OYUNA DEVAM!

17.03.2025
ARAŞTIRMALARA GÖRE KÜRESEL OYUN PAZARI 2030’DA 500 MİLYAR DOLAR BÜYÜKLÜĞE ULAŞABİLİR.

TÜRKİYE'DE DE İSTİKRARLI BÜYÜMESİNE DEVAM EDEN SEKTÖRÜN GLOBALDEN ALDIĞI PAY YAKLAŞIK YÜZDE 1 DÜZEYİNDE. 2025'TE TÜRKİYE'DE 2 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞI ÖNGÖRÜLEN SEKTÖRDE YAPAY ZEKANIN DA DESTEĞİ OLACAK GÖRÜNÜYOR.

Mustafa Orhun Çetin

Küresel oyun pazarı 2023'te 227 milyar dolarlık gelir elde etti. PwC'ye göre bu rakam 2027'de yüzde 7,9'luk yıllık artışla 312 milyar dolara yükselebilir. Grand View Research'ün araştırması ise 2030'da pazarın 2025'ten itibaren yıldan yıla yüzde 8.7 büyüme ile 505 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor.

Türkiye ise 2024'te oyun sektörü açısından büyüme ivmesini sürdürdü ve global pazarda daha büyük bir oyuncu haline geldi. 2023'te 1.4 milyar dolarlık pazar büyüklüğü 2024 sonunda yaklaşık yüzde 29'luk bir artışla 1.8 milyar dolara ulaştı. Hem içerik üretimi hem donanım ve yazılım yatırımları açısından oyun sektörünün bu yıl da büyüme ivmesini sürdüreceği söyleniyor.

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri ve Şirket Ortağı Özge İlhan Acar, büyümenin 2025 yılında da devam ederek Türkiye pazarının 2 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkacağının öngörüldüğünü belirtiyor.

Donanım tarafında pazarın önemli oyuncularından biri olan ASUS'un Türkiye Kıdemli Pazarlama Müdürü Yavuz Savaş ise, "2025 yılında, bulut oyun teknolojilerinin yaygınlaşması ve yapay zeka destekli oyun içeriklerinin gelişmesiyle oyun pazarının büyümesinde büyük bir ivme bekliyoruz" diye konuşuyor. Türkiye'de Sony PlayStation ve Razer markalarıyla oyun pazarında yer alan oyunculardan biri de Bilkom. Şirketin Ürün Grup Müdürü Dilek Çinçin, sektörün Türkiye'de son 5 yılda 3 kat büyümeyi başardığını belirtiyor. Çinçin, "Konsol satışları ciro bazında yüzde 120 artarken, PlayStation yüzde 80'in üzerindeki pazar payıyla Türkiye konsol pazarında lider. Razer markasının payını da son üç yılda hızla artırarak tüm dünyada en büyük ikinci ülke olmayı da başardık. 2025'te birincilik hedefiyle çalışıyoruz" diyor. 2025'te üretken yapay zeka alanında yaşanan gelişmelerin de etkisi ile sektörün büyüme hızının artacağını düşündüklerini de sözlerine ekliyor.

GLOBAL SAHNEYE UZANIYOR

"2024 yılı, oyun sektörü açısından hem küresel hem de yerel düzeyde önemli gelişmelere sahne oldu. Mobil oyunlar, yüzde 49'luk pazar payıyla yükselirken, konsol oyunları yüzde 29, PC oyunları ise yüzde 22'lik bir paya sahip oldu. Türkiye'de ise oyun sektörü global ölçekte yüzde 1'in üzerinde bir pay elde etti. Her geçen sene çok daha iyi işler ortaya koyan bireysel ya da kurumsal markaların Türk oyun pazarından global sahneye doğru uzandığını görüyoruz. Türkiye'nin genç ve dinamik oyuncu kitlesi, Riot Games'in büyüme stratejilerinde kritik bir rol oynuyor. Valorant ve League of Legends gibi oyunlar üzerine gerçekleştirdiğimiz turnuvalarda Türk e-spor temsilcilerinin de yer alması adına çalışmalar yaptık ve devam ediyoruz. Oyun içi satın almalar ve mikro işlemler gibi iş modelleri, küresel pazarda 187,7 milyar dolarlık bir ekonomik hacim yarattı ve bu rakamın 2036'ya kadar ikiye katlanması bekleniyor."

Erdinç İyikul

Riot Games

Türkiye Ülke Müdürü

TÜRKİYE'DE OYUN CİDDİYE ALINMALI

Tecrübeli çalışanlar tarafından birçok indie oyun firması kuruldu ve PC pazarındaki oyunların adet olarak büyük çoğunluğu bu firmalar tarafından üretilmeye başlandı. Özel üniversitelerde oyun geliştirme bölümleri var ve kaliteli eğitim veriliyor. Teknokentler ve kuluçka merkezleri var. Meslek birliği kuruluyor. Fakat ülkemizde oyun sektörü hala çocuk işi olarak algılanıyor. Fakat bu sektör dünyada milyarlarca dolarlık bir sektör ve bizim gibi birçok stüdyo sayesinde ülkemize de her yıl milyonlarca dolar döviz getiriyor.

