Ford Otosan Yeniköy Fabrikası'nda yeniden kurdele heyacanı

06.11.2023
Ford Otosan'ın, inovatif ve verimli çözümlerle yeniden tasarladığı Yeniköy Fabrikası'nın açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üretime başlama heyecanını 2014'te birlikte yaşadıkları, ilave bir yatırımla 2021'de kapasite büyümesine şahitlik ettikleri Ford Otosan Yeniköy Fabrikası'nın yeniden tasarımı sonrası açılış töreni nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel endüstri bölgesi statüsündeki yatırımlarla kapasitesi 110 binden 405 bine çıkan, 3 bin 500 kişilik yeni istihdam sağlayan fabrikanın gruba, şehre ve ekonomiye hayırlı olmasını diledi.

Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikalarının, resmi açılışı yapılan yatırımıyla birlikte Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim tesisi haline geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi:

"Dünya markası Ford'un mühendislik ve üretim gücünün bir yansıması olan Yeniköy'deki bu tesis, pek çok öncü özelliğiyle geleceğin fabrikası unvanını hak ediyor. Ülkemizin üretim ve ihracat gücüne önemli katkı sağlayacak bu tesis hem içten yanmalı hem de elektrikli araç üretebilen özelliğiyle öne çıkıyor. Geleceğin fabrikası Yeniköy, yeni nesil Transit Custom'un yanı sıra elektrikli Transit ve Volkswagen'in bir tonluk ticari aracının üretimine de ev sahipliği yapacak. Avrupa'nın en çok satan van sınıfı aracı olan Transit Custom'un yeni versiyonunun da ülkemizdeki ve dünyadaki müşterilerine hayırlı olmasını diliyorum."

"Yerli ve yabancı sermaye ayrımı yapmadık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeniköy'ün yanı sıra Gölcük, Eskişehir ve Romanya'daki fabrikalarıyla toplam üretim kapasitesini 720 bine çıkartan, Sancaktepe'deki 2 bin kişinin görev yaptığı araştırma-geliştirme merkeziyle yeniliklere öncülük eden Ford Otosan'ın, Türk otomotiv sanayisinin gururu olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Diğer tüm sektörler gibi, otomotivde de bu topraklarda üretim ve ihracat yapan, katma değer ortaya çıkartan, istihdam oluşturan tüm yatırımcılar gibi Ford Otosan'a da her zaman sahip çıktıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar yerli ve yabancı sermaye ayrımı yapmadık, yapılmasına müsaade de etmedik. Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde Ford Otosan'ın başlattığı her yatırımı destekledik, attığı her adımda yanında olduk. Yaklaşık 2,5 yıl önce 2 milyar dolarlık yeni bir yatırım programı açıklayan Ford Otosan'ın bu planı adım adım hayata geçirdiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.

''Otomotiv üretiminde 13'üncü sıraya yükseldik''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ticari araç üretiminin yüzde 69'unu ve ticari araç ihracatının yüzde 75'ini Ford Otosan'ın gerçekleştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dünyanın 94 farklı ülkesinde Türkiye'de üretilen Ford hafif ticari araç ve parçalarının kullanımını görmek bizim için kıvanç kaynağıdır. Geçen yıl toplam 6,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak otomotiv sektörünün ihracat şampiyonu unvanını devam ettiren Ford Otosan'ı bu başarısından dolayı ayrıca tebrik ediyorum. Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 5 yılda 15'inci sıradan 13'üncü sıraya yükselmiş olmamız doğru istikamette ilerlediğimizi gösteriyor. Üstelik bu başarıya ardı ardına yaşanan küresel krizlere rağmen ulaştık. Geçtiğimiz yıl otomotiv ihracatımız 9 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi."

Erdoğan, Türkiye olarak otomotiv üretim piyasasında yaşanan teknolojik değişikliklere hızla uyum sağlayarak elde ettikleri üretim ve ihracat gücünü korumakta kararlı olduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katlanarak büyüyen elektrikli ve hibrit araç üretiminde söz sahibi olmamızı sağlayacak yatırımlara özel önem veriyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektrikli araçlara olan ilgi giderek artıyor. Dünyada bu yıl 7 milyonu Çin, 3 milyonu Avrupa ve 2 milyonu Amerika'da olmak üzere toplamda 14 milyon adet elektrikli araç satışı bekleniyor." dedi.

