İhracatın anahtarı Ar-Ge
Duygu Bulkan / INBUSINESS
Türk iş dünyası son yıllarda gerçekleşen ihracat ham- lesiyle küresel ticaretten aldığı payı önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Nitekim 2021'de 225.4 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaşıldı bile...
Bu yılın ilk yedi ayında elde edilen 144.4 milyar dolarlık rakam da bir önceki yıla göre yüzde 19'luk artışa işaret ediyor. Bu durum Türk iş dünyasının pandemi döneminde ortaya çıkan tedarik zinciri ve buna bağlı gerçekleşen yeni pazar arayışlarında önemli atılımlar yaptığını, çevik davranabildiğini de gösteriyor.
Çeviklik ve değişime ayak uydurabilmek elbette önemli ancak günümüzde artık rekabetin temelini şirketlerin sahip olduğu patentler, inovatif ürünler oluşturuyor. Bunu sağlayabilmek için de elbette hem devletin hem de özel sektörün araştırma geliştirme (Ar-Ge) konusunda teşvik vermesi ve yatırım yapması gerekiyor.
Bu noktada biraz rakamlara göz atalım... Ar-Ge harcamalarının 2022'de küresel olarak 2.47 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Covid-19'un ardından 2020'de harcamalarda bir miktar azalış görünse de 2021 itibarıyla faaliyetlerin ivme kazandığı gözleniyor. Türkiye'de de durum farklı değil. TÜİK verilerine göre Türkiye'de Ar-Ge harcaması 2021'de 81 milyar 922 milyon liraya yükseldi. 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi'nden ise Ar-Ge faaliyetleri için 26 milyar 307 milyon lira tahsis edildi.
Biraz detaya inildiğinde Türkiye'deki devlet kurumlarının Ar- Ge için elini mümkün olduğunca taşın altına soktuğu görülüyor. Elbette daha da fazla teşvikler verilmesi gerekiyor. Ar-Ge için Merkezi Yönetim Bütçesi'nden yapılan harcamalar sosyo-ekonomik hedeflere göre sınıflandırıldığında 2021'de en fazla Ar-Ge fonlaması yüzde 48.3 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere yapıldığı görülüyor.
Endüstriyel yatırımlar arasında ise Ar-Ge harcamalarında bugüne kadar savunma sanayi ön plana çıkıyordu. Ar-Ge merkezlerinde ise şu ana kadar makine ekipman ve otomotiv sanayisinde yürütülen çalışmalara ağırlık verilmişken, yeni yatırımlar arasında ise ilaç ve bilişim şirketlerinin sıçrama yarattığı görülüyor. Özellikle teknolojik üretimi odağına alan bilişim firmalarının yatırım bütçelerinin çoğunu Ar-Ge'ye ayırması bu alanda bir ivme kazanıldığının işareti.
İNSAN KAYNAĞI YETİŞİYOR
Şirketlerin Ar-Ge yatırımlarına baktığımızda sayıları giderek artan Ar-Ge merkezlerinin kurulması ve beraberinde insan kaynağının geliştirilmesi temel unsurlar olarak göze çarpıyor. Ar-Ge faaliyetleri sonucu üretilen ürünlerde ise geri dönüşüm sayesinde çevre duyarlılığı gözetilerek sürdürülebilir bir üretim sağlanıyor, aynı zamanda teknolojik dönüşümün artırılmasıyla kalite ve verimlilikte iyileşme sağlanması ihracat odaklı bir rekabeti sağlıyor.
Bu sayede Türkiye'de yüksek teknoloji ve sürdürülebilir odaklı büyümenin temeli Ar-Ge çalışmalarından geçerken, Kalkınma Ajansları, KOS- GEB, TÜBİTAK gibi kurumlar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi bakanlıklar dışında pek çok vakıf tarafından Ar-Ge yatırımları teşvik ediliyor. Bunların arasında özellikle de TÜBİTAK'ın sağladığı Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programları yeni nesil teknoloji yatırımları için pek çok imkan sağlıyor.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'da, yürüttükleri destek programlarının, sanayideki Ar-Ge ve yeniliğe dayalı rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini ifade ediyor ve özel sektöre yönelik destek programlarının 'birlikte başarma' ilkesiyle dinamik biçimde 'çıktı ve etki odaklı' olarak yürütüldüğünü dile getiriyor. Peki şirketlerde durum ne? Genel olarak bakıldığında şirketlerin Ar-Ge faaliyetleri ve önümüzdeki dönem stratejilerinde öne çıkan başlıklar verimlilik, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme olarak görülüyor. Dikkate değer başka bir unsur ise Ar-Ge faaliyetleri için oluşturulan insan kaynağındaki gelişmeler... Bu artış oranı özellikle bilişim sektöründe çok daha yoğun hissediliyor. Bilişim teknolojileri alanında patent başvuruları artarken, bütçeden Ar-Ge insan kaynağına ayrılan pay da giderek büyüyor.
