Yatırım yılı…
Fatoş Bozkuş / INBUSINESS
2023 küresel büyümenin yavaşladığı, ülke ekonomilerinin mali yapılarını baskı altına aldığı bir yıl oldu. Oluşan bütçe açıkları ve enflasyon, mali dengeyi sağlamayı zorlaştırdı. Türkiye ise dünyada bu gelişmeler yaşanırken büyük yıkımlara neden olan depremlerle yıla başladı. Ardından iki turlu seçim sürecinden geçildi. Başta gıda ve enerji olmak üzere emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, küresel düzeyde artan politik ve ticari gerilim, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye için de bir sorun haline geldi. Ancak bölgesel ve küresel dengelerin anahtar ülkesi olarak Türkiye'de, hükümet, makroekonomik ve finansal istikrarı kalıcı bir şekilde güçlendirmek için hızlı bir şekilde gerekli tedbirleri hayata geçirdi. Sonrasında başta Dünya Bankası ve IMF olmak üzere uluslararası kuruluşlar ardı ardına 2023'e ilişkin Türkiye büyüme tahminlerini artırmaya başladı. Hükümet yılı yüzde 4,4 büyüme ile kapatma hedefinde. Önümüzdeki yıla ilişkin ise makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, üretim, ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi, sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesine yönelik hedefler söz konusu. 2024 yılında kalkınma planı ve orta vadeli program kapsamında, hedeflenen yurt içi talep artışının yanı sıra net mal ve hizmet ihracatının da katkısıyla ekonominin yüzde 4 oranında büyüyerek dengeli bir yapıya kavuşması öngörülüyor.
Gelirler arttı
Peki, bu büyümenin iş dünyasına yansıması nasıl oldu? Türkiye'nin iki büyük holdinginin açıkladığı ilk üç aylık sonuçlar 2023'te kombine gelirlerin önemli oranda arttığını gösteriyor. Bugün 123 bin 970 kişiye istihdam sağlayan Koç Holding, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde konsolide bazda 886 milyar 318 milyon lira gelir elde etti. Holding gelirlerinin 591 milyar 29 milyon lirasını enerji gelirlerinden sağlarken, 404,4 milyar lirasını otomotivden, 173,3 milyar lirası dayanıklı tüketimden, 210,7 milyar lirası ise finans sektöründen geldi. Dokuz aylık dönemde 53,5 milyar TL kombine yatırım gerçekleştiren holdingin son beş yılda yaptığı toplam yatırım tutarı ise 133,4 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl gelir artışı elde eden holdinglerden bir diğeri olan Sabancı Holding'in de 2023 üçüncü çeyreğinde komine gelirleri ilk dokuz ayda yıllık bazda yüzde 63'lük büyümeyle 449,7 milyar TL seviyesine ulaştı.
Yenilenebilir enerji atılımı
2024 yılında yatırımların odağında AB Yeşil Mutabakatı'na uyum için yapılacak projeler olacak. Hemen hemen her holdingin yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmasının arkasında da bu var. Tosyalı Holding de bu şirketlerden biri. Beş sene içerisinde dünya ham çelik üreticileri içerisinde ilk 30'da yer alma hedefiyle çalışan grup, Türkiye, Cezayir, Senegal ve Angola'da yaptığı yatırımları bu hedefe odakladı. Yeni yatırımı Tosyalı Demir Çelik Sarıseki tesisini tamamen nitelikli çelik üretecek olan holding, bir yandan da yeşil dönüşüme uygun katma değerli ürün gruplarında pazar payını artırmak için çalışıyor. Karbonsuz çelik üretimi için temiz enerji yatırımlarını büyüteceklerini söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Temiz enerji üretiminde 2,5 GW'ın üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Mevcut tesislerimizdeki GES kurulu gücümüzü de bu yıl 235 MW'a çıkarıyoruz. Bu sayede yaklaşık 171 milyon kg karbon salımını engelleyerek dünyanın en temiz en yeşil çelik üretimini yapan tesislerden biri olacağız. Bununla birlikte hem Cezayir hem de Türkiye'de hidrojenle çalışmaya uyumlu tesisler kuruyoruz. Güneş santrallerinden elde ettiğimiz enerjiyi hidrojen üretiminde kullanılabilir hale getirecek teknolojilere yatırım yapıyoruz. Tosyalı olarak bu teknolojilere ilk aşamada yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca jeotermal enerji odaklı yatırımlara başlıyoruz, hedefimiz yıllık 500 MW" diye konuşuyor.
