Sürdürülebilir kalkınmada ‘Garanti’li liderlik
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, sürdürülebilir kalkınmaya sağladıkları finansmanın 60 milyar lirayı geçtiğini belirterek gelecek dönemde ülkemizin düşük karbon ekonomisine geçişine öncülük yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Ayfer Arslan / INBUSINESS
Geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na imza atmasının ardından 'yeşil ekonomi'ye geçiş konusunda topyekün bir seferberlik hareketi başladı. Bakanlıklar ve düzenleyici otoriteler AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na uyum sürecinde yeşil dönüşümün alt yapısına yönelik hazırlıklarını sürdürürken, bankalar da hem finansman paketleri hem de düzenledikleri çeşitli etkinlikler ile farkındalık yaratarak 'sürdürülebilir kalkınma'yı destekliyor.
15 yılı aşkın süredir sürdürülebilirlik konusunda önemli projelere imza atan Garanti BBVA, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ile birlikte düzenlediği IIF İklim Finansmanı Çalıştayı'nda, gelişmekte olan ülkelerin iklim finansmanına bakışını, Birleşmiş Milletler 26. İklim Değişikliği Konferansı (COP26) sonrası oluşan gündemi değerlendirdi.
Çalıştayın açılışında konuşan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, İklim Konferansında gerçekleştirilen müzakerelere göre 'gerçek bir değişimin' kapımızda olduğunu vurgulayarak şirketlerin düşük karbona geçiş konusunda istekli olmasını sevindirici bir gelişme ve 'bir başarı' olarak yorumladı. Edin, "Ayrıca tedarik zincirinin iyileştirilmesi konusunda adımlar atılması, standartların oluşturulmasından finansmana kadar ekonomi genelinde çok kapsamlı bir seferberliğin başlaması da önemli bir diğer gelişme. Toplum genelinde çevre konusunda farkındalığın arttığını gözlemliyoruz, insanlar eyleme geçme konusunda çok istekli" dedi.
60 MİLYAR LİRALIK DESTEK
Garanti BBVA olarak 15 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilirlik konusunda hedefler koyduklarına vurgu yapan Edin, Eylül 2021 itibarıyla sürdürülebilir kalkınma için sağladıkları finansman tutarının 60 milyar TL'yi aştığını ifade etti. Edin, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve COP26 sonuçları kapsamında ülkemizin düşük karbon ekonomisine geçişini kolaylaştırmak için iş dünyasının dönüşümüne öncülük etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Arzu Önsal da Çalıştay'da, COP26'da öne çıkan kararları ele alarak Türkiye açısından değerlendirdi. Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi ve NDC'nin güncellenmesi hakkında bilgi veren Önsal, İklim Değişikliği Kanunu, ETS'nin kurulması, İklim Şurası gibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın çalışmalarından bahsetti. Ocak 2022 tarihinde İklim Değişikliği Konsey toplantısının yapılacağını belirten Önsal, "Toplantıda bütün teknik önerilerimizi vererek sektörlerin önceliklerini belirleyeceğiz. İklim Değişikliği Aksiyon planımızı da güncellemek istiyoruz" dedi.
YATIRIMDA EN ÖNEMLİ KRİTER
Çalıştayda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi İklim Değişikliği Ekonomisi Politikası öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Karapınar, son 5 yıl içerisinde hem özel sektör hem de finans sektöründe sürdürülebilirliğe ilişkin farkındalığın arttığına dikkat çekti. Sürdürülebilirliğin artık' halkla ilişkiler ve pazarlama' sorunu olarak değil, 'yatırımın ön kriteri' olarak görüldüğünü söyleyen Karapınar, "Küresel ısınma hayatımızın her noktasında bizleri etkiliyor. Orman yangınları, kuraklık, seller, yangınlar gibi riskler giderek artıyor. Bu da başta tarım sektörü olmak üzere bütün ekosistemi olumsuz etkiliyor" diye konuştu. Bu risklerin daha da sürmesinin beklendiğini aktaran Karapınar, bu anlamda Türkiye'nin Paris İklim Anlaşmasını imzalamasının önemli bir adım olduğunu vurgularken, aynı zamanda bu konuda çok hızlı adımlar atılması gerektiğinin de altını çizdi.
YEŞİL BANKA HEDEFİ
EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı Şule Kılıç ise faaliyette bulundukları bütün ülkelerde doğanın korunmasına önem verdiklerini vurgulayarak iklim değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu ve bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. Finanse ettikleri projeler ile yeşil ekonomiye geçişi desteklediklerini söyleyen Kılıç, hedeflerini şöyle aktardı:
"İklim Riski ekibi oluşturduk. Projelerimizi taramaya başladık. Paris İklim Anlaşmasına uyumlu mu? Uyumlu olmayan projelere onay verilmeyecek. Hedefimiz; banka olarak finansman sağladığımız projelerin en az yüzde 50'sinin yeşil projelerden oluşması. Böylece ağırlıklı olarak zaman içerisinde yeşil bir bankaya dönüşmüş olacağız."