Patronlardan dünyaya, 'aşıda adalet' çağrısı
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, aşıların tedarik ve dağıtımında adaletin sağlanmasının insani bir sorumluluk olduğunu belirterek, "Daha fazla küresel diyalog, kararlılık, koordinasyon ve yük paylaşımına ihtiyacımız var." dedi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, de, aşı geliştirmek için harcanan çabanın, aşının dağıtımı için de gösterilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, "İçinde bulunduğumuz küresel krizin çözümü; tüm paydaşların eş güdümlü, adil ve koordineli hareket etmesi ile mümkündür. Bu koordinasyon, insan sağlığı ve refahı için son derece önemli olmakla birlikte ekonomik iyileşmenin de gereğidir." ifadelerini kullandı.
Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen "Aşının Eşitsiz Dağılımının Ekonomik Maliyeti" konferansı, çevrim içi gerçekleştirildi.
Konferansın açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaslowski, aşı geliştirme sürecinde olağanüstü bir çaba ve koordinasyona tanıklık ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Hepimizin bildiği gibi aşı geliştirme, uzun yıllar ve testler gerektiren bir süreç. Ancak 2020 yılında bilim insanlarının yoğun çabaları neticesinde rekor bir hızda geliştirdikleri koronavirüs aşısı, insanlık tarihinde her zaman hatırlanacak bir başarı hikayesi olacaktır. Bu vesileyle tüm sağlık çalışanlarına ve bilim insanlarına bir kere daha teşekkürlerimi sunarım. Aşı geliştirmek için harcanan çabanın, aşının dağıtımı için de gösterilmesi büyük önem taşımakta. İçinde bulunduğumuz küresel krizin çözümü; tüm paydaşların eş güdümlü, adil ve koordineli hareket etmesi ile mümkündür. Bu koordinasyon, insan sağlığı ve refahı için son derece önemli olmakla birlikte ekonomik iyileşmenin de gereğidir. "
Kaslowski, aşının bulunması ve devletler tarafından sağlanan mali desteklerin 2020'nin üçüncü çeyreğinde küresel ekonomiyi canlandırdığını ifade ederek, "Ancak virüsün yeni varyantları ve olası yeni dalgalar, küresel iyileşmeyi tehdit etmeye devam ediyor. Küresel çapta sürü bağışıklığına kavuşulması yalnızca gelişmiş ekonomilerin hızlı aşılanması ile değil, gelişmekte olan ülkelerde de aşılama hızının artması ile mümkün olabilir. Bu nedenle aşı dağıtımının eşit ve adil olması senkronize, koordineli bir ekonomik büyümenin temelini oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.
"AŞILARIN EŞİT BİR ŞEKİLDE DAĞITILMASI İÇİN HÜKÜMETLERİN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE HAREKET ETMESİ ÖNEMLİ"
Simone Kaslowski, ülkelerin ekonomik ve sosyal anlamda birbirlerine oldukça bağımlı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu süreçte hükümetler, nüfuslarını hızla aşılamak ve aşı üretim kapasitesini artırmak için büyük gayret göstermekte. Bu gayretin kapsayıcı olmasına ve dünya çapında aşıların eşit bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olmak için hükümetlerin iş birliği içinde hareket etmesi son derece önemlidir. Bununla birlikte son dönemde gördüğümüz AB Yönetmeliği gibi Kovid-19 aşısı ve aşı üretiminde kullanılan girdiler için ihracat yetkisi gerektiren girişimler endişe vericidir. Bu tür kısıtlayıcı önlemler, gerek AB iş dünyası gerekse de TÜSİAD'ın da dahil olduğu G20 ülkelerinde faaliyet gösteren başlıca iş dünyası derneklerinin gündeminde olan bir konudur. İş dünyası örgütleri, küresel tedarik zincirlerinin toparlanma kabiliyeti ile birlikte küresel aşı dağıtımına son derece önem vermektedir."