Mevcut firmaların ve yeni aktörlerin piyasaya girişiyle bu alandaki rekabetin giderek kızışacağının anlaşıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak biz de Togg'un yollara çıkışının tetiklediği ilgiyle, hızla gelişen bir elektrikli araç piyasasına sahip olma yolunda ilerliyoruz." ifadesini kullandı.

"Amacımız, ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından biri haline getirmektir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elektrikli araç bataryasında 70 gigabayt saatlik bir üretim kapasitesine şimdiden ulaşmış bir ülke olarak en geç 2030 yılında Avrupa'nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıyız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede elektrikli araç teknolojisinde Ford Otosan grubunun yaptığı hamleleri takdirle takip ettiklerini ifade ederek, "Ford Otosan'ın geçtiğimiz yılın nisan ayında banttan indirdiği Türkiye'nin ilk elektrikli ticari aracı E-Transit'le attığı adımın devamının geleceğine inanıyorum." dedi.

Tıpkı içten yanmalı ticari araçlarda olduğu gibi elektrikli ticari araç üretiminde ve satışında da Ford Otosan'ın ülkenin amiral gemisi olmayı sürdüreceğinden şüphe duymadığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ford'un elektrikli araç ve batarya yatırım programını yakından takip etmeyi, ihtiyaç duyulan her noktada sizlere destek vermeyi sürdüreceğiz. Esasen otomotiv sektöründeki yeni gelişmelere kendini adapte edemeyen firmaların kökleri ne kadar derine uzanırsa uzansın bir süre sonra ayakta kalmakta zorlanacakları açıktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ford Otosan'ın geleceğin yenilikçi teknolojilerine yaptığı yatırımlarla önümüzdeki asırda da sektördeki liderliğini devam ettirme azmiyle yoluna devam ettiğini ispatladığını belirterek, bu güzel fabrikanın ülkeye kazandırılmasında emeği geçen herkesi kutladı.

"Türkiye'de büyük dönüşümlere tarihte hiç olmadığı kadar hazır"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, yenilikçi ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla dijital altyapısıyla ülke sanayisinin yeni nesil üretim üslerinden biri olan fabrikanın hayırlı olmasını diledi.

Kacır, 21 yılda ülkenin, eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada olduğu gibi sanayi ve teknolojide de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde asırlık kazanımlar elde ettiğini ve çağ atladığını vurgulayarak, 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıkan ihracatın 240 milyar dolarının sanayi ürünlerinden oluştuğunu kaydetti.

Sektörlerde yaşanan ihracat artışlarına değinen Kacır, "Elbette bu muazzam atılım, kendiliğinden olmadı. Türk özel sektörünün, devletimizle sırt sırta vermesi, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın iş insanlarımızla birlikte adım atılmadık coğrafya, gidilmedik ülke bırakmaması Türkiye'ye bu ihracat başarısını getirdi. Planlı sanayileşmeden enerji yatırımlarına, demir yolları ve limanlara, sanayinin dünyayla bağlantısını sağlayan yatırımlar, bu ihracat başarılarını mümkün kıldı. Siyasi istikrarla tahkim edilen ekonomik istikrar, yatırımların önünü açtı." ifadelerini kullandı.

Otomotiv sektörünün, dört büyük devrimi eş zamanlı yaşadığına işaret eden Kacır, batarya maliyetlerinin kilovat saat başına 2010 yılında 1200 dolarken bugün 150 dolara düşmesinin ve iklim değişikliğiyle mücadelenin ortak bir çaba haline gelmesinin, elektrikli araçların yaygınlaşmasını sağladığını anlattı.