GELECEK UMUT VERİYOR
Kuşkusuz gerek özel sektörün gerekse devletin Ar-Ge konusunda yapması gereken çok iş, atılması gereken çok fazla adım var. Ancak son yıllarda başlayan ihracat hamlesi, savunma ve ilaç sanayisindeki gelişmeler önümüzdeki dönemde Türkiye'nin Ar-Ge rotasını oluşturacak gibi görünüyor. İş dünyası da rekabette yer almak, ihracattan daha fazla pay almak için Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin Ar-Ge çalışmaları ise herkes için umut veriyor. Şirketlerin verimlilik, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarını rekabet ve ihracat için her geçen gün artırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
KATKIMIZ 'ÇIKTI VE ETIK' ODAKLI
Prof. Dr. Hasan Mandal - TÜBİTAK Başkanı
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK'ın destek programlarında yeni ürün, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi gibi konularda yürütülen Ar-Ge nitelikli projelerin esas alındığını aktarıyor.
TÜBİTAK'ın destek programlarının, sanayideki Ar-Ge ve yeniliğe dayalı rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini ifade eden Mandal, özel sektöre yönelik destek programlarının 'birlikte başarma' ilkesiyle dinamik biçimde 'çıktı ve etki odaklı' olduğunu dile getiriyor. Mandal, destek programlarının dinamik biçimde Türkiye'nin öncelikli alanları ile uyumlu hale getirilmesinin de TÜBİTAK'ın önemli hedeflerinden bir tanesini oluşturduğunu söylüyor.
TÜBİTAK, 2013'te başlatılan Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programını da yürütüyor. TÜBİTAK desteğiyle, General Electric, AVL, Ericsson, TUSAŞ ve Arçelik tarafından kurulan Öncül Ar-Ge laboratuvarları geleceğin teknolojilerini geliştiriyor.
YILDA 60 MILYON LİRA
Ali Sertakan - Ülker Ar-Ge Başkan Yardımcısı
Türkiye'nin lider gıda markası Ülker'in başarısında, Ar-Ge'ye verilen öneme ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Gebze Unlu Mamuller, Topkapı Çikolata ve Çorlu Sakız-Şekerleme fabrikalarımızdaki üç Ar-Ge Merkezimizde geliştirdiğimiz yeni ürünlerle iç pazarın yanı sıra yurt dışında da tüketicilerimizle buluşuyor; aynı zamanda ülkemizin ihracatına da önemli bir katma değer sağlıyoruz.
Son 2 yılda Türkiye'de 150'nin üzerinde yeni ürünü tüketicilerimizle buluşturduk. Bu ürünlerimizin tüketicilerimizle buluşması için Ar-Ge çalışmalarına yılda ortalama 60 Milyon lira yatırım yapıyoruz. Gebze Unlu Mamuller, Topkapı Çikolata ve Çorlu Sakız-Şekerleme, fabrikalarımızdaki Ar-Ge Merkezlerimizde 100'ün üzerinde çalışanımız bulunuyor. Bu üç merkezde, gıda sektörünün geleceğine yön verecek kadroların yetiştirilebilmesi için Ar-Ge gelişim programımız kapsamındaki "Ar-Ge Akademi" faaliyetleri ile çok sayıda teknik eğitim düzenliyoruz.
BIYOTEKNOLOJIK ILAÇ ATILIMI
Dr. Suha Taşpolatoğlu - Abdi İbrahim CEO
Abdi İbrahim olarak tüm yatırımlarımızı şirketimizin beş yıllık geleceğine yön verecek VISION 2025 vizyonumuz doğrultusunda yürütüyoruz. VISION 2025 stratejimiz kapsamında belirlediğimiz 5 büyüme alanı bulunuyor. Bu alanları Türkiye, uluslararası pazarlar, tüketici sağlığı, üretim hizmetleri ve biyoteknoloji olarak sıralayabiliriz.
