KAGİDER, BM'de depremi gündem yaptı
New York’ta düzenlenen BM 67’nci Kadının Statüsü Komisyonu toplantılarına 33 kişilik bir heyetle katılan KAGİDER, buradaki ziyaretler ve görüşmelerde Türkiye'de yaşanan deprem felaketinde yaraları sarmak için planlanan projeleri gündeme getirdi.
New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 67'nci Kadının Statüsü Komisyonu toplantılarına KAGİDER 33 kişilik bir heyetle katıldı. KAGİDER, KSK toplantılarında "Ticaretin Kadınları" portalını anlattı, etkinliğin yanı sıra yapılan ziyaretler ve görüşmelerde 6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinde yaraları sarmak için planlanan projeleri gündeme getirdi.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler 67'nci Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları kapsamında KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) ve Garanti BBVA iş birliğinde "Dijital Çağda Kadınların Girişimcilik ve Ortaklıklar Yoluyla Güçlendirilmesi" paneli düzenlendi. Panelde KAGİDER'in hayata geçirdiği ve Garanti BBVA ile geliştirdiği "Ticaretin Kadınları" portalı tanıtıldı.
Moderatörlüğünü BM Kadın Birimi Kadınlar için Girişimciliği Hızlandırma Programı (WEA) Başkanı Meral Güzel'in üstlendiği panelin konuşmacıları arasında KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Garanti BBVA KOBİ Girişim Bankacılığı Kıdemli Yöneticisi Selin Öz, Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Kadın ve Ticaret Programı Başkanı Judith Fessehaie ve W20 Kadın Girişimciliği Çalışma Grubu Koordinatörü Virginia Littlejohn oldu.
"TİCARETİN KADINLARI İLE DEPREMDEN ETKİLENEN KADINLARA DESTEK OLACAĞIZ"
KAGİDER Başkanı Emine Erdem konuşmasında KAGİDER'in 20 yıldır kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki yerini güçlendirmek için çalıştıklarını belirtti. Erdem şunları söyledi:
"Teknoloji her zamankinden daha hızlı gelişiyor. Özellikle pandeminin ardından, iş modelleri ve eğitim uygulamalarıyla hayatımızın hızlı bir şekilde dönüştüğüne tanık olduk. Bu birçok kişi için fırsatlar yarattı, ancak ne yazık ki gelişmekte olan ekonomilerdeki kadınlara ait birçok işletme dijital uçurum nedeniyle geride kalıyor. Teknolojiye ve dijital altyapıya erişim eksikliği, öncelikle birçok kadının doğru bilgiye ulaşmasını engelliyor. Bu da dijital beceri ve bilgi eksikliğine neden oluyor. Bu durum temel olarak kadınların işgücüne katılımını engelliyor. Ayrıca, kadın girişimciler için dijital beceri ve altyapı eksikliği, kadınların işlerini sürdürmelerini ve küresel ekonomiye tam olarak katılmalarını engelliyor. Yeni pazarlara erişim, müşteri bulma, teknoloji ve dijital altyapıya yatırım yapacak fonlara ulaşma konusundaki kısıtlamalar, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde kadın işletme sahiplerinin karşılaştığı sorunlardan sadece birkaçı. Bu dünya ekonomisi için büyük bir kayıp.
2021'de yapılan bir McKinsey anketi, pandemi süreciyle ilgili sorulara verilen yanıtların, COVID-19'un dijital teknolojilerin benimsenmesini birkaç yıl hızlandırdığını ve gelecekte çok daha fazla mesleğin dijital versiyonlara geçeceğini ortaya koyuyor. Kadınların gelecek çağa uyum sağlamaları ve iş gücünün dışında kalmamaları için özel olarak tasarlanmış çözümlere ihtiyaç duyduklarını anlayabiliriz.
Dijital araçları kadın girişimcilerin yararına kullanmak için geliştirdiğimiz "Ticaretin Kadınları" portalının bunun için iyi bir örnek olduğunu söyleyebilirim.
AB finansmanı ile 2021'de tamamladığımız proje kadın işletme sahiplerini/tedarikçileri alıcılarla tek bir platformda buluştururken, kamu alımlarına daha fazla kadının dahil edilmesi için aktif bir lobicilik ve savunuculuk stratejisi de hedefliyor. Türkiye genelinde gerçekleştirilen istişare toplantıları ile kadın girişimcilerin ürün ve hizmetlerini satabilmeleri için etkileşime, iletişim ağı kurmaya ve birbirlerini tanımaya ihtiyaçları olduğunu gördük. Ticaretin Kadınları platformunda şu anda 1500'e yakın kadın işletme, yerel mağaza, belediye, sivil toplum kuruluşu ve Türkiye'deki bir kadın girişimciden ihtiyacını karşılamak isteyenler için faydalı bilgiler yer alıyor. Mobil uygulamasını da geliştirdiğimiz platformu sürdürülebilir kılmak ve büyütmek için Garanti BBVA ile güçlerimizi birleştirdik."