Kacır, sensör, haberleşme ve yapay zeka teknolojilerinin, araçları otonom hale getirdiğini aktararak, sektörün, havacılıkta İHA'larla yaşanana benzer bir dönüşüme adım attığını, bağlantılı ve akıllı araçların yaygınlaştığını, araçların çevre unsurlarıyla ve birbirleriyle haberleşen cihazlar haline geldiğini söyledi.

Paylaşım ekonomisinin yaygınlaştığına dikkati çeken Kacır, "Doğrudan araç sahipliğinin yerini, araç havuzlarının olduğu platform üyelikleri alıyor. Sektörde karlılık araç satışları, satış sonrası hizmetler ve sigorta hizmetleri gibi geleneksel alanlardan paylaşımlı mobilite, dijital hizmetler gibi yeni iş alanlarına kayıyor. Halihazırda 2 milyon yıllık üretim kapasitesi, 31 araç üretim tesisi, 1100 tedarikçi firmasıyla Türk otomotiv sanayi için bu büyük devrimler, bir yandan meydan okumalar doğuruyor, öte yandan eşsiz fırsatlar sunuyor." diye konuştu.

Kacır, yeniliğe ayak uyduramayan marka, firma ve ülkenin eleneceği, inovasyona öncülük edenlerin büyüyeceği bir evrede bulunulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İşte Türkiye, son 20 yılda adeta sıfırdan inşa ettiğimiz AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle böylesine büyük dönüşümlere tarihte hiç olmadığı kadar hazır. Sayıları 101'i bulan teknoparklarımızda bugün 9 bin 800'den fazla firmamız inovasyon yapıyor. Özel sektörde 1600'ün üzerinde AR-GE ve tasarım merkezimiz bulunuyor. Toplam AR-GE insan kaynağımız 29 binden 222 bine yükseldi. Fikri mülkiyet kapasitemizdeki artış, bu alandaki gelişmenin en belirgin göstergesi oldu. Yılda ancak 414 patent başvurusu, yani neredeyse günde ancak 1 patent başvurusu yapılan Türkiye'de, artık yılda 9 binden fazla patent başvurusu yapılıyor. Belki bu gelişmenin en sevindirici yanlarından biri de bugünün Türkiye'sinde AR-GE'ye özel sektörün liderlik ediyor olması. 1,2 milyar dolardan 11,3 milyar dolara yükselen AR-GE harcamalarında şirketlerimizin payı yüzde 29'dan yüzde 61'e çıktı."

Türkiye'nin otomobilini, devrim otomobilinin 62 yıl önce yaşadığı kaderin bir benzerine terk etmediklerini vurgulayan Kacır, "Mobilitedeki dönüşümü DNA'sında taşıyan, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ifadesiyle 'Devrin otomobili'ni, doğuştan elektrikli ve akıllı otomobil Togg'u yollara çıkardık. " dedi.

"Tüm yatırımcıların AR-GE ve yatırım projelerinde yenilikçi teknolojilere yönelmesini teşvik ediyoruz"

Kacır, Ford Otosan gibi Türkiye'de üretim yapman tüm yatırımcıların, AR-GE ve yatırım projelerinde yenilikçi teknolojilere yönelmesini teşvik ettiklerini kaydetti.

Elektrikli araçların yaygınlaşması için tüm şehirlerde hızlı şarj istasyonları kurulmasını sağladıklarını, 81 şehirde 2 bin 800'ü hızlı şarj olmak üzere 10 binden fazla halka açık şarj bağlantısına ulaştıklarını aktaran Kacır, akıllı kameradan çip teknolojilerine, batarya sistemi bileşenlerinden sürüş destek sistemlerine, yeni nesil otomotiv teknolojilerine yönelik projeleri, hamle programıyla desteklediklerini dile getirdi.

Kacır, atacakları adımlarla 2030 yılında elektrikli araçların ülkede pazar payını yüzde 35'e, elektrikli araç yerlilik oranını yüzde 75'in üzerine çıkaracaklarına işaret ederek, elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa'da lider ve dünyada ilk 5'te olacaklarını belirtti.

