MAHMUT SEFA ÇELİK: TEKNOLOJİ DEVLERİYLE AYNI SEKTÖRDEYİZ
Mahmut Sefa Çelik / Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi
Hepimizin şahit olduğu üzere pandemi sürecinde günlük rutinlerimiz, iş yapış biçimlerimiz hatta çalışma alanlarımız bile baştan aşağı değişti. Tüm bu hızlı dönüşüm ise teknoloji ve dijitalleşme sayesinde çok kısa zamanda hayata geçti. Bu dönemde bir yandan daha önce tecrübe etmediğimiz pek çok riskle karşı karşıya kalırken, öte yandan yeni fırsatların da kapısını aralamış olduk. Geleneksel olarak gördüğümüz sektörler bile bugün yapay zekanın, robotik teknolojilerin, nesnelerin interneti üzerinde yürütülen süreçlerin öznesi olmuş durumda.
DİJİTALLEŞME VE İNOVASYONA YATIRIM
Hayatın tam içinde yer alan gayrimenkul sektöründe üretimin katma değerli olarak artması, sürdürülebilir sistemlerin devreye alınması ve ülke ekonomisine katkı sağlanması kritik önem taşıyor. Sinpaş Grubu olarak biz de bunun önemine inanıyor ve hem sektörümüzün hem de ülke ekonomimizin gelişimi için durmaksızın çalışıyoruz.
Bu hedeften yola çıkarak dijitalleşme ve inovasyonu gerek iş süreçlerimizin, gerekse ürettiğimiz yaşam alanlarının odağına yerleştiriyoruz. Grup olarak pandemi sonrasında şekillenen bu yeni dünyaya ve dijital çağa bütün projelerimizle adapte oluyoruz. Dijital çağa uyum sağlama, yaşam kalitesini artırma, sürdürülebilir bir yaşama katkı sunma, maliyet, verimlilik ve kalite kaygısı ile ürün gelişimine odaklı değerli bir Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. Ayrıca projelerimizde ihtiyaca yönelik konutlar üretmek dışında planlarımızı geleceğin ihtiyaçlarına göre nasıl şekillendirebileceğimize iliş- kin araştırmalar ve fizibiliteler de yapıyoruz. Gayrimenkul sektörünün lideri Sinpaş Grubu olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atacağımız 2023'te üretim, istihdam ve ciro hedeflerimizde çıtayı daha yükseğe taşıyarak hedeflerimize ulaşmayı, Türkiye ekonomisine katma değer sağlamayı sürdüreceğiz.
AKILLI EVLERE TALEP ARTACAK
Gayrimenkul sektöründe gelecekte öne çıkacak trendler arasında teknolojik donanımı yüksek, akıllı evlere olan talebin artacağını düşünüyoruz. Ayrıca pandemi sonrası değişen tüketici alışkanlıklarıyla beraber, yeni ve farklı bir ev algısı doğduğunu gözlemliyoruz. Bilindiği gibi tüm aile bireylerinin evlere kapanmak durumunda kaldığı bu süreçte, evlerimiz sadece ev olmaktan çıktı, aynı anda hem okul hem ofis oldu. O nedenle artık çok daha yüksek bir teknolojiyi barındıran, daha geniş evler, oda sayısı daha fazla olan konutlar, doğayla daha fazla iç içe olan yaşam alanları tercih ediliyor.
GOOGLE VE APPLE ILE RAKİP OLACAĞIZ
Geleceğin konut trendlerine 'sürdürülebilirlik, duyarlı mimari, birlikte yaşam ve yapay zeka' gibi dört ana akımın şekil vereceğini görüyoruz. Google, Apple gibi şirketler konaklama sektörüne önemli yatırımlar yapmaya başladı. Konut, ulaşım, enerji ve diğer altyapı sorunlarına bağlı olarak artan kentsel nüfuslarla birlikte istihdam, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin karşılanmasında zorluklar doğacak. Teknoloji devlerinin de sektöre girmesiyle muazzam değişimler yaşanacak.