Enerji sektöründe daha fazla büyümeyi planlayan gruplardan biri de Yaşar Holding. 21 şirketi, 25 fabrika ve tesisi, 7 bin 500 çalışanı ile ana iş kolları olan gıda, içecek ve boya başta olmak üzere turizm, dış ticaret, enerji, temizlik kağıtları ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren grup, bu yıl otomasyon ve modernizasyon yatırımlarının yanı sıra üç önemli alana odaklandı.
2023 yılında, dijitalleşmenin hız kazandığı günümüz dünyasında tüm süreçlerinde iyileşme, verimlilik ve hız sağlayacak dijital dönüşüm projesi 'Proje Feniks'i, kültür dönüşüm projesi ile girişimcilik ve inovasyon projesini başlatan grup 2024'te de bu projelere devam etmeyi hedefliyor. Enerji sektöründe daha fazla büyümek için teşvikleri, finansman imkanlarını değerlendiren şirketin yenilenebilir enerji yatırımları gündeminde. Şirket, enerji yatırımlarına kendi tesislerinde başladı. Desa Enerji ve Pınar Et'te güneş enerjisi yatırımlarını devreye alan grup, yenilenebilir enerji yatırımlarına diğer topluluk şirketlerinde de devam etmeyi planlıyor.
Sektör odaklılık
Yenilenebilir yatırımı odağına alan üç holding daha var; Doğan, Beyçelik ve Yıldızlar Yatırım Holding... Doğan Holding bugün altı farklı sektörde 20'den fazla şirket ile faaliyet gösteriyor. Yakın zamanda Doğan Yatırım Bankası, Hepiyi Sigorta gibi yeni işler kurmanın yanında, SESA Ambalaj, Karel Elektronik gibi potansiyeli çok yüksek başarılı girişimcilerin kurduğu şirketlere ortak olan holding, 2018'den bu yana sermaye fonu gibi hareket ediyor. Doğan Yatırım Modeli olarak tanımladıkları bu yeni iş yapış biçimiyle önümüzdeki yıl da yatırım stratejileri kapsamında büyümek istedikleri beş ana sektör olduğunu söyleyen Doğan Holding CEO'su Çağlar Göğüş, "Yenilenebilir enerji, elektronik, otomotiv, ambalaj ve farklı sanayi alanları, sigorta ve finansal hizmetlere odaklandık. Dolayısıyla da bu alanlarda yurt içinde ve yurt dışında satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ediyoruz" diye konuşuyor.
Otomotiv yan sanayi, enerji, iklimlendirme ve sigorta alanlarında 23 şirketi ve 6 bini aşkın çalışanı ile faaliyetlerini sürdüren Beyçelik Holding'in geçen yıl önceliği yeni üretim tesisi olmuştu. Önümüzdeki dönemde ise otomotiv ağırlıklı olmak üzere imalat sanayi alanında faaliyetlerine ve yatırımlarına devam edeceklerini aktaran Beyçelik Holding CEO'su Baran Çelik, "Yenilenebilir enerji alanında büyüme hedefimiz var. Bu alanda önemli planlarımızdan birisi de halka açılma. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rüzgar enerjisi ile birlikte portföyümüze güneş santralini de eklemek üzere yatırımlarımıza başladık. 2024 yılının ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. 2024 yılı için 50 milyon euro yatırım bütçemiz olacak. Finansman ihtiyacımızın bir kısmını öz kaynaklarımızdan bir kısmını da orta ve uzun vadeli yatırım kredileri ile karşılamayı hedefliyoruz" diyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yatırımların ön hazırlıklarını tamamlandıklarını söyleyen Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, lojistik tarafında gemi yatırımlarının sürdüğünün de altını çiziyor.
