1 milyon genç ‘BES’lenecek!

12:51 - 09.02.2022, Çarşamba

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, geçen yıl 18 yaş altı küçüklerin bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesiyle 170 bin kişinin sisteme katıldığını belirterek, “2022 yılında 1 milyon kişiye çok rahat ulaşırız” dedi.

Ayfer ARSLAN / INBUSINESS

Son yıllarda bireysel emeklilik sisteminin önünü açacak çok sayıda düzenlemenin yapılması sektörün geleceğe ilişkin büyüme beklentilerini artırdı. Gönüllü ve otomatik katılım sistemi dahil 2021 yılını 244,3 milyar liralık fon büyüklüğü ile kapatan sektör, yılbaşından itibaren hayata geçen yeni düzenlemeler ile birlikte 2022 yılına ilişkin büyüme hedeflerini yeniden revize ediyor.

Bireysel emeklilik ve hayat sigortasında 2021 yılını değerlendirmek ve 2022 beklentilerini paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, geçen yılın sektör açısından oldukça başarılı geçtiğini ifade etti. Bireysel emeklilik fon büyüklüğünün GSYH içinde 2013 yılında yüzde 1,4 olan payının geçen yıl yüzde 3,7'ye yükseldiğine değinen Ertürk, "Bu oran Batı ülkelerinde yüzde 50'lerin, hatta bazı ülkelerde yüzde 100'lerin üzerinde. Dolayısıyla daha gidecek çok yolumuz var ve sektörün ülkemizde gelişme potansiyeli oldukça yüksek" diye konuştu. Bireysel emeklilik sistemindeki katılımcı sayısının da geçen yıl yüzde 7,6 artışla 14,6 milyon kişiye ulaştığına değinen Ertürk, geçen yılın haziran ayından itibaren 18 yaş altındaki küçüklerin sisteme dahil edilmesinin sektörün önünü açan en önemli gelişmelerden biri olduğunu ifade etti. Geçen yıl 18 yaş altı 170 bin kişinin sisteme katıldığını kaydeden Ertürk, 2022 yılında ise 1 milyon kişiye çok rahatlıkla ulaşılabileceğini öngördü.

Ertürk, 18 yaş altına yönelik düzenlemenin ardından 2022 yılının başında kanunlaşan devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılmasının da sektörün büyüme ivmesini hızlandıracak bir diğer ve önemli gelişme olduğunu söyledi. Ayrıca BES birikimlerinin kredi ihtiyaçları için teminat olarak gösterilebilmesi, birikimlerden kısmi çekiliş yapılabilmesi gibi yeni uygulamaların da sektörün büyümesine önemli katkılar sağlayacağını savundu. Ertürk, "Aralık ayında yaptığımız projeksiyonlarda, sektör olarak yılı 328 milyar TL ile kapatırız diye tahmin etmiştik. Ancak hem devlet katkısı payının yüzde 30'a çıkarılması hem de diğer düzenlemeler ile birlikte hedefler yukarı doğru revize edilecek. 2023 yılında 500 milyar TL hedefine rahatlıkla ulaşabiliriz" dedi.

SEKTÖRÜN ÜZERİNDE PERFORMANS

Toplantıda Anadolu Hayat Emeklilik'in de büyüme performansına ilişkin verileri paylaşan Yılmaz Ertürk, geçen yılı katılımcı sayısında sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme ile tamamladıklarını aktardı. 2021 yılında müşteri sayılarının 620 bin kişi daha artarak 4 milyonu aştığını ifade eden Ertürk, "Haziran 2021 itibarıyla hayata geçen 18 yaş altının BES'e dahil edilmesi düzenlemesi sonrasında oluşan yeni pazarın lideri olduk" dedi.

Çocuğum için BES ürününün, müşteriler tarafından yoğun talep gördüğünü ve katılımcı sayısının 70 bine yaklaştığını ifade eden Ertürk, "Geleceğimiz olan çocuklarımızın tasarruf yapma alışkanlığını desteklemek, ülkemizin geleceğini de olumlu etkileyecektir. Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yayımlanan güncel verilere göre, 18 yaş altı çocuklarda BES katılımcı sayısında pazar payımız yüzde 32,8 seviyesinde. Yani bu yaş grubundaki yaklaşık her üç katılımcıdan biri Anadolu Hayat Emeklilik müşterisi diyebiliriz. Daha 1 yaşına bile gelmeden bireysel emeklilik müşterimiz olan yaklaşık 4 bin 800 adet çocuğumuz bulunuyor. 18 yaş altı katılımcıların bireysel emekliliğe dahil olmasıyla, tasarruflar daha hızlı büyüyecek ve bu birikim ülke ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacak" diye konuştu.

Ertürk'ün verdiği bilgilere göre, şirketin aktif büyüklüğü yüzde 43 oranında artarak 51,5 milyar TL seviyesine ulaşırken, öz kaynakları 1,8 milyar TL seviyesini aştı. Şirket, gönüllü bireysel emeklilik ve otomatik katılım toplamından oluşan BES fon büyüklüğü yüzde 42, hayat sigortalarında ise özellikle birikimli hayat sigortası prim üretiminde yüzde 49 oranında artış elde etti. Ertürk, ayrıca halka açık ilk hayat sigortası ve bireysel emeklilik şirketi olarak piyasa değerlerinin de 2021 yıl sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 40'lık artışla 5,2 milyar TL seviyesine ulaştığını sözlerine ekledi.

DİJİTALLEŞME YATIRIMLARINA DEVAM

Anadalu Hayat Emeklilik olarak 2022 yılında odaklanacakları alanlara ilişkin de bilgi veren Ertürk, öncelikle sektör ortalamalarının üzerinde büyümeye devam edeceklerinin altını çizdi. Dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin de en önemli gündem maddeleri olduğunu kaydeden Ertürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Dijitalleşme alanındaki çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz. 2022 yılı için belirlemiş olduğumuz güçlü satış hedeflerini gerçekleştirirken, sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda, dijital kanallardan satış ve self servis hizmetlerimizi daha da geliştirmeye, dijital olgunluğumuzu artırmaya, müşteri deneyimini mükemmelleştirmeye, kurumsal gelişime ve sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalara odaklanmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik alanında ise 2016 yılından itibaren karbon ayak izimizi nötrlüyor, sürdürülebilir gelecek için çalışmalarımıza çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı kriterler doğrultusunda devam ediyoruz. 2020 yılında BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne kabul edilen ilk ve tek sigorta ve emeklilik şirketi olarak 2021 yılında da endeksteki yerimizi koruduk. Dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin (United Nations Global Compact -UNGC) ve sürdürülebilir bir finansal sistem yaratmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Sorumlu Yatırım İlkeleri'nin imzacısı olduk. Anadolu Hayat Emeklilik olarak inovasyon, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme vizyonumuzla müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya, bunun yanı sıra bireylerdeki tasarruf alışkanlıklarını derinleştirme konusunda üstlendiğimiz sorumluluğun bilinciyle ülke ekonomisine de katkıda bulunmaya devam edeceğiz."

BİZE ULAŞIN