SOFRADA EKMEK KAVGASI…
Belce Örü / INBUSINESS
Yemek kültürü bir sinema filmi olsa muhtemeldir ki senarist esas oyuncuyu fast food yapardı. Tahtı sallanıyor olabilir, ama tam olarak terk edilir mi? Pandeminin yemek kültüründe bir taht kavgası başlattığı kesin... Bu süreçte artan sağlık bilinci beslenme eğiliminde organik, fonksiyonel, yeşil, bağışıklık sistemini güçlendirici, glutensiz, doğal gıdalar tüketimini hızla yukarı çıkardığını söylemek mümkün.
Ünlü beslenme uzmanı ve gıda trendi araştırmacısı Hanni Rützler'in yayımladığı 2022 Gıda Raporu da bu değişime değinerek 'iyi yemek, iyi ruh hali' düşüncesinin yakın geleceğin tüketim alışkanlıklarını belirleyeceğine vurgu yapıyor. Raporda bu düşünce sağlıklı, doğal ve sürdürülebilir olan gıdaların tüketimiyle ilişkilendiriliyor.
Lokal ve doğal gıdaların satışa sunulduğu e-ticaret sitesi Gourmet Ladies Kurucu Ortağı Ezgi Nur Helvacıgil de beslenme trendleriyle ilgili "Pandemide birçok kişi çareyi mutfağında aramaya başladı ve geleneksel beslenme yöntemleri yeniden hayatımızda yer aldı" diyor ve şöyle devam ediyor: "Sağlıklı üretim, sürdürülebilirlik ve lokallik de işte tam burada devreye giriyor. Benim de bir ürünü seçerken önceliğim doğal ve katkısız olmasının yanı sıra hangi koşullarda, nerede, kim tarafından üretildiği, nasıl paketlendiği oluyor."
İKLİM ODAĞINDA
Tüm dünyada iklim krizine bağlı olarak artan çevre felaketleri de insanları sürdürülebilir gıda ve israfı azaltmak üzerine daha fazla düşündürdü. İngiltere'nin süpermarket zinciri Waitrose'un araştırmasına göre 2022'de beslenmedeki en büyük değişiklik karbon ayak izi ve CO2 salınımına dikkat edilmesi olacak. Uzmanlar, 2022'de iklim değişikliği odaklı beslenmenin revaçta olacağını, yiyeceklerin çevre üzerindeki etkisine odaklanılacağına dikkat çekiyor.
Hayvansal gıdaların üre- tim ve tüketimini azaltmak veya suni ete yönelmek, yeşil gıda tüketimini artırmak, yiyeceklerin yetiştirilme koşullarını sorgulamak, plastik yerine doğaya daha az zarar veren ürünlerle sunulan gıdaları tercih etmek de yakın gelecekte revaçta olacak.
MEGATREND:
Sağlıklı ve fonksiyonel beslenme. Özellikle büyük kentlerde gıdanın üretim koşullarından bağımsız hızlı, kolay ve yüksek kalorili yiyeceklere olan talep pandemide yerini lokal, sürdürülebilir ve sağlıklı olana bıraktı.
NASIL OLACAK?
Sürdürülebilir. Gelecekte etik kaygılar ve çevresel etkiler göz önünde bulundurularak bitki bazlı veya suni etlere eğilim artacak. Vegan veya vejeteryan menülerin olduğu restoranların sayısı çoğalacak. Uzun yemek öğünleri yerine yüksek besin değerine sahip sağlıklı atıştırmalar hayatımızda daha fazla yer kaplayacak.