Türkiye’nin ilk karbon borsası yolda
Nato ihalesini kazanarak birleşik krallık, hollanda ve Yunanistan’ın hava erken uyarı sistemiyle deniz kuvvetlerinin bilgi alışverişini sağlamaya hazırlanan mia teknoloji, bir yandan da farklı ürün ve hizmetler üzerine de çalışıyor. paylaşımlı elektrikli bisiklet firması ile sürdürülebilirlik kasını güçlendiren şirketin hedefinde Türkiye’nin ilk karbon borsası olmak var. bir diğer odaklanılan alansa nesnelerin interneti… kurdukları yeni ortaklıklar ile ciroda önemli bir yükseliş bekleniyor.
MİA Teknoloji son dönemde aldığı NATO ihalesi ile gündemde olsa da şirketin büyüme hızını artıran etki sağlık alanında ABD'de kurduğu ortaklık oldu. Şirketin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi İhsan Ünal, "New York'ta yüzde 51 payla ortak ettiğimiz fon şirketinin büyüklüğü 2,5 milyar dolar. Bu bizim burada yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarını o pazarda güvenle ve hızla adapte etmemizi sağlayacak bir güç taşıyor" diyor. Şirket, temmuz ayında kazanılan NATO ihalesi ile Birleşik Krallık, Hollanda ve Yunanistan'da hava savunma sistemlerinde beş yıl boyunca kurulum, bakım ve güncellemelerini yapacağı 36 milyon euroluk bir sözleşme imzaladı. İlk bakışta düşük gibi gözükse de bu ihale kazanımı gelecek ihalelerde söz sahibi olma, tanınırlık ve kazandıracağı deneyimlerle global büyümeyi hızlandırma etkisi taşıyor. Şirket şimdiden benzer ihale kazanabileceği dokuz ülkeye de gözünü dikmiş durumda. Aynı zamanda hizmet süresi sonunda ihalesiz bir şekilde sözleşmenin uzatılma ihtimali de bulunuyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADIMI
Peki şirketin geleceğe bakışı ne? Nelere odaklanıyor? Ünal, özellikle paylaşımlı elektrikli bisiklet kiralama platformları Tripy'nin üzerinde sıkça duruyor. Karbon emisyonlarını azaltma özelliğiyle sürdürülebilirlik vurgusunu apoletlerinde taşıyan Tripy, yalnızca bir paylaşımlı bisiklet kiralanan bir uygulamadan fazlasını taşıyor. Özellikle de ekonomik açıdan. Ünal, "Sıfır karbon ve sürdürülebilirlik ile ilgili bir firma olmayı planlıyoruz. Türkiye'de karbon borsasının açılmasına öncülük edebilecek belgelerimiz de var" diyor. Halihazırda iki büyük bankadan yatırım teklifi geldiğini ifade eden Ünal, bu yatırımla şirketlerin karbon emisyonlarını düşürmeyi istediklerini söylüyor. İki holdingin ise tespit sürecinde olduğunu ve Tripy'e ortak olmak için bu süreci tamamlamayı beklediklerini de ekliyor.
Çinli bir bisiklet üreticisinin Türkiye'de elektrikli bisiklet fabrikası kurmayı planladığını ve burada üretilecek ürünlerin satışı için de MİA Teknoloji'ye geldiğini belirten Ünal, "Sağlık alanında yaptığımız ortaklık sonrası gözümüz açıldı artık böyle seçeneklerin olduğunu ve faydalarını gördük" diyor.
"Karbon borsasında pasta büyük, firmalar artık kendilerini sıfırlayamayacak kadar devasa yapılar haline geldiler. Bizim gibi firmalara yatırım yapıp hem karbon ayak izini düşürme hem de pazar kazanma gibi bir fırsatı görenler, yatırım yapma konusunda iştahlı oluyor. Bu nedenle bu yatırımcıları buluşturabileceğimiz bir platform kurmayı planlıyoruz" diyen Ünal, küresel karbon borsası pazarında üç büyük firmadan birinin distribütörlüğünü alarak Türkiye'deki ilk borsayı açmak istediklerini ifade ediyor.
STRATEJİK ORTAKLIKLAR
Büyüme stratejisi içinde ortaklık ve satın almaların önemli bir yeri bulunan şirket öncesinde IoT tarafından güçlenmek için Vitalis Teknoloji'ye ortak olmuştu. Yakın zamanda Link Bilgisayar ile de bir ortaklık duyurusu paylaşan ve SPK onayı bekleyen şirketin sonrasında amacı Vitalis'i Link'e aktararak halihazırda 2 bin müşterilik portföye yeni bir güç kazandırarak büyümek. Link Bilgisayar'ın sahip olduğu müşteri portföyüyle yeni eklenecek ürünlerle birlikte potansiyel cirosunun 1 milyar liraya ulaşabileceğini söylüyor Ünal ve devam ediyor: "MİA ürünleriyle özellikle de IoT teknolojisini birlikte kullanarak büyük altyapı işlerine girebilir hale gelmemiz gerekiyor."