KOÇ: DAHA FAZLA KÜRESEL DİYALOG, KARARLILIK, KOORDİNASYON VE YÜK PAYLAŞIMINA İHTİYACIMIZ VAR
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç da, "Dünya Bankası, son 20 yılda küresel yoksulluğun ilk kez, hem de önemli ölçüde arttığına dikkat çekiyor. Ne yazık ki şimdi zor koşullar altında yaşayan yaklaşık 120 milyon yeni yoksul var. Araştırmalar, pandemi sürecinde kadınların gerek evde gerek iş yerinde erkeklerden daha büyük sıkıntılarla baş etmek durumunda kaldığını gösteriyor. UNICEF raporlarına göre, dünya çapında yarım milyar öğrenci en temel hakları olan eğitimden mahrum kaldı. Anlaşılıyor ki insanlık böylesine yıkıcı bir zorluğa karşı hazırlıklı değildi." ifadelerini kullandı.
Aşı milliyetçiliğinin küresel ekonomik maliyetlerine ilişkin Koç Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan rapora değinen Koç, "Bu araştırma, kendi nüfuslarını aşılamada başarılı olsalar da gelişmiş ülkelerin pandemi kaynaklı küresel ekonomik kayıpların yarısına kadarını üstlenebileceklerini de gösteriyor." dedi.
"PANDEMİNİN YIL SONUNDA AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE ÖZGÜ BİR ENDEMİYE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ GÖREBİLİRİZ"
Gelişmiş ekonomilerin aşı yarışında diğerlerine kıyasla çok önde ilerlediklerini ifade eden Koç, şunları kaydetti:
"Şubat ayı ortası itibarıyla kamuyla paylaşılmış verilere göre, yüksek ve yüksek-orta gelir grubundaki ülkeler, yaptıkları ön anlaşmalarla üretilmesi planlanan onaylanmış veya aday aşıların yüzde 70'ini tedarik etmeyi garantilediler. Düşük veya düşük-orta gelirli ülkeler ise üretilecek aşıların şimdilik sadece yüzde 15'i için anlaşmaya varabildiler. Kalan yüzde 15 ise küresel aşı erişim programı olan COVAX (Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı) tarafından tedarik edilmiş durumda. Bir tarafta tüm nüfusunu 5 kez aşılayabilecek miktarda aşıyı garanti altına alan ülkeler, diğer tarafta sadece COVAX programına güvenebilecek olanlar... Hal böyleyken pandeminin bu yıl sonunda az gelişmiş ülkelere özgü bir endemiye dönüştüğünü görebiliriz. Ancak çalışma arkadaşlarımızın raporuna göre, gelişmiş ülkelerdeki aşılama yerel talep ve tedarik şoklarının giderilmesine yardımcı olsa da dış ticaret ortağı diğer ülkeler de aşılanmadığı takdirde tüm ekonomiler düşük performans gösterecek. Araştırma, gelişmiş ülkelerin pandemi kaynaklı küresel ekonomik kayıpların yarısına kadarını üstlenebileceği sonucuna da varıyor."
Koç, aşıların tedarik ve dağıtımında adaletin sağlanmasının insani bir sorumluluk olduğunu belirterek, "Daha fazla küresel diyalog, kararlılık, koordinasyon ve yük paylaşımına ihtiyacımız var. İnsanlığın bu ortamda mantıklı davranıp davranmayacağını göreceğiz. Sağduyunun galip geleceğini umalım." dedi.
"EN ACİZ, EN ZAYIF KESİMLERE ULAŞILMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Dünya Ekonomik Forumu Sağlık ve Sağlık Hizmetlerinin Geleceği Platformu Başkanı Arnaud Bernaert da COVAX'ın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki COVAX'a 10 milyar dolar finansman sağlanmıştır. Totalde aslında 30 milyar dolar ihtiyaç duyulan rakamdır ki orta ve alt gelir seviyesindeki ülkelerde sürü bağışıklığı sağlanabilsin. 2 milyar doz aşının orta ve alt seviyedeki ülkelere sağlanması sadece nüfusun yüzde 20'sine tekabül edecektir. En aciz, en zayıf kesimlere ulaşılması çok önemli."