Alternatif Bank'tan, SWAP Anlaşmalı Reeskont Kredisi

12:31 - 06.03.2023, Pazartesi

Alternatif Bank, TCMB tarafından yürürlüğe konulan SWAP Anlaşmaları Kaynaklı Reeskont Kredisi ürününü Türkiye'de kullanıma sunan öncü bankalardan biri olduğunu duyurdu.

Alternatif Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yürürlüğe koyduğu SWAP Anlaşmaları Kaynaklı Reeskont Kredisi ürününü Türkiye'de kullanıma sunan öncü bankalardan biri oldu.

Alternatif Bank açıklamasına göre, SWAP Anlaşmaları Kaynaklı Reeskont Kredileri, Türkiye'de yerleşik işletmelerin, TCMB'nin SWAP anlaşması imzaladığı Katar, Çin, Güney Kore, ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gerçekleştirecekleri ticari mal alımlarını ilgili ülkenin yerel para birimiyle yapabilmesini sağlıyor.

Alternatif Bank'ın yerel para cinsinden sunduğu reeskont kredisi maliyet avantajlı bir finansman çözümü sağlarken, işleyiş, kriterler ve taahhütler açısından sade yapısıyla da dış ticaret yapan firmalara kolaylık sunuyor.

Alternatif Bank aracılığında sağlanacak reeskont kredilerinin geri ödemesi, ilgili ülkenin para birimi üzerinden gerçekleştiriliyor. Kredi vadesi Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri için 365 gün, Katar ve Güney Kore için ise 180 gün olarak belirlenmiş durumda.

TCMB, ülkeler arası ticaretin yerel para cinsinden yapılmasını teşvik için çalışmalarını sürdürürken, SWAP Anlaşmaları Kaynaklı Reeskont Kredilerinin, özellikle Türkiye'nin yurt dışı mal alımında en yüksek hacme sahip Çin ile yapılan ticarette firmalar için farklı ve avantajlı bir enstrüman olması hedefleniyor.

"BÜYÜK KOLAYLIK VE AVANTAJ YARATACAĞINA İNANIYORUZ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, "Dış ticaret, Alternatif Bank olarak en güçlü kaslarımızdan biri ve bu alanda müşterilerimizi 'Danışman Bankacılık' vizyonumuzla finans ve finans dışı konularda en üst seviyede desteklemeye devam ediyoruz. Günümüz ekonomi dinamiklerinde yabancı para fonlama maliyetlerinin geldiği nokta, dış ticaret yapan firmaların farklı para cinsinden daha avantajlı fon ihtiyacını ortaya çıkarmış durumda. Müşterilerimiz de son dönemde bu doğrultuda ihtiyaçlarını sıklıkla dile getirmeye başladılar. Biz de bu noktada TCMB'nin yürürlüğe koyduğu SWAP Anlaşmaları Kaynaklı Reeskont Kredisi ürünümüz üzerinde çalıştık ve çok kısa süre içinde kullanıma sunan öncü bankalar arasında yerimizi aldık." ifadelerini kullandı.

Söz konusu ürünle müşterilere, ilgili ülkenin para birimi üzerinden daha avantajlı bir maliyetle finansman oluşturduklarını aktaran Gür, şunları kaydetti:

"Oluşacak parite riskini de Hazine üzerinden hedge edebiliyoruz. Üstelik taahhüt ve kriterleri daha yalın olan bu krediyle müşterimizin ilgili ülke para birimiyle düzenlenen mal alım fatura aslını ibraz etmesi ve ödeme emrini vermesi yeterli oluyor. İlk etapta Merkez Bankası'nın SWAP anlaşmasının bulunduğu Katar, Çin, Güney Kore, ve Birleşik Arap Emirlikleri ile hayata geçen uygulamanın, bu ülkelerden yerel para birimiyle ticari mal almayı tercih eden firmalarımız için büyük kolaylık ve avantaj yaratacağına inanıyoruz. Dış ticaretin finansmanında yenilikçi ve öncü çözümlerimizle her zaman firmalarımıza değer yaratmaya devam edeceğiz."

BİZE ULAŞIN