Başlangıçtaki biyometri işi ise yeni teknolojilerle gelişmeye devam ediyor. ÖSYM'nin kullandığı yüz tanıma teknolojisini sağladıklarını söyleyen Ünal, "Sahtekarlık oranlarını 0,0001'lere düşürdük. Farklı kurumlarda da yüz tanıma ile ilgili anlaşmalar yaptık" diyor.
Şirketin Ar-Ge çalışmaları da devam ediyor. Metaverse ve gözlük tarafında atılımlar yaptıklarını, bir ürünün testlerinin devam ettiğini anlatan Ünal, başarılı olduğunda özellikle TSK için çok faydalı olacağını aktarıyor. Ünal: "AR-VR tarafımız oyun üzerine de çalışıyor. Belki ilerleyen dönemde bir şirket alımı ile oraya da girebiliriz. ABD'de Nevada'da ortağı olduğumuz bir yapı var. Bunu tüm dünyadaki teknoparklar için ortak bir platform gibi düşünebilirsiniz. AR-VR gözlükler ile ürünlerin tanıtımını her yerden yapma şansımız var. Bu sayede yatırımcı ve girişimlerin buluşmasını kolaylaştırabiliriz."
MORIA İLE SOSYALLEŞİN
Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri Dr. Öğretim Üyesi Nurettin Gökhan Adar ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Özden, Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapay zeka destekli insansı sosyal robot projesinin ilk fazını tamamladı. Moria ismi verilen robot, insanlarla iletişim kurma, soruları yanıtlama, yüz tanıma, kişi tanıma ve yüz takibi gibi fonksiyonlarına sahip. Nurettin Gökhan Adar yaptığı açıklamada, "Yapay zeka desteği ile insanlarla daha doğal ve etkili bir şekilde iletişim kurabilme kabiliyeti sağladık. Akademik açıdan Türkiye'de öncü olan robot, mühendislik alanında önemli bir adım. Gelecekte sosyal robotların kullanım alanlarının genişlemesine yönelik önemli bir potansiyel barındırıyor" diyor.
IoT UYDULARI UZAYDA
Yüzde 95 yerlilik oranıyla geliştirilen Plan-S firmasına ait nesnelerin interneti (IoT) bağlantısıyla görev alacak dört uydu SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Plan-S Genel Müdürü yaptığı açıklamada 2025'e kadar IoT ve yer gözlem uydu sayısını 30'a çıkarmayı istediklerini söyledi ve ekledi: "Tarımdan lojistiğe, enerjiden sigortaya ve finans sektörüne kadar birçok farklı sektörde hizmet vereceğiz."
İNSANSI ROBOTLAR
TESTTE
BMW, Spartanburg Tesisi'nde iki haftalık bir pilot projeyle Figure AI şirketine ait insansı robot Figure 02'yi test etti. Üretim bandında sac metal parçaların hassas bağlantılarını yapan ve araba şasesi birleştiren robotların bu başarılı operasyonları, gelecekte üretimde önemli bir yer alma ihtimali olduğunu da gösteriyor. Yine de ticari bir ürün olarak ne zaman piyasada olacakları henüz kesinleşmedi. Figure'ın Kurucusu ve CEO'su Brett Adcock, yaptığı değerlendirmede "İkinci nesil insansı robotumuz Figure 02'yi tanıtmaktan heyecan duyuyoruz. Figure 02, çok çeşitli karmaşık görevleri tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan önemli teknik gelişmelere sahip" dedi. Yapay zeka ile desteklenen insansı robotun ilk nesilden yüzde 50 daha fazla pil kapasitesi, çevresini algılamasını sağlayan altı kamerası ve diyalog kurabilmesi için hoparlör ve mikrofonları bulunuyor.
SİSTEMLER SİSTEMİ
Türkiye, hava savunmasında yeni bir adım attı. Aselsan, Roketsan, MKE, TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirilen ve Çelik Kubbe adı verilen savunma küresinin, özel bir ağ iletişimi ve yapay zeka entegrasyonu ile en alçaktan en yüksek irtifaya kadar gelebilecek tüm tehditlere karşı mutlak bir kalkan gibi çalışması hedefleniyor.
TEMİZ ENERJİ ALTYAPI PAZARI BÜYÜYOR
Pazar araştırması ve danışmanlık şirketi Allied Market Research'ün yayınladığı araştırmaya göre temiz enerji altyapı pazarı 2023'te 600 milyon dolarken 2033'e kadar 1,5 trilyon dolarlık küresel bir büyüklüğe ulaşacak. Bu artışın ardındaki sebep ise iklim değişikliği için yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek önemli hale gelmesi ve bunun karşılığında artan talep olarak değerlendiriliyor.