2022 toplam yatırım tutarımızın 1.1 milyar lira olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte Amerika, İtalya ve İsviçre'de de yeni yapılanmalar konusunda stratejik adımlar atacağız. Başta Avrupa olmak üzere, ihracata odaklanarak bölgenin üretim üssü olmak da iş planımızın önemli bir parçası. 2025'te yurtdışı satışlarımızdan elde ettiğimiz gelirin toplam gelirimiz içindeki payının yüzde 50'si olmasını planlıyoruz.
Tüketici sağlığı alanındaki büyüme hedefimiz kapsamında stratejik kategorilerimizde rekabetten farklılaşan ürünler geliştireceğiz. Yenilikçi modellerimizle Türkiye, Polonya, Romanya, Almanya, İtalya, Çekya ve İsviçre'de güçlü markalar yaratacağız.
Biyobenzer ürünleri Türkiye'de üretmemiz, ithal edilen her iki ilaçtan biri olan biyoteknolojik ilaçların ithalatını azaltacak. Buna bağlı olarak ülkemizde üretilen biyoteknolojik ilaçların ihracatı ile ilaç sanayiinin cari açık içindeki payını çift yönlü olarak azaltabiliriz.
Ar-Ge Merkezimizin kurulduğu günden bu yana yaptığı Ar-Ge harcamaları 640.7 milyon liraya ulaştı. Ar-Ge harcamalarımız ile Türkiye'de en çok Ar-Ge harcaması yapan lider şirketler arasında yer alıyoruz. 2022'de Ar-Ge bütçemizin 226.5 milyon lira olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz.
Ar-Ge ekibimiz 150 kişiden oluşuyor. Ar-Ge alanında öncü olmak için yurtdışındaki üniversitelerle çalışmalar yürütüyor, start- up şirketleriyle iş birlikleri kuruyoruz. Abdi İbrahim olarak Türkiye'nin akademik kurumları ve özellikle Hindistan ve Avrupa'dan dünya çapında tanınan Ar-Ge kuruluşlarıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
ÖNCELIK GÜVENLIK
Ülkü Özcan - Türk Prysmian Kablo - CEO
Türk kablo sektörünün Ar-Ge'ye en yüksek yatırım yapan şirketi olarak bu alanda da öncülüğü üstleniyoruz. Faaliyette bulunduğumuz kablo sektöründe gelişen teknolojilerle birlikte değişen tüketici taleplerine ve dönüşüme ayak uydurabilecek ve çevreye duyarlı yeni nesil kablo teknolojilerini üretiyoruz.
Prysmian Group'un dünya çapında 26 Ar-Ge merkezi bulunuyor ve Mudanya'daki Ar-Ge merkezimiz de sayılı merkezler arasında yer alıyor. İnovasyon ve ürün geliştirme çalışmalarına ek olarak, 2022 yılı itibarıyla tamamlanmış 7 adet TÜBİTAK Projesi bulunan Türk Prysmian Kablo'nun, TÜBİTAK ve üniversiteler ile yakın iş birliği artarak devam ediyor. Ayrıca, 2020 yılında geliştirilen özel kablolar için, 1 adet uluslararası patent başvurusunda bulunuldu. Türk Prysmian Kablo'da toplam 571 çalışanımız bulunuyor. Ar-Ge biriminde çalışan sayımız ise 38 kişi.
LASTİKTE FARK YARATACAĞIZ
Gökçe Şenocak - Prometeon Türkiye - CEO
2017-2021 yıllarında Türkiye fabrikamıza 120 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırım kapasite artışı ve teknoloji ile beraber Ar-Ge Merkezimizin yenilenmesine de aktarıldı. 2021'de 15 milyon dolarlık bir yatırımla yenilediğimiz Ar-Ge merkezimizde yenilikçi ürünler geliştirebilmek üzere her yıl ciromuzun yaklaşık yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye ayırıyoruz.
Ayrıca Prometeon Tyre Group olarak Türkiye'ye 2021 ve 2023 arasında 40 milyon dolarlık bir yatırım daha planlıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, ticari lastik Ar-Ge çalışmaları için gerekli bütün testlerin yapılabildiği son teknoloji ekipmanlarla donatılmış fizik, kimya, karışım ve lastik test laboratuvarlarına sahip bir Ar-Ge merkezimiz var. Bugüne kadar halihazırdaki 100 çalışanımızla TÜBİTAK ile 30'a yakın ortak proje yaptık.
Ar-Ge merkezimizde halihazırda 100 çalışanımız var, Yıl sonuna kadar bu sayı 125'e kadar çıkacak. Gelecekte de mobilite alanındaki trendler doğrultusunda sahip olduğumuz vizyon sayesinde çalışmaya devam edeceğiz.