Ultra lüks tesis açacak
Perakende (akaryakıt&madeni yağlar), elektrik, turizm, gayrimenkul ve uluslararası ticaret olmak üzere beş farklı sektörde 25 civarında şirketiyle faaliyet gösteren ve 2 bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlayan Aksoy Holding, yılı büyüyerek kapatan gruplardan oldu. Bu yıl bilançosunu globalize etmek amacıyla Amerika'da gayrimenkul ve turizm odaklı birçok yatırıma imza atan grubun toplam büyüklüğü 600 milyon doları bulan bu yatırımlardaki payı yaklaşık 300 milyon dolar civarında olacak. 2024 yılında Amerika'daki tüm gayrimenkul geliştirme projelerinde inşaata başlayacaklarını ve bunları peyderpey üç yıl içinde bitirerek ülkeye döviz kazandırmaya başlayacaklarını aktaran Aksoy Holding CEO'su ve Başkan Yardımcısı Batu Aksoy, 2024 yılında öncelik verecekleri konularla ilgili şöyle konuşuyor:
"İklim değişikliği, enerji dönüşümü, yeni teknolojiler ve yeşil enerji yatırımlarını yakından takip ediyoruz. Akaryakıt perakendesi alanında lider konumumuzu koruyarak, akaryakıt istasyonlarını birer mobilite merkezine dönüştürme stratejimizi sürdürüyoruz ve enerji verimliliği çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. Ayrıca iklim değişikliği ile mücadelede etkin rol oynamak için teknolojik yeniliklerle ürünlerimizi geliştiriyoruz. Elektrikli şarj üniteleri, atık yönetimi, LNG ve güneş enerjisi kullanan istasyonlar gibi projeleri hayata geçiriyor, enerji dönüşümünde hidrojenin önemli olacağına inanıyor ve bu alandaki fırsatları değerlendiriyoruz."
2024'te üretecekleri katma değerli projeler nezdinde büyümek ve ilave istihdam yaratma hedefinde olduklarını ifade eden ve ülke büyümesinin en azından dört ila beş puan üstünde büyümeye dönük planlar yaptıklarını aktaran Aksoy gelecek yıl başlamayı planladıkları bir yatırımı ise şu sözlerle anlatıyor: "Yeni yatırım olarak turizm ve gayrimenkul iş kollarımız bünyesinde, her ikisiyle de ilintili bir ultra lüks sağlık turizm tesisi (Wellness Clinic) ve konut karma projemiz bulunuyor. Bu proje ile yerli ve yabancı turistlere yüksek standartlarda hizmet vermeyi ve yeni bir uluslararası destinasyon yaratmayı hedefliyoruz."
Yenilikçi girişimler hedefte
Kimya, gayrimenkul, enerji ve kompozit sektörlerinde faaliyet gösteren ve bünyesinde, dördü yurt dışında olmak üzere, 23 operasyonel şirket ile 24 üretim tesisimiz bulunan Akkök Holding bugün toplam 6 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Son 10 yılda sanayiye yaklaşık 1,5 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Akkök Holding CEO'su Gökşin Durusoy, grubun bu yatırımları arasında; Aydın'da faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük karboksimetil selüloz (CMC) üreticisi USK Kimya'nın63 milyon dolara satın alınmasını, geçmiş dönemki ticari unvanıyla Gizem Frit, günümüzdeki adıyla Akcoat'un 90 milyon dolara satın alınmasını, Yalova'da 122 milyon dolarlık yatırım bütçesiyle kurulmakta olan Türkiye'nin ilk epoksi reçine tesis yatırımını, DowAksa ile beraber toplam 500 milyon doların üstündeki karbon fiber yatırımını, Aksa Akrilik'in ilk yatırım bütçesi 20 milyon dolar olan savunma ve denizcilik sektörüne yönelik üretim yapacak Mithra yatırımını sayıyor.