Batarya modül, komponent ve hücre yatırımlarıyla Türkiye'yi batarya üretim üssü haline getireceklerinin altını çizen Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip bunların ihracatını yapan ilk 10 ülkeden biri olacağız. Henüz ülkemizde yatırımı olmayan pek çok otomobil markasıyla da Türkiye'de yatırım için görüşme halindeyiz. Avrupa'nın ticari araç üretiminde lider ve otomotiv üretim üslerinden biri olarak Gümrük Birliği ve ticaret anlaşmaları sayesinde 1 milyar nüfusluk dev bir pazara doğrudan erişim imkanı sunuyoruz. Bulunduğumuz coğrafyanın avantajlarını en etkin şekilde değerlendirdiğimiz lojistik imkanlar, yatırımcılar için eşsiz fırsatlar doğuruyor. Nitelikli ve çalışkan iş gücü, bu ülkenin en büyük değeri."

Kacır, Türkiye'nin sunduğu imkanları en iyi değerlendiren şirketlerin başında Ford Otosan'ın geldiğine değinerek, 94 ülkeye araç ve parça ihracatıyla 2022'de 6,2 milyar dolar seviyesini yakalayan şirketin, son 8 yıldır Türkiye'nin tüm sanayi sektörlerinde "ihracat şampiyonu" olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki ticari araç üretiminin yüzde 69'unu, ihracatının ise yüzde 75'ini Ford Otosan'ın gerçekleştirdiğini belirten Kacır, 2002'den 2022'ye tüm sektörlerde yaşanan muazzam gelişmeden Ford Otosan'ın da nasibini aldığını, 2002'de 31 bin araç ihraç eden Ford Otosan'ın bu sayıyı 2022'de 300 binin üzerine çıkardığını söyledi.

"Girişimcilerimiz her zaman baş tacımız olacak"

Kacır, Ford Otosan'ın, 2 bini AR-GE çalışanı olmak üzere 15 binden fazla emekçiyi istihdam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanım, zatıalinizin takdiriyle endüstri bölgesi uygulamasıyla desteklediğimiz ve proje bazlı yatırım teşviki sunduğumuz, 2 milyar avroluk yatırım planıyla Ford Otosan, Türkiye'deki toplam üretim kapasitesini yıllık 450 binden 650 bine çıkaracak, Türkiye'de ürettiği tüm ticari araçların sıfır emisyon hedefiyle elektrikli versiyonlarını devreye alacak. Şu ana kadar 3 bin 500 kişiden fazla yeni istihdam sağlanan Yeniköy Fabrikası da bu hedeflere ulaşma adına önemli bir merkez olacak. Ford Otosan, Ford ve Volkswagen'in stratejik ortaklığı kapsamında Volkswagen'in yeni nesil 1 tonluk ticari aracını da bu tesiste üretecek. Türkiye'ye değer katan Ford Otosan ailesine huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde yatırımcının önünü açmaya, varsa önlerindeki engelleri kaldırmaya her daim devam edeceklerinin altını çizen Kacır, "Akıl ve alın teriyle bu ülkeye değer katan emekçilerimiz ve Türkiye'ye inanan, güvenen girişimcilerimiz her zaman baş tacımız olacak." dedi.

"Ne mutlu bizlere ki birlikte iş yaptığımız ortaklarımız hem topluluğumuza hem Türkiye'ye her zaman güvenmeye devam ettiler"

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da, Cumhuriyet'in şanlı ve şerefli tarihinin 100. yılını coşkuyla kutladıkları özel bir yılda olduklarını söyledi.

Koç Topluluğunun tarihi ve yatırımlarından söz eden Koç, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yaptıkları çalışmaları anlattı.

Türkiye ile beraber büyüdüklerine ve ülke için değer oluşturduklarına işaret eden Koç, "Sayın Cumhurbaşkanım, ne mutlu bizlere ki birlikte iş yaptığımız ortaklarımız hem topluluğumuza hem Türkiye'ye her zaman güvenmeye devam ettiler." dedi.

