İLKER SÖZDİNLER: UNICORN HAYALİ
İlker Sözdinler / Birleşik Ödeme - CEO
Birleşik Ödeme'yi 2010'da kurduk. 2015'e kadar bir kiosk şirketi olarak hizmet verdik. Hatta bu süreçte Ankara'daki gaz ve su ödeme süreçlerini dijitalleştirerek, kolay, hızlı ve kullanıcı dostu bir şekilde iyileştirdik. 2015'te ilk e-para lisansını alan şirketlerden biri olduk, önce nöbetçi transfer ile 7/24 yurt içi para transferi ardından 2017'de Wise ile yurt dışı para transferi yapmaya başladık. 2020'de FaaS (Fintech as a Service) vizyonu ile beş ayrı dikeyde hizmet veren bir ekosistem yarattık. 2021'de ise hem Finberg hem de Oyak Portföy Girişim Sermayesi Fonları'ndan aldığımız yatırımlar ve yurt dışı hizmet ihracatımız ile büyüme evresine geçtik.
SATRANÇ USTASI GİBİ DÜŞÜNÜYORUZ
Birleşik Ödeme'nin sektörde yaratacağı değişimi planlarken ve vizyonunu oluştururken en çok Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham alıyoruz. Onun uzun vadede, tüm planını satranç oynayan sabırlı bir usta gibi inşa etmesinden devrimci kişiliğine, vatandaşının her derdini dert edinip çözümler için yöntemler oluşturmasından umutsuzluğa yol vermeyen azmine kadar her özelliğini bünyemize aşılamaya gayret gösteriyoruz.
FİNANSAL DEMOKRATİKLEŞME
Biz de yalnızca bir alanda değil, finansal teknolojinin her alanında; yalnızca Türkiye'de değil, bölgeyi hedefleyerek 'distruptive' olarak adlandırılan yıkıcı inovasyonlarımızla sektörü, oyunu değiştiren ürünler ve teknolojiler geliştiriyoruz. Ön ödemeli kart ve dijital cüzdan, online ve offline tahsilat, uluslararası ve yurt içi para transferi, kiosk, akıllı kasa ve sadakat programları alanlarında hizmet veriyoruz.
Finansal demokratikleşme konusu şu an hem dünyanın hem de Birleşik Ödeme'nin bir konusu. Burda iki nokta var. İlki finansal çalışmalarda göz ardı edilmiş, hedef kitle olarak alınmamış ya da üzerine hakkıyla odaklanılmamış çok kıymetli segmentler. Finansın yalnızca bankalar tarafından sahiplenilmediği bu yeni dünyada bu segmentlere odaklanan çözümler üretmek önemli.
İkincisi ise bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için fintek politikası iyi yönetildiğinde bu sektör, ülkemiz için bir zıplama tahtası olabilecek potansiyele sahip. Ülkemiz finansal teknolojiler alanında gerek yetişmiş insan kaynağı, gerekse sahip olduğu bilgi birikimi açısından bu atılımı yapacak gücü barındırıyor. Bu bakış açısıyla DEİK çatısı altında, bu yıl ilk kez kurulan Dijital Teknolojiler İş Konseyi'nin Fintek Komitesi Başkanlığı'nı üstlenerek bu kıymetli teknolojilerin yurt dışına açılması konusunda büyük görev bilinci ile hareket ediyor ve büyük heyecan duyuyorum.
GELİRLERİN YÜZDE 50'Sİ YURT DIŞINDAN
Yıl sonu itibarıyla 15 milyon kullanıcıya dokunarak, 50 milyar lira işlem hacmi hedefleniyor. İki yıl içinde de gelirlerinin yüzde 50'sini yurt dışından elde edip toplamda 10 ülkede var olmak planlıyor. 2024'ün ikinci yarısı içinse hedef unicorn olmak. Firma hali hazırda Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan ve Romanya'da faaliyetlerini sürdürüyor.