Akenerji'nin enerji ticareti için yurt dışında şirket kuruluşunu gerçekleştirdiklerini Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan, İtalya, Almanya, Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinde lisanslama yaparak diğer ülkeler arasında sınır ötesi elektrik ticareti yapmayı planladıklarından da bahseden Durusoy, diğer taraftan Akkim'in, daha önce satın aldığı ve Almanya'da faaliyet gösteren Dinox şirketini yeniden yapılandırarak Avrupa pazarına ve müşterilere daha yakın olmayı hedeflediklerini de aktarıyor. Geçtiğimiz günlerde hayata geçirdikleri girişim sermayesi şirketi Akkök Next ile Türkiye ve dünya genelinde büyüyen derin teknoloji pazarında yenilikçi girişimlere yatırım yapacaklarını da belirten Durusoy, "Hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak teknoloji çözümlerine üç yıllık süreçte 17 milyon dolar olarak belirlenen ilk etap yatırımlar ile kimyadan tekstile, ambalajdan enerjiye, otomotivden elektroniğe sektörlerin dönüşmesine katkı sağlayacağız" diye konuşuyor.
Yeni iş alanlarına adım atıldı
75 yıldan bu yana sanayi (sofra camı, cam ambalaj, kiremit), turizm (tatil köyü, resort otel, ultra lüks segment) ve yapı sektörlerinde faaliyet gösteren Gürol Grup'un 2023'te, sanayi ve turizm sektöründe düzenli büyüme ve cirodaki paylarını artırmak öncelikli hedefleri oldu. Yıl içinde turizmde 20 milyon dolar yatırımla yeni otelleri BIJAL'i hayata geçirerek Türkiye'de ultra lüks segment tatil anlayışına giriş yapan grup, yeni bir sektöre daha adım attı. Yeni iştirakleri Gürok İçecek'e ait üretim tesislerinin inşaatının Burdur'da tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Gürol Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, "Tesislerimizin üretime geçmesi ile birlikte yakın tarihte satış ve dağıtım faaliyetlerine başlanması planlanıyor. Bu alanda şu anda 30 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Avrupa'nın en iyi standartlara sahip Ar-Ge laboratuvarlarından biri de tesisimizde olacak. Tüm bunlara ek olarak yeni yatırım planlarımıza güneş enerji santralini de ekliyoruz. Önümüzdeki iki yıl içerisinde hayata geçireceğimiz güneş enerjisi santrali ile enerji sektörüne de adım atacağız" diyor. Bütçelerini uzun vadeli planlara göre kurguladıklarını aktaran Argat, geçtiğimiz 10 yılda 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını önümüzde 10 yılda ise 1,5 milyar dolar yapma planları olduğunu da belirtiyor.
"Teknoloji fırsatları radarımızda"
Bugün, otomotiv tedarik sanayi, hizmet, teknoloji ve sosyal sorumluluk olmak üzere dört ana kolda, 11 şirketi, dokuz fabrika ve 3 bin 200 çalışanı bulunan İnci Holding, otomotiv alanında, ağır vasıtalar için dövme alüminyum jant üretecek yeni fabrika yatırımının plana uygun ilerlemesine odaklanmış durumda. Enerji depolamada, lityum iyon teknolojisinin ortaklığa entegrasyonunu sağlayarak, ülkemize değer katmayı hedeflediklerini söyleyen İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, lojistik tarafında, katma değerli depo faaliyetleri, ayrıca sağlık lojistiğini takip ettiklerinin altını çiziyor. Otel ekipmanları alanında yeni kanal ve ürün geliştirme çalışmaları yaptıklarını dile getiren Gök, "Satış-dağıtım işimizde portföye yeni ürünler eklemek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Son olarak, enerji verimli ürün ve hizmetler sunan AZKarbon online pazaryerimizde müşteri ve tedarikçi gelişimi 2024'te ana odaklarımızdan olacak. Öte yandan, yeni yatırımlar için de ayrı bir stratejimiz var. Türkiye ve yakın coğrafyalarda ölçeklenebilecek teknoloji fırsatları radarımızda. Özellikle enerji depolama ve endüstri 4.0 alanlarındaki girişimler ilgimizi çekiyor."
Polisan Holding'in hedefinde ise büyüme var. Grup şirketlerinden Polisan Kimya ile yeni pazarlara açılarak ihracatı artırma hedefleri olduğunu söyleyen Polisan Holding CFO'su Tolga Üzümcü, Adana'daki polimer ve Dilovası'ndaki sekizinci tank çiftliği yatırımlarının 2024 yılı büyüme planlarının ana odak noktalarını oluşturduğunun da altını çiziyor.