Kahramanmaraş merkezli depremlere de değinen Erdem, Garanti BBVA ile hayata geçirdikleri "Ticaretin Kadınları" platformunda depremden etkilenen bölgelerdeki işletmelerin filtrelenebileceğini ve buralardan ürün satın alınarak bölgeye destek verilebileceğini dile getirdi. Emine Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:
"6 Şubat'ta Türkiye'nin Güneydoğusu son yüzyılda Türkiye'yi vuran en büyük iki depremle sarsılırken, depremin yol açtığı tahribatın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Krizlerden en çok etkilenenler kadınlar ve çocuklar olurken, bölgede büyük bir kayıp gördük ve KAGİDER olarak acilen yardım için birçok aksiyon aldık, başta acıyı dindirmek olmak üzere desteğimizin sürdürülebilirliği için tüm sektöre odaklanıyoruz. Ticaretin Kadınları portalının bu anlamda destek olmak isteyip de nasıl yapacağını bilmeyenler için faydalı olacağına inanıyorum. Platform üzerinden Türkiye'nin Güneydoğusundaki işletme, kooperatif ve satıcıları filtreleyip aramak, bu işletmelerden ürün satın alarak destek olmak mümkün. Depremden etkilenen işletmelere herhangi bir fayda sağlamaktan büyük mutluluk duyacağız."
Garanti BBVA KOBİ Girişim Bankacılığı Kıdemli Yöneticisi Selin Öz ise, Garanti BBVA'nın kadın girişimciliği ve sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalarına değinerek, ekonomik gelişmenin kadınların iş yaşamı ve sosyal hayatta güçlendirilmesiyle gerçekleştirilebileceğine inandığını söyledi. Bankanın yürüttüğü Kadın Girişimci Programı'nın sektörde bir öncü olduğunu aktaran Öz, diğer finansal kuruluşların da daha sonra benzer programları hayata geçirdiklerini kaydetti.
Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş da özel sektörün kadınları iş hayatında desteklemesinin en iyi yolunun tedarik zincirlerinde kapılarını kadın girişimcilere açmak olduğuna dikkati çekti.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Kadın ve Ticaret Programı Başkanı Judith Fessehaie ise, daha iyi bir iş ortamı için kadınların da iş dünyasında yer almasının önemine işaret ederek, kadın girişimcilerin daha rekabetçi hale gelmeleri ve alıcılara erişebilmeleri için çalıştıklarından söz etti.
W20 Kadın Girişimciliği Çalışma Grubu Koordinatörü Virginia Littlejohn da, kadın girişimciliğini desteklemede teknoloji ve yapay zekanın öneminden bahsetti.
KAGİDER, TACCI ÜYELERİYLE BULUŞTU
KAGİDER, New York'taki temasları kapsamında Merkezi ABD'de bulunan Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odasının (TACCI) üyeleri ile de bir araya geldi. TACCI ve KAGİDER üyeleri, deprem felaketine ABD'den daha fazla yardım sağlanması için karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Etkinliğe, TACCI Başkanı Ali Koçak ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra New Jersey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Anthony Rossi, Doğu Akdeniz İşbirliği Başkanı Louis Katsos ve Linden Belediye Başkanı Derek Armstead da katıldı.
New York programı kapsamında KAGİDER heyeti Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosu Reyhan Özgür'ü, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal'ı ziyaret etti, Turkevi'nde Başkonsolosluğun ev sahipliğinde düzenlenen buluşmada Amerika İş Kadınları Derneği NAWBO'nun Yönetim Kurulu üyeleri ile işbirlikleri görüşüldü.
KAGİDER Üyeleri, daha kapsayıcı, sürdürülebilir ve güvenilir bir ekonomik sistem oluşturmak için çalışan Inclusive Capitalism topluluğuyla bir araya geldi. Buluşmada KAGİDER üyeleri kendi girişimcilik yolculuklarını anlattılar. KAGİDER projeleri hakkında detaylı bilgiler paylaşılmasının yanı sıra, özellikle tüm ülkeyi derinden etkileyen deprem felaketinin çıktıları ve KAGİDER'in bu konuda yapmayı planladığı çalışmalara değinildi.