Girişim Yolculuğu
Murat Vargı, yatırım ve girişimin uzun bir yolculuk olduğunu söyleyerek fırsat ve riskleri iyi analiz edip güven içinde çalışan bir takım ile işe odaklanmayı öneriyor.
Adil Uçar / INBUSINESS
Murat Vargı'nın Turkcell'in temellerini atan isimlerden bir olduğunu iş dünyasından bilmeyen kalmamıştır... Vargı'nın bu yatırımı bile riski ne kadar sevdiğini, ama aynı zamanda da ne kadar iyi hesaplayabildiğinin bir göstergesi. Vargı, risk almaktan çekinmediği kadar başarısızlıktan da korkmayan biri. Geçen yıl 6,5 milyar lira ciroya ulaşan MV Holding'n kurucusu ve Onursal Başkanı Vargı işleri her ne kadar ikinci kuşağa, kızı Banu Vargı'ya devretse de teknoloji ve inovasyona olan tutkusunu yeni girişimleri takip ederek ve yatırım yaparak devam ettiriyor.
Murat Vargı içinden geçtiğimiz pandemi döneminde hızla değişen ve dönüşen bu dünyada yatırımcıların mevcut durumu iyi analiz ederek, dünyayı iyi okuyarak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Yatırımcılar için Vargı'nın önemli tavsiyeleri var: "Yatırımcıların önceliklerini belirlemesi, kuvvetli ve zayıf yönlerini bilerek belli olasılıkların gerçekleşme ihtimallerne göre farklı senaryolar geliştirmesi ve yedek planlar oluşturması gerekiyor. Belirsiz süreçlerin içinden geçerken kaynakları doğru kullanmak, riskleri doğru yönetmek ve böyle dönemlerde çıkabilecek fırsatları da iyi değerlendirmek önemli."
MV Holding StartersHub, 500 Startups Türkiye ve Endeavor Catalyst fonları ile Türkiye ve bölgedeki girişimlerin kuluçka, erken aşama ve geliştirme yatırımlarını destekliyor. Ayrıca tohum yatırımın ötesine geçmiş ve gelir elde etmeye başlayan şirketleri de Vargı'nın ekibi takip ediyor. Yani Vargı'nın eli hala taşın altında. İş hayatı boyunca başarılı ve başarısız birçok girişime yatırım yapan tecrübeli iş insanı yatırıma karar verirken girişim fikirinin özgün ve uygulanabilir olmasının ve iyi ekip birlikteliğinin en önemli unsurlar olduğunu düşünüyor.
Vargı bİr girişimin başarılı oması için gereken kıstasları şöyle sıralıyor: "Bir girişimin başarısı, sunulan ürün veya hizmetin nasıl br ihtiyaca cevap verdiğinin iyi irdelenmesinden, ürünün doğru zamanda, doğru yerde sunulmasından, ölçeklenebilir olmasından, iş modelini uygulayacak ekibin tecrübesi, yetkinliği ve kendilerini bu fikre adamalarından geçiyor." Ve belki de en önemli maddeyi anlatıyor Vargı: "Girişimcinin her zaman kendi elini taşın altına koyması da yatırım kararlarımızda önemli bir faktör. Bu kriterlere uymayan yatırımları tercih etmiyoruz."
Vargı'nın genç girişimcilere tavsiyeleri tam da yazılıp başucuna asılacak cinsten: "Genç girişimcilere öncelikle hayallerinin peşinden gitmelerini, başarısızlıktan korkmamalarını ve girişimcilik sürecinin aslında br yolculuk olduğunu her zaman kendilerine hatırlatmalarını tavsiye ederim." Elbette yapılacaklar bu kadarla kalmıyor... Vargı, çevresel faktörler, fırsat ve riskleri, ihtiyaçları, rakipleri iyi analiz edip, işbirliği ve güven içinde çalışan bir takım ile odaklanılmasını da şart koşuyor ve ekliyor: "Yapabildiğinin en iyisini ortaya koyarak ve iyi ilişkiler ağı oluşturarak çalışılmalı. Mücadeleden kaçmadan sabırla yola devam etmek de bu yolun olmazsa olmazı."