2024 yılı için yeni yatırımlara önemli bir bütçe ayıran IC Holding ise özellikle yenilenebilir enerji, sürdürülebilir turizm ve teknoloji odaklı altyapı projeleri gibi stratejik alanlara yönelik yatırım planlıyor. Finansman ihtiyacını karşılamak için, mevcut operasyonel gelirleri ve dış finansman kaynaklarını kullanmayı düşündüklerini söyleyen IC Holding CEO'su Murad Bayar, "Ayrıca, stratejik ortaklıklar ve yatırımcı ilişkileri yoluyla da ek kaynaklar sağlamayı hedefliyoruz. Bu çeşitlendirilmiş finansman yaklaşımı, yeni yatırımlarımızı etkili bir şekilde desteklememize olanak tanıyacak" diye konuşuyor.
Elektromobiliteye yatırım yapacak
Bu yılı büyüme ile kapatmaya hazırlanan gruplardan biri de Zorlu Holding. Beş ana sektörde, 60'ın üzerinde şirketi ve 32 bini aşkın çalışanı ile faaliyet gösteren Zorlu Holding 2023'ü TL bazında yüzde 45 seviyesinde bir büyüme ile tamamlamayı öngörüyor. Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, "Zorlu Enerji'de yenilenebilir enerji üretiminin yanı sıra yeni projelerimiz bulunuyor. Enerji depolamayla entegre tesisler için başvurular yapıp, onaylarımızı almış bulunuyoruz. Yaşanan enerji krizleri ve yenilenebilir enerjinin yükselişiyle beraber enerji depolamaya olan ihtiyacın giderek arttığının farkındayız. Önümüzdeki dönemde de enerji depolama alanında şebeke ölçeğinde kullanılan bataryalara ilave olarak ev ve ticari alanda kullanılan depolama bataryalarını da üretmek istiyoruz" diye konuşuyor. Finansman anlamında ise Zorlu Enerji bünyesindeki yenilenebilir enerji şirketinin halka arzı ile yeni yatırımları finanse edebilecekleri bir kaynak yaratma planlarından da bahseden Yüngül, "Eurobond gibi bono ve tahvil enstrümanlarını da değerlendiriyor, finansman akışımızı kontrollü bir şekilde yönetiyoruz" diye de ekliyor.
Hurşit Zorlu: Öncelik; operasyonel karlılık ve etkin finansal yönetim
2024'te de global belirsizlikleri, yüksek enflasyonu, küresel durgunluk endişelerini ve politik-jeopolitik gelişmeleri yakından takip edeceklerini aktaran Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu, batarya konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden Farasis Energy'nin yüzde 50-50 ortaklığıyla kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün Gemlik'te inşaatına başlandığının bilgisini veriyor. Meşrubat Grubunda da yatırımları sürdüğünün altını çizen Zorlu, "Yurt içi ve yurt dışında fabrika ve üretim hattı yatırımlarımıza devam ediyoruz. Coca-Cola İçecek, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda organik büyüme fırsatlarını değerlendiriyor. Ayrıca The Coca Cola Company ile coğrafyalarımızda değer yaratacağına inandığı bölgesel genişleme çalışmalarına da öncelik veriyor. Bu kapsamda, TCCC ile Coca-Cola Bangladesh Beverages'in potansiyel satın alımına ilişkin olarak ön görüşmeler başladı. 2024 yılında da öncelikli başlıklarımız; operasyonel kârlılık ve etkin bir finansal yönetimin yanı sıra dijitalleşme ve sürdürülebilirlik çalışmalarımızda daha da fazla yol kat etmek olacak" diyor.