Ford Otosan'ın Türkiye'de yaptığı çalışmalara değinen Koç, "Ford Otosan, kurulduğu günden bu yana insan kaynağı ve AR-GE'ye büyük yatırımlar yapmayı sürdürdü. Bugün de bunların meyvesini topluyoruz. Her şeyin odağında insan olduğunu yaşayarak gördük. Türk otomotiv sektörünün çok şükür öncüsü olduk. Pek çok ilki hayata geçirdik." diye konuştu.

Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam ettiklerini dile getiren Koç, "Cumhuriyet'in ikinci asrına girerken 'geleceğin fabrikası' olarak adlandırdığımız Yeniköy Fabrikamızı yaklaşık 4 kat büyüterek ve daha da modernleştirerek hizmete alıyoruz. Bu büyük mutluluğun ilk adımını, 16 Mart 2021 tarihinde yine Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda, bu sefer sizin ev sahipliğinizde yaptığımız toplantıda devletimizin destek ve teşvikleriyle bizi cesaretlendirdiniz ve ilk adımı orada attık." dedi.

Koç, o dönem salgın sürecinin yaşandığını hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Böyle bir belirsiz dönemde 'gelecek vizyonumuz' diye isimlendirerek 2 milyar avroluk stratejik yatırımımızı açıkladık. Bu rakam, Türk otomotiv sektöründeki en büyük yatırımdır. Ayrıca etkisi en az 10 yıl sürecek iddialı bir vizyon projesidir. O gün 'Avrupa'nın ticari araç üretim lideri ve Türkiye'nin ihracat şampiyonu olarak otomotiv sanayisinin elektrifikasyon dönüşümüne de liderlik edeceğiz.' demiştik. Bu doğrultuda yeni nesil elektrikli ve bağlantılı ticari araç projelerimizi uygulamak için hızla harekete geçtik. 2,5 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda, taahhüt ettiğimiz projeleri Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır şekilde gerçekleştirmiş olmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz."

Fabrikanın, endüstriyel mükemmellik standartları açısından yepyeni bir çağın başlangıcını temsil ettiğini anlatan Koç, "Fabrikamız, Avrupa'nın önde gelen elektrikli ticari araç üreticisi konumumuzu güçlendirecek, pekiştirecektir ancak yarınlar için hayallerimiz bunların çok daha ötesinde. Yeniköy Fabrikamız, işte bu hayallerimize hizmet edecek. Doğrudan yaratacağı çok büyük bir katma değer var, istihdam, ihracat, vergiler... Ama bunun yanı sıra bizi en çok heyecanlandıran husus, tedarik ekosistemimizi geliştirecek olması dolayısıyla Türkiye'nin otomotiv yan sanayisinin, Türkiye'nin otomotiv ekosisteminin küresel rekabetçiliği daha da artacak ve sınırlarımızın ötesine hizmet edecek. Bu heyecan verici yolculuğumuzda hep yanımızda duran kişi ve kurumlara minnettarlığımızı vurgulamak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanım, siz de bu yolcuğun büyük bir parçasısınız." ifadelerini kullandı.

Koç, ilgili bakanlıklara ve kurumlara da verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

"Art arda son 8 yıldır Avrupa'nın en çok satan ticari araç markası olduk"

Ford Pro Avrupa Genel Müdürü Hans Schep de Ford Otosan ortaklıklarının yarım asrı aşkın süredir ticari araç ürettiğini belirterek, Ford'un Avrupa'daki işlerinin merkezinde yer aldıklarını söyledi.

Art arda son 8 yıldır Avrupa'nın en çok satan ticari araç markası olduklarını anlatan Schep, lider marka olarak müşterilerinin araç sahipliği deneyimini geliştirmek istediklerini kaydetti.

Schep, araç platformlarına değerli ölçekler katarken hızla yenilik yapmak ve yeni teknolojiler sunmak, mühendislik ve üretimi kolaylaştırmak için sürekli çalıştıklarını vurgulayarak, pazar lideri Transit araçlarının Kocaeli tesislerinde üretildiğini dile getirdi.

