Gayrimenkulde, 'ihracat teşviki' coşkusu!

02:48 - 27.04.2022, Çarşamba

Gayrimenkulün hizmet ihracatı kapsamına alınmasının yurt dışında nitelikli alıcılara ulaşmak ve yeni pazarlardan yatırımcı çekmek için çok önemli olduğunu belirten sektör temsilcileri, ülkeden küresel inşaat markaları çıkmasına da katkı sunacağı görüşünde.

Gayrimenkulün hizmet ihracatı kapsamına alınmasının yurt dışında nitelikli alıcılara ulaşmak ve yeni pazarlardan yatırımcı çekmek için çok önemli olduğunu belirten sektör temsilcileri, ülkeden küresel inşaat markaları çıkmasına da katkı sunacağı görüşünde.

Hizmet ihracatının artırılması amacıyla kapsamlı bir "hizmet ihracatı destek program paketi" oluşturulurken, desteklerden yararlanacaklar arasında "gayrimenkul sektörü" de yer aldı.

Sektör temsilcileri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı'nın yabancılara gayrimenkul satışlarına etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal, söz konusu kararın Türkiye'nin global gayrimenkul markaları çıkarmasına önemli katkı sunacağını söyledi.

Dünyada gayrimenkule yatırım yapan yüksek gelirli ve nitelikli alıcı sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Akbal, "Bu kimselerin Türkiye'ye çekilmesi için ortaya konulacak tanıtım faaliyetlerinde sektöre destek verilmesi çok olumlu. Destekler sayesinde Türkiye'nin yabancıya konut satış adedi zamanla 100 bin adetlere ulaşacaktır." diye konuştu.

Akbal, kısa süre önce Kanada'da yabancılara gayrimenkul satışının yasaklandığına dair haberlerin yayınlandığını kaydederek, "Kanada yabancıya konut satışına 1986'da başladı ve bugüne kadar milyonlarca konut satışı yapıldı. Bu karar 40 yıl sonra aldıkları bir karar. Biz 2018'de başladık bu işe." ifadelerini kullandı.

"BENZER DESTEKLERİ AVRUPA ÜLKELERİNDE GÖRMEK MÜMKÜN"

Faruk Akbal, her ülkenin kendisine özgü ihracat stratejisinin bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin verdiği bu desteğin benzerlerinin başta İngiltere olmak üzere Avrupa'nın farklı ülkelerinde görülebildiğini söyledi.

Konut fiyatlarını yabancıların artırdığına dair iddialara ilişkin Akbal, "Fiyat artışına yabancıların etkisi çok sınırlı. Çünkü TCMB verilerine göre İstanbul'da konut fiyat artışı yüzde 106. Aynı rapora göre Burdur ve Denizli gibi yabancılara konut satışı olmayan illerde artış oranı yüzde 116. Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yüzde 114. Bu şehirlerde yabancılara satış yok denecek kadar az." açıklamasında bulundu.

Akbal, söz konusu destekler sayesinde Türk gayrimenkul şirketlerinin artık tanıtımı daha etkin yapabileceğine dikkati çekerek, "Şu anda Hindistan, İran, Dubai, Kazakistan ve İskandinav ülkeleri için çalışmalarımız var. Desteklerin yeni pazarlara girmemiz için önemli bir katkısı olacak." diye konuştu.

"SEKTÖRÜMÜZ İHRACAT TEŞVİKİNİ ÇOKTAN HAK ETTİ"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da yabancıya gayrimenkul satışının ihracat gibi görülmesinin ve döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamına alınmasının gereğini her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, "Bu uygulama sayesinde sektör ciddi katkı almış ve inşaat firmaları bu sayede yurt dışında daha rahat tanıtım yapma imkanına kavuşmuş olacak." dedi.

Döviz girdisi açısından birçok iş kolunun önünde olan inşaat sektörünün ihracatçı teşviklerinden yararlanmayı çoktan hak ettiğini dile getiren Özyurt, firmaların gelişimine büyük katkı sağlayacak kararın hizmet kalitesini daha da artıracağını, yurt dışı tanıtım ataklarında ciddi artış sağlayacağını söyledi.

"İHRACAT HEDEFİNE ULAŞMAK DAHA KOLAY HALE GELDİ"

BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise gayrimenkul hizmeti veren şirketlere reklam desteği, fuar ve etkinliklere katılım teşvikinin kesinleştiğini belirterek, "Kararı, Türkiye'nin ihracatının desteklenmesi adına çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bundan böyle konusunda uzman olan ve yurt dışında gayrimenkullerin satışını yapan firmalar desteklenmiş olacak." diye konuştu.

Tanıtımlar sayesinde Türkiye'ye daha nitelikli alıcıların geleceğini ve ülkeye giren dövizin artacağını vurgulayan Akkuş, "Böylece sektörümüzün 2025 yılı için belirlediği 20 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması da daha kolay hale getirecek." ifadesini kullandı.

BİZE ULAŞIN