Burak Güven Akmenek

Singin Giant Kurucusu

BAĞIMLILIK YARATAN MEKANİKLER

1 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım alan Pax Animi Games, ABD'den başlayarak global pazara açılmayı hedefliyor. Kurucu Ortak Devrim Özgür, "Türkiye'de oyun sektörü oldukça dinamik ve hızla büyüyor. Girişimcilerin sayısı artıyor, ancak rekabetin yoğun olduğu bir pazar. Oyun tasarımında kullanıcı odaklı yaklaşımlar ön planda. Kolay öğrenilebilir ve bağımlılık yaratan mekaniklere olan talep artıyor. Oyuncular, yalnızca oynamak değil, aynı zamanda sosyalleşmek istiyorlar" diyor.

Devrim Özgür

Pax Animi
Kurucu Ortağı

2024'te 492.4 milyon dolarlık uygulama içi satın alım gerçekleşti.

48 MİLYON OYUNCU

Gaming in Turkey'e göre 2024'te Türkiye'de 48 milyon oyuncu bulunuyor. Gaming in Turkey CEO'su Ozan Aydemir, 2024'ün hareketli bir yıl olduğunu ifade ederken oyun gelirlerinin dolar kurundaki artışa rağmen yaklaşık yüzde 20 büyüdüğünü ve 695 milyon dolara ulaştığını belirtiyor. Sektör içindeki gelirlerin büyük bir bölümü ise mobil oyunlar tarafından geliyor. Sensor Tower'ın yayınladığı State of Mobile 2025 raporuna göre Türkiye'de oyun içi satın almalar 492.4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

MOBİLDEN PC'YE GEÇİYORLAR

Funverse Games CEO'su Tolga Öztürk, Türkiye'de mobil oyunlarda ve hyper-casual alanında artışın devam edeceğini öngörüyor. Öztürk, "Özellikle son 2 yıldır PC (Steam) tarafına mobil sektörden ciddi bir kayma oldu. Bağımsız geliştirici ve genç girişimciler bu platformları minimum pazarlama bütçesi ile maksimum eforu alabilecekleri yeni bir fırsat kapısı olarak görüyor" diyor ve oyun geliştiriciler için şu tavsiyede bulunuyor: "Fona ulaşmanın ve yatırım bulmanın zor olduğu ortamda, minimum bütçe ile alınabilecek sonucu artırmanın en etkili yolu şu an Steam market. Kısa sürede oyunları geliştirip pazarda denemeye devam etsinler. Hala önemli fırsatlar devam ediyor."

E-SPOR YÜKSELİRKEN SEKTÖRÜ DE YUKARI TAŞIYOR

2024 yılında e-sporun küresel ölçekteki pazar payı 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yerli bilgisayar markası Monster'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su İlhan Yılmaz bu payın, 2032 yılında 11 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini belirtiyor. Yılmaz, "Araştırmalara göre, Türkiye'deki oyuncuların 20 milyonu PC oyuncusu. 32 bin 692 lisanslı e-spor oyuncusu bulunuyor. Türkiye'de e-spor yatırımı yapan 105 marka mevcut ve bu markalar global pazarda önemli bir rol oynayabilir" diyor. Yılmaz temsilcisi olduğu PC pazarı üzerinden sektörü değerlendirmeye devam ediyor: "Dünyada 3.4 milyar oyuncu bulunuyor. Türk oyun geliştiricileri, yerel ve kültürel dinamikleri global pazara uyumlu şekilde harmanlayarak dikkat çekici oyunlar yaratabilir ve e-spor sektörünü güçlendirerek küresel oyuncu kitlesine ulaşabilirler."

5 YENİ UNICORN BEKLENTİSİ

"Gamenter adını verdiğimiz oyun kümelenmemiz, 90 milyon lirayı aşan ihracat hacmiyle potansiyelini kanıtladı. Yapı Kredi Portföy Yönetimi'yle birlikte hayata geçirdiğimiz Entertech Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzun yatırım yapacağı alanlardan biri de kreatif teknolojiler. Oyun firmalarımızı yatırımcı ile de buluşturarak fonlanmasına destek sağlayacağız. Bunun yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle yürütücüsü olduğumuz Türkiye oyun kümelenmesi projesi kapsamında, YTÜ Yıldız Teknopark, ODTÜ Teknokent, StartGate Tekmer, Biruni Teknopark ve Bilişim Vadisi gibi 50'ye yakın değerli paydaşla birlikte çalışıyoruz. Amacımız, oyun sektöründeki firmaları ve stüdyoları bir araya getirerek, rekabet öncesi iş birliğini güçlendiren yenilikçi bir ekosistem oluşturmak. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde, Türkiye'den oyun teknolojileri alanında 5 unicorn daha çıkaracağımıza inanıyorum."