"Yurt içi ve yurt dışında yatırımlarımız sürecek"
Cengiz Holding 2024'e önemli yatırım planlarıyla giren gruplardan. İleri madencilik alanında, Eti Bakır'da Halilağa ve Elazığ'da bakır madeni yatırımlarıyla ilgili sürecin, önümüzdeki yıl da devam edeceğinin altını çizen Cengiz Holding Enerji Grubu Başkanı Ahmet Cengiz, konuşmasını şöyle sürdürüyor:
"Cengiz Enerji güneş, rüzgar ve sudan oluşan yenilenebilir kaynaklı elektrik üretiminde 2 bin 800 MW kurulu güce ulaştı. Bunu önümüzdeki birkaç yıl içinde 3 bin 900 MW'a çıkaracağız. Tüm sanayi tesislerimizin elektriğini yenilenebilir kaynaklardan sağlamak bizim öncelikli hedefimiz. Globalde ise enerji ve inşaat yatırımlarımız aynı hızda devam ediyor. Yurt dışında bu yıl temelini atacağımız Özbekistan'ın Cizzak kentindeki üçüncü doğal gaz kombine çevrim santralimizi kısa zamanda tamamlamayı planlıyoruz. Cengiz İnşaat olarak da yurt dışındaki önemli altyapı projelerine imza atıyoruz. Bosna Hersek'teki ihale edilen en uzun otoyolu, Hırvatistan'da demiryolu ve Romanya'da çok önemli bir bağlantı noktasında bulunan otoyolu yapımına 2024'te devam edeceğiz."
25 HOLDİNG 2024'TE YENİ YATIRIM PLANLIYOR
HOLDİNG 2024 HEDEF VE PLANLARI
AKKÖK: Grubun yıl içinde önceliği mevcut işlerde sinerji yaratabilecek yatırım fırsatlarını değerlendirmek olacak. Yıl içinde yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi ayrılmış durumda. Holdingin 2024 ihracatının yaklaşık 800 milyon dolar seviyesinde olması da diğer bir hedef. 2024'te ciroda yüzde 3, ihracat ve istihdamda yüzde 10 büyüme planlanıyor. Önümüzdeki yıllarda, kimya ve gelişmiş malzemeler sektörleri için karbon fiber (DowAksa), epoksi (Akkim), kompozit tekstil (Aksa Akrilik - Mithra ürünü) ve havacılık için kompozit parçalar (Epsilon Kompozit) gibi alanlarda yatırımlara devam edilecek. Ayrıca, şirketlerin ihracat payını artırmak ve satış kanallarını çeşitlendirmek adına da yatırım yapılacak.
AKSOY: Perakende, enerji ve turizm sektörlerindeki iştiraklerinde ülke büyümesinin en azından 4-5 puan üstünde büyümeyi öngören grup, İstanbul'da henüz ülkemizde benzeri yapılmamış üst segment bir sağlık merkezi projesi geliştiriyor. Türkiye'nin sağlık turizm potansiyelini bir üst seviyeye taşıyacak bu yatırımla sağlık, terapi ve konaklama hizmeti sunulacak.
ALARKO: Yeni girilen seracılık alanında büyümeye devam etmeyi planlayan grup, organomineral gübre fabrikası yatırımını sürdürecek. Tohum geliştirme konusunda yerli bir firmayı satın almaya hazırlanan şirketin bir başka planı ise gıdayı işlemek. Donuk, kurultulmuş gıda üreterek gıda sanayinin içinde yer almayı planlayan grup, havacılık alanında da yatırım yapmak için araştırmalara başlamış.
ANADOLU: Yurt içi ve yurt dışında fabrika ve üretim hattı yatırımlarına devem etmeyi planlayan grup, Coca-Cola İçecek'in, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda organik büyüme fırsatlarını değerlendiriyor. Ayrıca The Coca Cola Company ile coğrafyalarımızda değer yaratacağına inandıkları bölgesel genişleme çalışmalarına da öncelik veriliyor. Bu kapsamda, TCCC ile Coca-Cola Bangladesh Beverages'in potansiyel satın alımına ilişkin olarak ön görüşmeler başladı
BEYÇELİK: Yıl içinde cirosunu euro bazında yüzde 25, ihracatını ise yüzde 30 artırmayı hedefleyen grubun, yenilenebilir enerji alanında büyüme hedefi var. Otomotiv ve enerji alanlarında yatırıma devam edecek olan grup, 2024 yılı için 50 milyon euro'luk bir yatırım bütçesi oluşturuldu.
