulusal hem de uluslararası şirketlerle çalışan GTech Yönetici Ortağı Özgür Sarıgül'e ait.
Kabul edelim veri artık yeni servet. Bu tablo son yıllarda en çok karşımıza çıkan yakıştırmalardan biri. Veriyi çıkarma, işleme, saklama ve nihai formunu verme... Aslında değerli madenlerden çok da farklı bir süreç değil. Aynı zamanda öngörü de sağlıyor. Şirket verinin ilerlemek için ne kadar değerli olduğunu gördüğünde ileri analitik çözümler sunmaya başlayarak bir dönüm noktası yaşamış. Krizlerin büyüme fırsatı sağladığı dönemde GTech de müşteri portföyünü genişletiyor. Gündemi takip ettiklerini söyleyen Sarıgül, "Bankacılık sektöründe değişen yönetmelik sonrası dijital bankaların da oyuna dahil olmasıyla ilerlediğimiz alan ana bankacılık kolu oldu" diyor. Şirket uygulama ve çözümleriyle anahtar teslim bir bankacılık altyapısı sunabiliyor. Sarıgül, "Türkiye'de şu anda altı bankayla çalışıyoruz. Kredi risk analizi tarafında ise Moody's ile iş birliğine gittik. Yakın zamanda kamu bankalarından biri ile de çalışmaya başlayacağız" diyor.
Yüzü yurt dışına döndü
GTech, Türkiye'deki operasyonlarının başarısının ardından yüzünü yurt dışına çevirdi. Döviz getirmenin önemine vurgu yapan Sarıgül, BT sektörünün bunu en kolay ve dünya standartlarında yapılabilecek alan olduğunu söylüyor. Londra'da ve Dubai'de ofisleri bulunan şirket, AB ile yapılacak işlerin yönetimi için de şimdilerde ofis arayışı içinde. "Almanya ilk düşündüğümüz yerlerden biri ancak hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor" diyor Sarıgül. Bununla birlikte odaklarında Afrika ve Körfez ülkeleri de bulunuyor. Dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından biri ile iş birliği kurmak üzere olduklarını belirten Sarıgül, denizciliğe atıfta bulunarak "Rüzgarı bulduk yelkeni doldurduk" diyor.
Nitelikli personele yatırım
Bilişim sektörü her zaman nitelikli personelin eksikliğine vurgu yapar. Kendi içlerinde bu sorunu çözmek üzere GTech, 2014'te bir akademi başlattı. O dönemlerde üniversitelerden zar zor 20 kişi bulabildiklerini söyleyen Sarıgül, şimdi ise 3 bine yakın başvuru aldıklarını belirtiyor. Bu zamana dek mezun ettiklerinin dörtte biri kendi bünyelerinde işe başlarken büyük kısmı ise işbirliği yaptıkları şirketlerin kadrolarına da katkı sağlıyor. "Son yıllarda en çok talep bankacılık sektöründen geldi" diyen Sarıgül, işe uygunlukta ise iki noktaya dikkat çekiyor: "Mühendis gibi analitik düşünsün ve gerçekten çalışmayı istesin."