Koç'un öncülük ettiği proje, Davos'ta örnek oldu

03:01 - 18.01.2023, Çarşamba

Orman yangınlarıyla mücadele için Koç Holding'in öncülük ettiği "FireAId" projesi, Dünya Ekonomik Forumu tarafından Davos Zirvesi'nde örnek uygulama olarak gösterildi.

İklim kriziyle birlikte tüm dünyada görülme sıklığı ve şiddeti artan orman yangınlarıyla mücadele amacıyla yürütülen ve Koç Holding'in öncülük ettiği "FireAId" projesi, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Davos Zirvesi'nde örnek uygulama olarak gösterildi.

Koç Holding açıklamasına göre, şirket, Davos Zirvesi'nde orman yangınları ile mücadele için geliştirdiği yapay zeka projesiyle öne çıkarken, zirveye Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu da katıldı.

Bu yıl "Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği (Cooperation in a Fragmented World)" ana teması etrafında 130 ülkeden 2 bin 700 lideri bir araya getiren zirve, dünyanın en acil sorunlarının üstesinden gelmek için çözümlere ve kamu-özel sektör iş birliğine odaklanıyor.

İklim kriziyle birlikte küresel ölçekte görülme sıklığı ve şiddeti artan orman yangınları hakkında, Koç Topluluğu şirketlerinden KoçDigital'in Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içerisinde geliştirerek WEF bünyesinde paylaşımına öncülük ettiği yapay zeka temelli projesi FireAId, zirve kapsamında yayınlanan özel bir raporda dünya geneline örnek uygulama olarak gösterildi.

"Orman Yangınlarıyla Mücadelede Sonraki Aşama: FireAId Pilot Projesi ve Ölçeklendirme (The Next Frontier in Fighting Wildfires: FireAId Pilot and Scaling)" adlı özel raporda Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu'nun önsözüne yer verildi. Raporda ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in açıklamaları yer aldı.

Söz konusu raporda, FireAId'in yangınlarla mücadelede veri temelli yapay zeka teknolojisi ile kurumlar ve hükümetler için çok önemli bir platform görevi üstlendiği duyuruldu.

Öte yandan, Davos kapsamında WEF Yapay Zeka ve Makine Öğrenme Platform Başkanı Kay Firth Butterfield'ın moderatörlüğünde bu proje hakkında düzenlenen özel panele Levent Çakıroğlu da katıldı.

"GELİŞMİŞ VERİ ANALİTİĞİ YETKİNLİKLERİMİZİ ORMAN YANGINLARI İLE KÜRESEL MÜCADELEYE DESTEK VERMEK İÇİN SEFERBER ETTİK"

Açıklamada Davos Zirvesi'nde düzenlenen özel paneldeki konuşmasına yer verilen Levent Çakıroğlu, "KoçDigital şirketimizdeki çalışma arkadaşlarımın üstün gayretleriyle, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz FireAId projemiz ile WEF'in San Francisco'daki Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Platformu'nda dünyamız için çok önemli bir inisiyatife öncülük ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Gelişmiş veri analitiği yetkinliklerini orman yangınları ile küresel mücadeleye destek vermek için seferber ettiklerini bildiren Çakıroğlu, iklim krizinin en belirgin sonuçlarından biri olarak sayıları giderek artan orman yangınlarını yeni bir küresel sorun olarak kabul etmek gerektiğini aktardı.

Çakıroğlu, "Dijital dönüşümü iş stratejilerimizin temeline konumlandırıyoruz. Bu kapsamda gelişmiş veri analitiği yetkinliklerimizi yangınlarla küresel mücadeleye destek vermek için seferber ettik." değerlendirmesinde bulundu.

"FIREAID TİCARİ BİR PROJE DEĞİL, DAHA DA GELİŞMESİ İÇİN TÜM PAYDAŞLARLA ÇALIŞMAYA HAZIRIZ"

Levent Çakıroğlu, FireAId'in, dinamik yangın risk haritası oluşturmanın yanı sıra, yangına hızlı müdahale imkanı sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Toplamda 14 farklı veri seti içinden 400'den fazla değişkenin kullanıldığı model, kamu kurumlarının yangınla mücadelede veriye dayalı daha doğru kararlar almalarına yardımcı olurken, önemli bir zaman da kazandıracak. Geçtiğimiz yıl pilot proje ile elde ettiğimiz başarılı sonuçlar, modelimizi daha fazla paydaşla geliştirme ve dünyanın farklı coğrafyalarında uygulama konularında bizleri cesaretlendirdi.

FireAId'in WEF tarafından dünyaya örnek uygulama olarak gösterilmesinden ülkemiz ve topluluğumuz adına gurur duyuyoruz. Topluluğumuzun yapay zeka alanındaki kabiliyetlerini dünyamızın iyiliği için değerlendirmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz.

Projenin daha da geliştirilmesi için ilgili tüm paydaşlarla, uluslararası kuruluşlarla ve özellikle orman yangını riski yüksek olan ülkelerle çalışmak istiyoruz. Projede daha fazla iyileştirme yapılması için kullanılan algoritma ve kaynak kodlarını bir karşılık beklemeden, iş birliği içerisinde paylaşmaya hazırız. FireAId ticari bir proje değil. Ülkemizin Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde 44 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan pilot uygulamamızı Orman Genel Müdürlüğümüzün de görüşleriyle Türkiye'nin tüm bölgelerine genişletmek üzere çalışmalarımıza başladık."

Dünya genelinde veri sağlayıcılar ve pilot uygulama ortaklarıyla çalışmaya hazır olduklarına işaret eden Çakıroğlu, özel sektörün teknoloji becerilerinin, kamu sektörünün deneyiminin ve akademinin bilgi birikiminin ortak fayda odağında koordineli bir şekilde bir araya getirilmesi halinde, uluslararası iş birliklerini yaygınlaştırarak, çözümünde küresel bir koordinasyon gerektiren tüm sorunlara uzun vadeli ve kalıcı çözümler bulunabileceğini aktardı.

BİZE ULAŞIN