BİLGİLİ: Türkbükü'nde 7 dönümlük bir arazi üzerinde butik bir proje yapan grubun İstanbul Şile'de ve Çanakkale Güzelyalı'da iki otel projesi var. Ayrıca İzmir'in Çandarlı'da bir konut projesi söz konusu. Yakın zamanda İtalya merkezi Bizzi&Partners ile ortak olan Bilgili'ye ait BLG Capital'in de hedefinde Avrupa'da yeni gayrimenkul geliştirme işleri yapmak var.
CENGİZ: Eti Bakır'da Halilağa ve Elazığ'da bakır madeni yatırımlarıyla ilgili sürece devam edecek olan grup, Eti Alüminyum'da da haddehane yatırımlarını sürdürecek. Cengiz Enerji'de yenilenebilir enerjide 2 bin 800 MW'lık kurulu gücün önümüzdeki birkaç yılda 3 bin 900 MW'a çıkarılması için de yatırımlar sürecek. Özbekistan'da Cizzak kentinde üçüncü doğal gaz kombine çevrim santralini tamamlamayı planlayan şirket, Bosna Hersek ve Hırvatistan'daki otoyol yapımlarına da yıl içinde devam edecek.
DOĞAN: Grup yenilenebilir enerji, elektronik, otomotiv, ambalaj ve farklı sanayi alanları, sigorta ve finansal hizmetler alanlarında yurt içinde ve yurt dışında satın alma fırsatlarını değerlendirecek.
DOĞANLAR: 2024 yılında madencilik sektörüne girilmesi hedefleniyor. Enerji şirketi Biotrend ile ilk adımını attığı tarım alanında da yeni yatırımlar yapma planları var
ECZACIBAŞI: Her yıl ortalama 200-250 milyon euro yeni yatırımı devreye alan grup, önümüzdeki beş yılda bunu artıracak ve 2 milyar euro yatırım yapacak.
EFOR: 5 ayrı sektörde 5 ayrı şirketle faaliyet gösteren Efor Holding'in iştiraklerinden olan Efor Çay'ın Malatya'daki tesislerine 2 adet güneş enerjisi kurmayı planlıyor. Şirketin 2025 yılı hedefleri arasında ise 250 MW RES ve 250 MW depolama alanı projesi bulunuyor. Grup şirketlerinden Efor Gübre ile İskenderun'da kendi enerjisini üretebilen bir üretim tesisi açma planısöz konusu. Tokat Erbaa'daki tesislerde yapılacak yatırım ile şirket kahve sektörüne de girme hazırlığı yapıyor.
FİBA: Fiba Retail ile uzun zaman sonra ilk kez bir markayı Türkiye'ye getirecek. Yine perakende sektöründe sürpriz satın almalar da grubun gündeminde. Fiba Yenilenebilir Enerji ile yeni bir yatırım dalgasını açmaya hazırlanan grup, bu alanda somutlaşan yurt dışı yatırımları 2024 içinde duyurmaya hazırlanıyor. Bunun dışında Moldova'da yeni bir AVM yatırımı da şirketin gündeminde yer alıyor.
GÜROK: Öncelikli hedefi ciro ve karlılıkta mevcudu korumak olan grup, 2024 yılında geçtiğimiz dönemde planlanan yatırımları hayata geçirecek. Yıl içinde yenilenebilir enerji sektörüne adım atmaya hazırlanan grubun yeni yatırım planında güneş enerji santrali var. Önümüzdeki iki yıl içerisinde güneş enerjisi santralinin hayata geçirilmesi planlanıyor.
IC: 2024 yılı için yeni yatırımlara önemli bir bütçe ayırdı. Bu bütçe, özellikle yenilenebilir enerji, sürdürülebilir turizm ve teknoloji odaklı altyapı projeleri gibi stratejik alanlara yönelik olacak.
İNCİ: Karlılık ve nakdin öncelik olacağı 2024 yılında dökme alüminyum jant üretecek yeni fabrika yatırımlarına devam edilecek. Enerji verimli ürün ve hizmetler sunan AZKarbon online pazaryerinde müşteri ve tedarikçi gelişimi 2024'te ana odak olacak. Şirket teknoloji yatırımlarına da devam etmeyi planlıyor.