Dr. Muhammed Kasapoğlu

Entertech İstanbul Teknokent Genel Müdürü

AAA MI YARATICI OYUN MU?

Oyun sektörünün bir başka ayağı olan bilgisayar, konsol, mobil cihazların oluşturduğu donanım pazarı da istikrarlı bir şekilde büyüyor. EMEA bölgesinin en büyük 24 pazarındaki dizüstü oyun bilgisayarı konsolide satışlarına bakıldığında geçen yıl adet bazında yüzde 1,5 daralma yaşandığı görülüyor. Ama Türkiye'de ise yüzde 2 civarında büyüme söz konusu. Acer EMEA Başkan Yardımcısı Grigory Nizovsky, 2023'te EMEA pazarlarından birçoğunun pandemi sonrası en başa dönüp yeniden konumlanma sürecindeyken, Türkiye'nin gösterdiği olağanüstü performans sayesinde pazarın yıllık bazda yüzde 70'in üzerinde büyüdüğünü aktarıyor. Nizovsky "2024 yılında da Türkiye, EMEA bölgesinde en büyük oyun dizüstü bilgisayarı pazarı olan tek ülke konumunu sürdürdü. Yüzde 15'lik pazar payı hedefiyle Türkiye oyun dizüstü bilgisayarı pazarındaki varlığımızı stratejik hedefimiz olarak sürdürüyoruz. Bugün için yüzde 10 civarında bir performans gösteriyoruz, dolayısıyla daha yapmamız gereken işler var" diye konuşuyor.

OMEN, VICTUS ve HyperX markalarıyla pazarda yer alan HP'nin Kişisel Sistemler ve Oyun Pazarlama Müdürü Hazar Güraydın da, gaming notebook pazarının 2022-2023 Türkiye'de yüzde 70 gibi muazzam bir büyüme gösterdiğini doğruluyor. Şirket geçen yıl pastadan yüzde 22'lik bir pay almayı başarmış. Güraydın, "Türkiye'de
hyper-casual oyun furyasının ardından, bu alandan çıkan oyun geliştiriciler simülasyon türüne yönelmeye başladı. Türk oyun sektörünün, yüksek bütçeli AAA oyunlar yerine, daha az kaynakla ve teknolojinin desteğiyle yaratıcı işler ortaya koyarak farklı alanlara odaklanması gerekiyor" diyor.

Excalibur markasıyla oyunculara yönelik ürünler geliştiren Casper'ın Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feray Karaman, Türkiye özelinde oyun sektörünün, genç nüfusun ilgisi ve oyun ekosistemine yapılan yatırımlarla birlikte küresel büyümeye paralel bir gelişim gösterdiğini söylüyor. PC oyun pazarının toplam pazarın yaklaşık yüzde 27'sini oluşturacağını öngörüyor. Karaman, AAA seviyesi oyunlara odaklanılması gerektiğini düşünenlerden; "Türkiye, mobil oyun geliştirme alanında önemli bir başarıya ulaştı. Ancak global rekabette daha güçlü bir konuma gelmek için AAA seviyesinde, yüksek bütçeli ve kaliteli oyunlar geliştirilmesi gerekiyor. Türk mitolojisi ve tarihinden ilham alınarak hazırlanacak özgün içerikler, dünya çapında dikkat çekecek projeler yaratmamıza olanak tanıyabilir."

ÜRETKEN YAPAY ZEKA

The Business Research Company'nin raporuna göre oyun pazarında üretken yapay zekanın payı katlanarak büyüyor. 2024'te 1,47 milyar dolardan 2025 yılında 1,81 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Yüzde 23'lük yıllık bileşik büyüme oranı ile 2029 yılında 4,18 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyüme beklentisi yapay zeka odaklı oyun asistanlarının ve NPCS'lerin ortaya çıkmasına, üretici yapay zekanın oyun akış platformlarına entegrasyonuna ve oyuncu katılımı ve elde tutmaya verilen önemin artmasına bağlanabilir.