PATENT FABRIKASI
Serkan Öztürk - Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Ar-Ge faaliyetleri Turkcell Teknoloji tarafından yürütülüyor. Turkcell Teknoloji'nin odak alanları içerisinde; roaming çözümleri, büyük veri işleme, akıllı bulut platformu ve platform üzerinde geliştirilen çözümler, coğrafi bilgi sistemleri, müşteri ilişkileri yönetimi ve çözümleri, şebeke yönetimi çözümleri, yeni nesil katma değerli servisler, mobil finansal sistemler, müzik ve eğlence servisleri, IPTV servisleri, nesnelerin interneti (IoT), AR/ VR, yeni nesil iletişim altyapılarına yönelik projeler, dijital kimlik teknolojileri, yapay zeka uygulamaları, siber güvenlik ve blok zincir çözümlerine kadar birçok teknolojik alan bulunuyor.
Ar-Ge yatırımlarımız ve dolayısıyla bu alandaki bütçemiz her yıl artarak devam ediyor. Turkcell olarak, Türkiye'nin en çok patent başvurusu yapan şirketleri arasında ilk sıradayız. Geliştirdiğimiz inovatif ürün ve hizmetlerin yanı sıra yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan fikri hakları korumak üzere gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda son iki yılda üst üste Türkiye'nin patent şampiyonu olduk.
BT alanındaki Ar- Ge faaliyetlerini yürüttüğümüz şirketimiz Turkcell Teknoloji ile 2021'de toplam 568 patent başvurusu yaparak dijital ekonomideki rolümüzü güçlendirdik. Turkcell Teknoloji, 2007'den bu yana yaptığı 3 bin 200'ün üzerinde ulusal ve 200'e yakın uluslararası patent başvurusunun yanı sıra 900'ün üzerinde tescillenmiş patentiyle de sektöründe öncü konumunu sürdürüyor.
Rakamlardan da anlaşılacağı üzere geliştirdiğimiz proje ve ürünlerle hem şirketimize hem de ülkemize katma değer sağlıyoruz. 2022 başı itibarıyla Ar-Ge merkezimizde toplam 57 proje üzerinde çalışıyoruz. Halihazırda bin 100'e yakın araştırmacı mühendisin çalıştığı Türkiye'nin en büyük ve rekabetçi Ar- Ge yapılarından biri olarak, Türkiye'de ve dünyada birçok ilke imza atıyoruz. Buradan aldığımız güçle, iletişim ve etki alanında yenilikçi teknolojiler geliştirmeyi ve Ar-Ge alanında yerli iş gücünü en iyi şekilde değerlendirerek alanımızdaki liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN PLANDA
Cem Akan - Alarko Carrier Genel Müdür
Ar-Ge'de enerji verimliliği, daha az malzeme kullanımı, karbon salınımının azaltılması odaklandığımız konuların başında geliyor. Özellikle nötr karbon hedeflerine ulaşmak için hidrojen konusunu takip edip bununla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Son yıllarda dijital entegrasyon ürün tasarım süreçlerimizde çok önemli bir başlık olarak öne çıkıyor.
Katma değeri yüksek, teknolojik ürünler tasarlamayıp üretmek, Uzak Doğu kaynaklı fiyat odaklı rekabet ortamından sıyrılıp sektördeki premium oyuncular arasında yer edinmemizi sağlıyor. Özellikle sirkülasyon pompası ve ısıtma ürünleri için Ar-Ge yatırımlarımız olacak. Yerden ısıtma ürünlerinde iki yıldır bir atılım içindeyiz.
Sirkülasyon pompasında yeni kapasiteler ve bina otomasyon uyumlu modelleri piyasaya sunacağız. Güneş enerjili dalgıç pompa ürünümüzü piyasaya sunduk. Isı pompası ve hidrojenli kombi ürünleri üzerinde Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Yenilikçi ürünlerimizi 55 kişilik Ar-Ge ekibimiz ile geliştiriyoruz. İhtiyaçlar doğrultusunda ekibimizi genişletmeye devam edeceğiz.
20 PATENT TESCİLİ BEKLİYORUZ
Demet Erol - Alpplas Endüstriyel Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı
Üretim ve enerji verimliliği, 2022 ve 2023'te öncelikli yatırım konularımız içinde yer alıyor. Bolu plastik işletmemiz için GES yatırımını 2022 sonunda hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2022'de 1 milyar liranın üstünde bir ciro hedefliyoruz. Ciromuzun binde 8'ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyoruz. Hedefimiz bu oranı 2022'de yüzde 1 mertebelerine çıkartmak.