KALYON: Kalyon PV ile 2023'te ABD'ye başladığı ihracatı önümüzdeki yıl yeni pazarların eklenmesiyle artırma planları olan grup, MEB ile yürüttüğü seçilmiş okullara güneş paneli kurulumuna da yine 2024 yılında başlayacak. Romanya'da kazanılan Tuzla-Podişör Doğal Gaz Boru Hattı'nın inşasının da startını vermeye hazırlanan grup, Niğde Bor'daki güneş enerjisi santralini de faaliyete alacak.
LİMAK: Holdingin stratejik sektörleri arasında olan terminal ve havalimanı işletmeciliği alanında, uluslararası arenada bayrağı farklı coğrafyalara taşıma hedefi var. Uzak Doğu ve Güney Amerika yakın dönemde grubun ilgi duyduğu pazarlar. Grup operasyonel ve finansal açıdan verimliliğine katkıda bulunabileceği havalimanlarını ileriki dönemlerde portföyüne katmak için çalışacak.
POLİSAN: Adana'daki polimer ve Dilovası'ndaki sekizinci tank çiftliği yatırımı 2024 yılı büyüme planlarının ana odak noktası olacak. Grubun 2024 hedeflerinden biri de katma değerli ürünlerin portföydeki yerini genişleterek karlılığı artırmak.
RAL YATIRIM HOLDİNG: Yenilenebilir enerji alanında önümüzdeki beş yıl boyunca 250 milyon dolar yatırım yapma hedefi olan şirket, mevcutta tamamlanmak üzere olan İskenderun projesinden şirkete 900 milyon lira kaynak yaratmayı ve bu kaynağı yenilenebilir enerji projelerinin finansamanında kullanmayı planlıyor.
TOSYALI: Nitelikli ve yeşil çelik üretimine odaklanacak olan şirket, bir yandan katma değerli ürün gruplarında pazar payını artırmak için çalışırken diğer taraftan karbonsuz çelik üretimi için temiz enerji yatırımlarını büyütecek. Güneş enerjisi yatırımlarının yanı sıra jeotermal oenerji odaklı yatırımlara başlayacak olan şirketin hedefi yıllık 500 MW enerji üretmek.
YAŞAR: Yenilenebilir enerji yatırımları şirketin gündeminde. Kendi tesislerinde GES yatırımlarını hayata geçiren grup, enerji yatırımlarına diğer grup şirketlerinde devam edecek.
YILDIRIM: Enerji, madencilik, gübre ve liman sektörlerinde faaliyet gösteren grup, madencilik ve gübre alanında yeni alımlar yapmaya hazırlanıyor. Gübre alanında Türkiye'de de 350 milyon euroluk bir yatırımla gübre tesisi yatırım yapan grup, yenilenebilir enerjide de büyümeyi hedefliyor.
YILDIZ: Ana odağına gıda ve gıda perakendesi sektörlerini alan grup, yeni iş birlikleri, çoklu kanal stratejisi ve e-ticaret alanlarına yoğunlaşacak.
YILDIZLAR: Gelecek yıl odağında sürdürülebilir karlı büyüme ile nakit yaratmak olan grup yeni iş kolu olarak yeşil enerji yatırımı yapmayı planlıyor.
ZORLU: Türkiye reel büyümesi üzerinde minimum yüzde 5 seviyesinde bir büyüme hedefleyen grup, 2023 yılında özellikle elektromobilite ve enerji depolama sistemleri alanında atılan adımları genişletecek. Vestel ile enerji depolama alanında kullanılan batarya sistemlerini üretmek için çalışılırken, enerji depolama alanında şebeke ölçeğinde kullanılan bataryalara ilave olarak ev ve ticari alanda kullanılan depolama bataryalarını da üretmeyi hedefliyor. Grup yeni pazarlarda, pazar payını artırarak hem dünyadaki etki alanını genişletmeyi hem de ihracat oranlarını yükseltmek için çalışacak