Siz hiç ‘su’ yediniz mi?
Tek kullanımlık plastik ürünlere alternatif, sürdürülebilir yöntemler geliştiren girişimlerin sayısı tüm dünyada her geçen gün artıyor. Daha ziyade deniz yosunundan faydalanan bu girişimler sayesinde artık suyu içmek yerine bardağıyla birlikte yiyebilir veya bir sandviçi ambalajıyla birlikte midenize indirebilirsiniz.
Belce Örü / INBUSINESS
Doğaya atılan bazı materyaller hem çevre kirliliğine yol açıyor hem de ekosisteme zarar veriyor. Plastik ise bu materyaller arasında en tehlikeli olanlardan biri... Zira bir plastiğin doğada çözülmesi yüzyıllar alıyor.
YOSUNDAN AMBALAJ
Bu pazarın öncülerinin piyasaya sürdüğü ürünler yüreklere su serpecek türden... 2016'da Endonezya'da kurulan Evo&Co şirketinin su yosunundan ürettiği ambalajlar, paketler hatta bardaklarla hem plastik atık sorununun azaltılması hem de yerel halk için yeni kazanç kapısı yaratılması hedefleniyor. Yenebilen bu ürünler aynı zamanda mineral ve vitamin içeriyor; raf ömrü ise iki yıl.
2023'TE 2 MİLYAR DOLAR
Tüm dünyada artan çevre bilinci, insanları plastik kullanımı üzerine düşünmeye sevk ediyor. Bu eğilim hızlı yol alan ve hatırı sayılır bir büyüklüğe oluşacak yeni bir pazarın da habercisi. Araştırma şirketi Transparency Market Research'a göre yenilenebilir ambalajlama talebi 2024'e kadar ortalama yüzde 6,9 büyüyerek 2 milyar dolarlık hacme ulaşacak.
KAPSÜL KAPSÜL SU
İngiltere merkezli Notpla isimli şirket, Nisan 2019'da Londra maratonunda koşacak sporculara lokum büyüklüğünde su kapsülleri dağıttı. Sporcular bu deniz yosunu bazlı kapsülleri içerisindeki sıvı ile birlikte yediler. Böylece etrafa saçılan su şişelerinin önüne geçilmiş oldu. Şirket şimdi Just Eat gibi online yemek dağıtım şirketinin anlaşmalı olduğu Londra'daki pek çok restoranla sos ve baharat gibi tek kullanımlık ürünler ile çay ve kahve gibi içeceklerin paketlenmesi üzerine ortak çalışıyor.