2021 yılında Ar-Ge'ye ayırdığımız bütçe yaklaşık 5.7 milyon lira oldu. 2022'de bu rakamı 8.5 milyon liraya çıkartmayı hedefliyoruz. Mevcutta iki tane tescilli patentimiz, 20 tane süreci devam eden patent başvurumuz var. Şu anda Ar-Ge merkezimizde 35 kişilik multidisipliner bir ekibimiz var. 2021 sonunda 30 kişilik olan kadromuzu bu yıl genişleterek 2022 yılı için hedeflediğimiz 35 kişiye ulaştık.
TEKNOLOJİ LONCASI İŞ BAŞINDA
İsmail Duran - Logo Group - CTO
2022 Ar-Ge bütçemizin toplam gelirlerimize oranı yüzde 37 civarında olacak. Ar-Ge alanındaki faaliyetlerimizi ve bütçemizi kısa, orta ve uzun vadeli olarak sınıflandırmaya dayanan üç 'Görüş Ufuğu' kapsamında yönetiyoruz.
Ar-Ge bütçesinin yüzde 60'ı Ufuk 1 çalışmalarına aktarılıyor. Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürürken şirket içinde ortak bir çalışma ve ürün geliştirme kültürünün yaratılmasına da özen gösteriyoruz. Logo Grup içindeki farklı şirket ve iş birimlerinden tek işe odaklı olarak kurulan ve "Teknoloji Loncası" olarak isimlendirilen ekiplerimiz ile makine öğrenmesi, blok zincir, Dev-Ops gibi alanlarda hem kurum kültürünü hem de inovasyonu destekliyoruz. Ekibimizin yaklaşık yüzde 79'u Ar-Ge alanında çalışıyor.
ÇİN'E YENI MERKEZ KURULUYOR
Veysi Küçük - Akcoat - Genel Müdür
Ar-Ge yatırımlarımıza yön veren en önemli faktörün, çalışmalarımızın niteliklerini artırabilecek teknolojik altyapının kurulmasına ilişkin yatırımlar olduğunu söyleyebilirim. Çin'de Uydu Ar-Ge ve Ürün Mükemmeliyet Merkezimizin önümüzdeki dönemde tüm Güney Pasifik bölgesine hizmet verecek şekilde faaliyete geçmesini planlıyoruz. Ar-Ge harcamalarını son üç yılda yüzde 60 artırdık. Ar-Ge Merkezi olduğumuz 2018'in başından itibaren 52 patent başvurumuz var. Akcoat'ta 35 kişilik nitelikli bir araştırma ekibimiz bulunuyor.
DiJiTAL ÜRÜNLERE ODAKLANACAĞIZ
Bahadır Onay - İdea Teknoloji Çözümleri - Genel Müdür
İdea Teknoloji Çözümleri'nin bugüne kadar elde ettiği başarıların arkasında güçlü bir Ar-Ge odağı yer alıyor. Prensip olarak ciromuzun en az yüzde 30'unu Ar-Ge'ye ayırıyoruz. Ar-Ge yatırımlarımızda satılabilir ve müşteri ihtiyacını karşılayacak ürünlere odaklandık. 2022'de daha çok ürünleşecek Ar-Ge projelerine yönelerek, Ar- Ge'den elde edeceğimiz gelirleri artırmayı hedefliyoruz.
Bu yıl iki yurt içi ve bir uluslararası patent başvurumuz var. Bunların olumlu olarak sonuçlanmasını bekliyoruz. Bunlardan biri finans teknolojileri alanında. Fatura verisi üzerinden tahmin, öneri ve risk analizi yapılabilmesini kapsıyor. Bu çalışma ulusal olarak patentlenmiş ve ürünleşmiş durumda. 51'i Ar-Ge mühendisi olmak üzere toplam 115 kişilik bir ekibiz.
ÇALIŞANLARI TEŞVİK EDİYORUZ
Armağan Şakar - Elektra Elektronik - Genel Müdür
Bu yıl tüm süreçlerimizi tamamlayarak Ar-Ge merkezi olmayı başardık. Ar-Ge merkezi olma yolunda son beş yılda ciromuzun yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye harcadık. Dünyadaki teknoloji trendlerini yakından takip eden bir şirket olarak Ar-Ge yatırımlarına ve inovasyona büyük önem veriyoruz.
