AKILLI SENSÖRLER DEVREDE

01:41 - 21.12.2022, Çarşamba

Inbusiness dergisinin Turkcell sponsorluğunda hazırladığı 5N1K Teknoloji podcast serisinin 6’ıncı bölümünde Giyilebilir Teknolojiler başlığı ele alındı.

Inbusiness dergisinin Turkcell sponsorluğunda hazırladığı 5N1K Teknoloji podcast serisinin 6'ıncı bölümünde Giyilebilir Teknolojiler başlığı ele alındı. Inbusiness dergisinin editörü Belce Örü ve teknoloji muhabiri Mustafa Orhun Çetin'in sunduğu yayında teknolojinin nasıl çalıştığı ve hayata nasıl adapte olduğuna yönelik sorulara yanıt verildi.

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLERİ NASIL TARİF EDEBİLİRİZ?

İnsanların üzerinde taşıdığı, bir kıyafet gibi giyip kuşandığı teknolojik cihazlar olarak özetlemek mümkün. Bu tanıma benzer şekilde Google giyilebilir teknolojileri insanlar tarafından giyilebilen teknolojik aletlerin genel adı olarak açıklıyor. Akıllı saat, akıllı gözlük, vücut sensörleri, elektronik giyim eşyaları, mücevher ve kişisel video kayıt cihazları giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer alıyor.

ÇALIŞMA SİSTEMİ NASIL İLERLİYOR?

Her teknolojik cihazda olduğu gibi tüm eşyalarda vücut hareketine, ısıya veya diğer sağlıkla ilgili birtakım verilere duyarlı sensörler yardımıyla bu teknolojiyi çalışır hale getiriyor. İşin özünde başrolünde yine sensörlerin bulunuyor.

PEKİ NEDEN KULLANILIYOR, NASIL BİR AMACA HİZMET EDİYOR BU TEKNOLOJİ?

Giyilebilir cihazlar, bugün daha çok insanların sağlığı hakkında veri toplamak için kullanılıyor. Kalp atış hızı, yakılan kalori, adım sayısı, kan basıncı, bazı biyokimyasalların salınımı, Egzersiz yapmak için harcanan zaman gibi verileri hesaplıyor ve paylaşıyor.

EN ÇOK HANGİ SEKTÖRLERDE KARŞIMIZA ÇIKIYOR?

En yaygın biçimde sağlık sektörüne hizmet etmek için kullanılıyor. Akıllı saatlerin yanı sıra akıllı bileklikler vasıtasıyla Alzheimer veya buna benzer başka bir sağlık sorunu olan yaşlı kişilerin ya da çocukların kaybolduklarında nerede olduğunu görmek mümkün. Sağlık ve fitness takip cihazları, en çok kullanılan giyilebilir teknoloji ürünleri arasında. Bu cihazlar uyku düzeni, kaç saat uyanıp kaç kere uyanıldığını da takip ediyor. Uyku apnesi ya da buna benzer sağlık sorunları yaşayan insanların da hayatını ciddi anlamda kolaylaştıran bir sisteme sahip.

PEKİ BU CİHAZLARIN TARİHİ NE KADAR ESKİYE DAYANIYOR, İLK OLARAK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Giyilebilir teknolojiyle insanların tanışması John Harrison'un 1762 cep saatini bulmasıyla başladığı düşünülüyor. 1957'de Avusturyalı Kimya Mühendisi Rudolph Steineck tanıtılan kameralı bir akıllı bileklik de var. İnsanlar üzerinde değil ama hayvanlar üzerinde aslında giyilebilir cihazların ilk kullanımını görüyoruz. Askeri alanda ilk kullanımı ise Alman eczacı Julius Neubronner tarafından 1907'de güvercinlere kamera takmasıyla hayata geçmiş. Alman ordusunun düşman hatlarını izlemek için kullandığı bu teknik zamanla fotograf ve kameranın giyilebilir şekilde kullanılmasının da yolunu açmış.

Giyilebilir teknolojiyle ilgili tüm merak ettikleriniz için play'e tıklayarak dinleyebilirsiniz…

BİZE ULAŞIN