Son teknolojiyle tesislerin kendilerine rekabet gücü noktasında ciddi bir verimlilik ve operasyon kalitesi sunduğunu belirten Schep, Türk hükümetinin desteğiyle Ford Otosan ile yaptıkları yatırımlarla ticari araçlarını yeni bir elektrikli çağa taşıdıklarını vurguladı.

"Türkiye'den ihraç edilen her 100 ticari aracın 75'i buradan Avrupa yollarına çıkıyor"

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt da Kocaeli tesislerinin sadece Türkiye'nin değil tüm Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumunda olduğunu belirterek, Türkiye'den ihraç edilen her 100 ticari aracın 75'inin buradan Avrupa yollarına çıktığını söyledi.

Ticarete yön veren modelleri Transit Custom'ın Ford'un Avrupa'da üst üste 8 kez ticari araç pazarında lider olmasını sağladığını ifade eden Özyurt, "Bu fabrikada üretmeye başladığımız yeni nesil Transit Custom, bu başarıyı daha da ileriye taşıyacak. Böylece ihracatımızı daha da artırarak Türkiye ve otomotiv sektörü ihracat liderliğimizi pekiştireceğiz. Bütün bunların tesadüf olmadığını, geri planında kurulduğumuz günden bu yana hiç vazgeçmediğimiz AR-GE ve üretim odağımızın bulunduğunu ve her daim daha iyisini başarma azmimizden beslendiğimizi belirtmeliyim." diye konuştu.

Özyurt, çalışanlarına sürekli yatırım yaptıklarını, gerek liderlik gerekse teknik ve teknolojik etkinliklerini geliştirdiklerini vurguladı.

Üretim süreç ve tesislerini dijital altyapıyla donattıklarını, veri bazlı üretim yönetimi hedefiyle yollarına devam ettiklerini anlatan Özyurt, Yeniköy Fabrikalarının daha ilk günden itibaren uçtan uça dijital altyapısıyla devreye girdiğini dile getirdi.

Özyurt, kapalı alanı 2,5 kat artarak 255 bin metrekareye çıkan fabrikada yıllık üretim kapasitelerini yaklaşık 4 kat yükselterek 405 bine adede çıkardıklarını belirterek, "Yeniköy'deki bu büyümeyle artık 2 ülkede yılda 900 bin araçlık üretimlere ulaşan bir Ford Otosan göreceğiz. Geleceğin fabrikasında otomasyon, mimari yapı, çevresel sürdürülebilirlik alanında hem Türkiye'de hem de Ford'da pek çok ilki hayata geçiriyoruz. Montaj ve kaynak atölyelerinde bulunan gerçek zamanlı ekranlarla uçtan uca dijital ve bağlantılı şekilde fabrikamızı anbean takip ediyoruz. Kendi mühendislerimiz tarafından öngörülen çift katlı tasarıma sahip kaynak ve montaj atölyelerimizde verimliliği bir üst seviyeye taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak atölyesinde yan cephenin tamamını oluşturan cam duvarlardan elektrik elde ettiklerini dile getiren Özyurt, çatıdaki güneş panellerinin 1300 hanenin bir yıllık tüketimine karşılık gelen enerji tasarrufu sağlayacağını söyledi.

Özyurt, hem içten yanmalı hem de hibrit ve elektrikli araçları tam esneklikle bir arada üretebilecek Türkiye'deki tek entegre yapı konumuna geldiklerini sözlerine ekledi.

Tourneo Custom ve E-Tourneo Custom araçları sahneye getirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüye çıkmadan önce Tourneo Custom ve E-Tourneo Custom araçları sahneye getirildi.

Konuşmaların ardından Ali Koç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tablo hediye etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki protokol üyeleri, fabrikanın açılış kurdelesini kesti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ford Otosan yöneticileri ve çalışanlarıyla fotoğraf çektirdi.

Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, Mehmet Akif Yılmaz, Veysal Tipioğlu, Sadettin Hülagü, Sami Çakır, Cemil Yaman, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti genel başkan yardımcıları Ali İhsan Yavuz ve Nihat Zeybekci, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün ile şirket yetkilileri katıldı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.