Ar-Ge ekibimiz 22 kişiden oluşuyor. Elektra Elektronik olarak, Ar-Ge ekibimizi şirketimizin bir yatırımı olarak görüyor; çalışanlara yapılan yatırımın mükemmel iş ve projeler olarak geri döndüğünü düşünüyoruz. Şirketimizde, Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek üzere çeşitli teşvikler bulunuyor. Bu teşvikler; çalışanlarımızın ulusal ve uluslararası kongrelerde sunumlar yapmasını, dergi yayınları çıkarmalarını, yeni projeler üreterek teşviklerden yararlanmalarını ve lisans üstü eğitimlerine devam ederek kendilerini geliştirmelerini destekliyor.
YATIRIMLAR ARTACAK
Onur Özyurt Balparmak - Genel Müdür
Balparmak Ar-Ge Merkezi'nin 2022 yılı bütçesi 6 milyon lira olarak belirlendi. İleri teknoloji sistemler sayesinde bir arıcılık ülkesi olan Türkiye'de üretilen bal ve diğer arı ürünlerinin doğal içeriklerini inceleyip, farklıklarını tespit edeceğiz.
Arıcılık ülkesi olarak farklı ürünlerimiz olmasına rağmen ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar yeterli olmadığı için tanıtımlarımız bu kapsamda yetersiz kalıyor. Yaptığımız bu yatırımlarla ülke arıcılığına hizmet edecek önemli çalışmalara imkan sağlamaya devam edeceğiz.
Balparmak, 2020'de gıda sektöründe Ar-Ge'ye en çok yatırım yapan 10 şirket arasında 8'inci sırada yer alıyor. Ar-Ge harcamalarımızın toplam ciro içindeki oranı 2020'de yüzde 1.04 iken, 2021'de yüzde 1.2 oldu. 2021'de tespit ettiğimiz esmer pirinç şurubu metodunun patent başvurusunu gerçekleştirdik. Şu anda Balparmak Ar-Ge ve Kalite Kontrol Laboratuvarı'nda 20 kişilik bir ekip görev yapıyor.
HEDEFİMIZ YAZILIM İHRACATINI ARTIRMAK
Ayhan Boyacıoğlu - Sovos Türkiye - Ürün Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezine sahibiz ve 7'nci faaliyet yılındayız. Ar-Ge birimlerimizde yaklaşık 200 kadar personel görev alıyor. Bu kapsamda mevcut Ar-Ge gücümüzün yanı sıra ilk yıl için 1-1.5 milyon dolarlık ek yatırım yaparak teknolojimizi uluslararası standartlara çıkartmayı hedefliyoruz.
Ar-Ge projelerimizle veri analitiği, görüntü işleme, doğal dil işleme gibi teknolojileri mevcut ürün ve süreçlerimize entegre ederek daha kullanışlı, daha verimli, daha yenilikçi çözümler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu sadece bizim faaliyetlerimize değil, sektörümüze de yansıyor. Ar-Ge birimlerimiz için yıllık yaklaşık 50 milyon liralık bir bütçe ayırdık. 7'nci faaliyet yılındaki Ar-Ge birimlerimiz ve Yıldız Teknik Teknopark bünyesinde yer alan Teknopark birimlerimizde yaklaşık 200 kadar Ar-Ge personeli görev alıyor.
SİBER GÜVENLİK ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞACAK
Cem Kalyoncu - Kafein Yazılım Teknoloji Genel Müdür
Ar-Ge için yıllık 9.5-10 milyon liralık yatırım bütçesi öngörüyoruz. Kafein'in amacı iştirakler arasındaki sinerjiden faydalanarak, hizmet portföyünü ve müşteri ağını genişletmek, ortak müşteri listeleri ile yurt içi ve yurt dışında çapraz satış imkanlarından faydalanmak, farklı ve yeni faaliyet alanlarına adım atabilmek.
Yapılan yatırımlar ile ürüne dayalı gelirimizi artırmakla beraber ürettiğimiz ürünler ile sürdürülebilir büyüme ve globale açıp yurt dışı geliri hedefliyoruz. Ayrıca hizmet alanındaki yatırım- larımız ile sektörde talep gören siber güvenlik, blok zinciri gibi alanlarda gelişim göstererek bu alanlarda gelir elde etme amacındayız. Bu sayede 50 kişilik bir ekip ile ilerliyoruz. Gündemimizde yıl içinde ekibi genişletme planlarımız bulunuyor.