İHRACAT 2 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR

Son beş yılda dünya genelindeki oyun sektörü, mobil oyunların yükselmesi ve pandeminin etkisiyle hızla büyüdü. 2023'te pazarın büyüklüğü 200 milyar doları geçti. Önümüzdeki 5 yılda, küresel oyun pazarının 250 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Teknolojik yenilikler, esports ve bulut oyunlarının gelişmesi sektördeki büyümeyi sürdürecek. Türkiye'de ise pazarın 5 milyar dolara çıkması, oyun ihracatının 2 milyar dolara ulaşması ve esports'un büyümesi bekleniyor. Yaratıcı iş gücü, düşük üretim maliyetleri gibi avantajların yanı sıra, dil, kültürel engeller ve finansman eksiklikleri gibi zorluklarla karşılaşılabilir. Ancak doğru stratejiler, yatırımcı desteği ve küresel pazara yönelik yerel adaptasyonlarla Türkiye, oyun sektöründe küresel başarılar elde edebilir.

Nergis Aslan

Tureks Uluslararası Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Fuar Organizatörü

BAŞARI İÇİN
YAPILMASI GEREKENLER

Global pazara uygun dizayn ve hedefler belirlemek

Yatırımcılarla etkin iletişim ve doğru yönetim

Eğitimler ve uluslararası iş birlikleri ile yetenek gelişimine yatırım yapmak

Dinamizmi yüksek olan oyun türlerinde hızlı prototipleme ve geri bildirime önem vermek

BULUT OYUNCULUĞU YÜKLENİYOR

ABD merkezli mobil reklamcılık ve öngörüler üzerine çalışan Digital Turbine'in EMEA & LATAM Genel Müdürü Yeşim Öztekin, yıl sonuna dek özellikle mobil oyunlarda daha yüksek bir büyüme trendi görmeyi bekliyor. Yaratıcı reklam formatlarının etkisiyle, reklam gelirlerinde yüzde 20'ye varan bir artış olacağını düşünen Öztekin, "Oyun sektöründeki teknolojik gelişmeler, donanım, yazılım ve oyun geliştiriciler gibi pek çok alanı derinden etkiliyor. Mobil cihazların daha güçlü hale gelmesi, oyun deneyimini zenginleştirirken kullanıcıların daha sürükleyici ve yüksek kaliteli içeriklere erişimini sağlıyor. Yazılım alanında yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileri, oyun içi etkileşimleri kişiselleştirerek oyuncuların deneyimini daha dinamik ve özgün hale getiriyor" diyor. Sektörün en büyük buluşlarından birinin bulut oyun teknolojisi olduğuna değinen Öztekin, kullanıcıların artık herhangi bir cihazdan yüksek performanslı oyunlara eriştiğini, sıradaki büyük adımın ise yapay zeka destekli oyun tasarımı olacağını ifade ediyor.

Herhangi bir cihazdan internet bağlantısı sayesinde bağlanılan uzak sunucular üzerinden oyun oynamayı sağlayan bulut oyunculuğundan gelen gelirlerin beş yıl içinde yıllık yüzde 25 oranında artması bekleniyor. Bu tip teknolojilerle genişleyen sektörde hedef kitle de büyüyor. Gelişmekte olan ekonomilerdeki oyuncuların yüzde 43'ünün, gelişmiş ülkelerdekilerin ise yaklaşık yüzde 20'sinin gelecekte oyun oynama sürelerini artırmayı planladıkları yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor.

2024'te oyun girişimleri toplam 20 anlaşma ile 119.7 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu rakam 2023'te 47 anlaşmada 32.4 milyon dolarak gerçekleşmişti.

844 OYUN GİRİŞİMİ VAR

Startups Watch'un Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi için hazırladığı rapora göre Türkiye bölgenin en büyük oyun merkezi. Londra'dan sonra en çok oyun stüdyosunun bulunduğu Avrupa şehri ise 498 stüdyo ile İstanbul. Son verilere Türkiye'de 844 oyun girişimi, 12 oyun inkübatörü ve 21 oyun hızlandırıcısı faaliyet gösteriyor. 2024'te 38 yeni oyun girişimi kuruldu. Özge İlhan Acar, "Türkiye, sadece pazar büyüklüğü değil, oyun girişimciliği açısından da bölgesel bir lider konumunda bulunuyor. Unicorn statüsüne ulaşmış girişimlerin yanı sıra, global oyun sektöründeki önemli stratejik oyuncuların Türkiye'deki ekosisteme olan ilgisinin devam etmesi, sektörün finansal yatırımcılar, stratejik yatırımcılar ve girişimciler için cazip bir alan olmaya devam ettiğini kanıtlıyor" diyor.

Ozan Aydemir, yeni nesil teknolojilerin oyun geliştirme süreçlerini kökten değiştirebileceğini söylüyor ve ekliyor: "Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı olan QUANT, oyun sektöründe büyük veri analizi, gerçek zamanlı fizik motorları ve açık dünya simülasyonları gibi karmaşık süreçleri kolaylaştırabilir. Bu teknoloji, Türk oyun sektörünün sadece yerel değil, global arenada da rekabet gücünü artırması için büyük bir fırsat sunuyor."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.