İnşaatta uyum yılı
İpek Alpkökin Olgunsoy / INBUSINESS
2023 yılını gayrimenkul satışı anlamında beklentilerin çok altında tamamlayan inşaat sektörü, gözünü 2024'e dikti. GYODER verilerine göre geçen yılın ilk dokuz ayında toplam 900 bin adet konut satışı yapan sektör bir önceki senenin gölgesinde kaldı. Zira 2022'nin aynı döneminde satışlar 1 milyon 57 bin adet olarak gerçekleşmişti. Yüzde 14,9 düzeyindeki düşüş moralleri bozdu. Ancak satışlardaki düşüşe rağmen inşa süreçleri devam devam etti. Sektör genel anlamda yaklaşık yüzde 6 büyüdü. İnşaatçılar bu seneden umutlu. Ancak temsilciler 2023'ü bir geçiş dönemi olarak gördüklerini de dile getirmeden edemiyor.
İnşaat malzemesi alanında ise hareketlilik hakim. "Hazırladığımız stratejilerimizi, önümüzdeki dönemin koşullarına göre gözden geçirmemiz gerekecek" diyen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 2024 yılı ve sonrasında bambaşka koşullarda mücadele etmelerini gerektirecek şartlarla karşılaşacaklarını belirtiyor. Türkiye'nin toplam ihracatında inşaat malzemesi payının ise yüzde 13,2'ye ulaştığını ve bu ivmenin sürmesini umut ediyor.
Özellikle 2024'ün ikinci çeyreği itibarıyla hem ABD hem de Avrupa'da enflasyonun düşme beklentisi, Türkiye'nin inşaat malzemesi ihracatına olumlu etkiler yaratabilir. Ancak inşaat sektörünün önündeki Yeşil Mutabakat ve sınırda karbon düzenlemesi 2024'ün en önemli gündem maddelerinden biri.
Diğer taraftan, Türkiye'nin ekonomide rasyonel zemine dönmesiyle, inşaat sektörü ve malzeme sanayisinde bu sene bir büyüme beklentisi var. Bu çerçevede inşaat sektöründe yüzde 3 ila 4 arası bir büyüme beklenirken, bu rakam inşaat malzemesi sanayisinde yüzde 4 ila 5 şeklinde. İnşaat malzemesi ihracatında ise yüzde 5'lik bir artış tahmini söz konusu. Yerel seçimler öncesi başlayan hareketlilik, alınan yapı izinlerinin artması, dönüşüm projeleri ve deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerinin çoğalması da sektördeki dina- moları çalıştıracak gibi gözüküyor.
Kötü senaryo
-Yeşil mutabakata uyum sorunları
-Yenilenebilir enerji kaynaklarına adaptasyondaki sıkıntılar
-Enflasyon ve kur dalgalanmaları
İyi senaryo
-Yerel seçimler öncesi başlayan hareketliliğin inşaat sektöründeki satışları artırması -Yapı izinlerindeki artışın getireceği yükseliş -Dönüşüm projelerinin hız kazanacak olması