Seri girişimci...
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği'nde uzun yıllardır süren erkek egemenliğiNİ yıkarak ilk kadın başkan Unvanını alan Nilüfer Çevikel, ev tekstilinde faaliyet gösteren şirketi Nil-San ile 70 ülkeye ihracat yapıyor. Ancak kendisine sorarsanız 'iş kadını' veya 'başkan' değil, 'girişimci' olarak anılmayı tercih ediyor.
Volkan Özsoy / INBUSINESS
İş insanı Jefi Kamhi ve bir grup arkadaşı tarafından 1986'da kurulan Türkiye Genç İş Adamları Derneği'nin (TÜGİAD) tarihinde yeni bir çığır açtı. Çığır açtı çünkü, 'Genç Patronlar Kulübü' olarak anılan derneğin 35 yıllık tarihinde ilk kadın başkan olurken, aynı zamanda ismini de 'Türkiye Genç İş İnsanları Derneği' olarak değiştirdi.
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz iş insanı Nilüfer Çevikel'den söz ediyoruz. Kendisi 'iş insanı' veya 'başkan' olarak değil, 'girişimci' olarak anılmak istiyor. Bugüne kadar farklı alanlarda girişimlere imza atan Çevikel, TÜGİAD'ı da bu alanda öne çıkarmaya kararlı. Türkiye çapında açacağı şubelerle genç girişimcilere ulaşmayı planlıyor Çevikel. Bir yandan 850 üyesiyle yıllık 16 milyar dolarlık ihracata aracılık eden güçlü bir STK ile girişimcilerin yanında olacak diğer taraftan deneyimleriyle onlara yol gösterecek…
Bursalı sanayici bir ailenin kızı olan Çevikel, Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Bir yandan eğitim hayatını sürdürürken, bir yandan da yatırım yapılabilecek alanları araştırmış. Karşısına çıkan fırsatları değerlendirerek iş hayatına atılmış. İlk fırsat da uzun sürmeden henüz üniversite yıllarında karşısına çıkmış. "Çok küçük yaşlarda, gelecekte yapmak istediğim işleri planlardım. Bursa'da üniversite eğitimi aldığım yıllarda, sanayiyle birlikte büyüyen şehirde öğrencilerin kalacak yer sorunu da artmaya başlamıştı. Bu alanda bir açık olduğunu görerek, 1999'da öğrenci yurtları kurup, işletmeye başladım. Bu fikir bana herhangi bir yönlendirmeyle gelmedi. Tamamen gözlemlerim sayesinde bu alana girmek istedim. İş hayatına ilk adımı bu şekilde atmış oldum."
NİL-SAN İLE 70 ÜLKEYE İHRACAT
ABD'de dış ticaret eğitimi aldıktan sonra daha önce hiç bilmediği tekstil sektörüne ilgi duymaya başlayan Çevikel, Bursa'nın gelenekselleşmiş bu iş koluna, 2002'de iplik bükümüyle katıldı. Nil-San adıyla kurduğu şirket, bugün ev tekstili sektöründe 70 ülkeye ihracat yapan bir büyüklüğe ulaştı. Sektör ayırımı yapmadan faaliyet alanını çeşitlendiren seri girişimci Çevikel, tarıma da yatırım yaptı.
"Aile mesleğim genel olarak sanılanın aksine tekstil değil. Sanayici bir aileden gelmekle beraber, tekstil kendi kurduğum bir iş kolum oldu. Bu alanda girişimci olarak başlayıp zaman içerisinde ülkemizin önde gelen firmalarından biri olmayı başardım. Tüm iş kollarımı zaman içerisinde kendim tespit edip bir 'girişimci' olarak sıfırdan başlattığım için 'girişimci' olarak anılmak bana büyük mutluluk veriyor."
STK İLE TOPLUMA HİZMET
Çevikel, toplumdan aldığını topluma verme bilinciyle sivil toplum kuruluşlarına da vakit ayırmaya çalışıyor. Üniversite yıllarında tanıştığı Bursa'daki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (DOSABSİAD) ve TÜGİAD Bursa Şubesi'nin başkanlığını yaptı.
Çevikel, STK'ların, sınai ve ticari yaşamda çok önemli olduğunu söylüyor ve bu yapıları, sorunların çözümünde 'olmazsa olmaz' olarak görüyor. Peki TÜGİAD Çevikel için ne ifade ediyor? 35 sene sonra erkek egemenliğini sona erdirmek nasıl bir duygu? TÜGİAD'a üyelik fikri, Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olduğu için Çevikel'in hep gündemindeymiş. Derneğin, ilk kadın başkanı olarak görev almaktan çok mutlu ve heyecanlı. Çevikel bu süreçte üyelerden büyük destek gördüğünü söylüyor. İsim değişikliği de oluşan bu heyecan ve coşkunun bir parçası olarak gerçekleşmiş. Çevikel'e göre, bütün bu yaşadıkları, aslında değişen dünyanın bir gereği, ayrıca kadınların gücü ve başarısının bir yansıması.
HAREKET NOKTASI İYİ ANALİZ
Dünya büyük bir değişim içinde. Buna bağlı olarak ticaret, yatırım ve geleceğin sektörleri de değişiyor. İş dünyası da bu değişime ayak uydurmak zorunda. Nilüfer Çevikel'e göre, Endüstri 4.0 konuşulurken artık 5.0'a geçilmeye başlandı. Dolayısıyla kısa dönemli gelecekte çok daha farklı konular konuşacağız. Çevikel, "İçinde bulunduğumuz faaliyet kollarının değişime uyum sağlaması için uğraş verirken, yeni yatırımları da değerlendirmek durumundayız. Önümüzdeki dönemleri iyi gözlemleyip, doğru analiz etmek gerek" diyor.
KADIN İSTERSE…
İş dünyasındaki sayıları her ne kadar artış gösterse de kadınlar yönetici pozisyonunda ya da karar verici mekanizmada istenilen oranlarda yer almıyor. Çevikel'e göre, iş hayatında fırsat eşitliğinin sağlanması için hepimize sorumluluk düşüyor. Cinsiyet eşitliği sağlanmış bir çalışma ortamının çok daha demokratik, rekabetçi ve başarılı olacağına inanıyor ve bir de şunu ekliyor: "Eğer kadın isterse her şeyi yapabilir. Dolayısıyla biraz da istemek, kararlı olmak gerekiyor."