Pandemide milyarlık yatırım
Gedik Holding, pandemi döneminde de yatırımlarına devam etti. 2021 sonunda 1,1 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefleyen holding, Azerbaycan ve Bulgaristan'ın ardından yurt dışında yeni bir adres arıyor…
Arzu Kurum / INBUSINESS
Gedik Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik'in pandemi döneminde aldığı en önemli karar yatırımlara devam etmek oldu. Böylece bir yandan yurt dışı yatırımları diğer taraftan holdinge bağlı sanayi şirketlerinin Hendek Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınma projesi hız kesmeden devam etti. Hendek projesi önemli, çünkü holdinge bağlı tüm fabrikaların 250 dönümlük arazi üzerine kurulacak tesiste toplanması için pandemi dönemi de dahil olmak üzere bugüne kadar 350 milyon euro'luk bir yatırım yapıldı. "Bu sene enflasyon ve kredi faizlerinin yüksek olmasına rağmen yatırıma devam etme kararı aldım" diyen Gedik'in hedefi bu yatırımı 2023'te tamamlamak.
Gedik'in bu kararı aslında holdingin yönetimini babası Halil Kaya Gedik'ten devraldığı 2007'den bugüne uyguladığı stratejinin bir devamı. İş yaşamı boyunca her senesini yatırım yapmak ile geçiren Hülya Gedik, "Yıllar boyu kazancımızın hepsini teknoloji, kapasite ve fiziksel büyümeye ayırdım. İçinde bulunduğum sektörlerde büyüyerek genişlemeyi her zaman tercih ettim" diyor.
Bu strateji bugün dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan aynı zamanda yurt dışında fabrikalar kuran bir yapıya dönüşmüş durumda. Azerbaycan'da kaynak elektrotu üreten grubun, Bulgaristan'da da üretim tesisleri mevcut. Bu ülkede kapsamı genişleterek 2023'e kadar gaz altı kaynak teli de üretmeye başlayacak. Bu sayede ürünler, AB menşei kazanmış olacak. 5 milyon dolar bütçe ile başlanan yatırımın 100 milyon dolara kadar çıkması öngörülüyor. Üstelik bu yatırımlarla yeni pazarlara da açılmaya hazırlanıyor. Zira Hülya Gedik'in gündeminde üçüncü bir ülkede yeni bir yatırım yapmak da var.
HEDEF 1,1 MİLYAR LİRA CİRO
Pandemi döneminde eve kapanan beyaz yakalı çalışanların şikayetleri yüksek sesle çıksa da üretime devam eden reel sektör pek çok fedakarlıkta bulundu. "Pandemi, bilinmezleri ve belirsizliği çok, yönetilmesi zor bir süreç" diyor Gedik ve ekliyor "Personelde veya yakın çevresinde çıkan Covid-19 vakalarından dolayı çoğu zaman üretimde yavaşlama yapmak zorunda kaldık ama her zaman tüm önlemleri alarak üretmeye devam ettik, durmadık." Gedik'in yönetimindeki holdingin bu çabaları 2020'nin 850 milyon liralık ciro rakamıyla kapanmasına neden oldu.
Yaşanan kapanmalar ve küresel ticaretin durma noktasına gelmesi düşünüldüğünde ulaşılan cironun aslında kayda değer bir başarı olduğu aşikar. Bu dönemde ihracatın toplam ciro içindeki payı ise yüzde 40 seviyelerinde oldu. Çok hareketli ve aktif olan metal sektöründe bilindiği gibi hammadde fiyatları döviz bazlı olarak artıyor. Hal böyle olunca da üreticilerin fiyat artışı yaptıklarını söyleyen Gedik, "Artan fiyatlara rağmen yeni siparişler almayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki birkaç ayımızın tüm üretimleri dolu" diyor. Bu yıl sonu için 1,1 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedefleyen Gedik Holding, ihracatta ise yılı 65-70 milyon dolar ile kapatmayı planlıyor. Gedik, odak noktası olarak iki farklı coğrafyaya yoğunlaşmış durumda: Afrika ve Güney Amerika.
HER KADEMEDE ÇALIŞTI
Hülya Gedik'in, holding içinde başlattığı ihracat hamlesi kuşkusuz bugün gelinen noktada önemli bir paya sahip. 1987'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olan Hülya Gedik, 1989'da İşletme Fakültesi İşletme İktisadı bölümünde İngilizce olarak yüksek lisansını tamamladı. Aldığı yüksek lisans eğitimi sayesinde, 1999'da merkezi Londra'da bulunan Price Waterhouse'da çalışma imkanı yakaladı.
Küçük yaşlardan itibaren her kademede deneyim kazanan Hülya Gedik, ilk olarak sanayi tesislerinde ihracat departmanı kurdu ve kaynak sektöründe yüksek hacimli yurt dışı satış gerçekleştirdi. Gedik Üniversitesi'nin kuruluşunda önemli rol oynadı. Holding çatısı altında farklı bir alana adım atarak 2015'te Gedik Sağlık şirketini kurdu ve böylelikle sağlıklı yaşam merkezi ve restoran işine girdi. Böylece holding Hülya Gedik'in vizyonu sayesinde kaynak ürünleri, vana üretimi ve dökümhane alanla- rının yanında farklı sektörlerde de faaliyet gösteriyor.
KALİFİYE ELEMAN
Sanayiye yönelik önemli yatırımları ile Türkiye'nin önde gelenleri arasında yer alan Gedik Holding, eğitimi tüm faaliyetleri arasında ayrı bir yerde tutuyor. Baba Gedik'in Türkiye'de sanayi-üniversite iş birliğini güçlendirmek amacıyla 2010'da kurduğu İstanbul Gedik Üniversitesi, öğrencilerine kaynak mühendisliğinde uluslararası diploma vererek alandaki büyük bir açığı kapatıyor. Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin sayısı beş binin üzerinde. Pandemi ile birlikte hızlı bir yapılanma ile online eğitime geçiş yaparak eğitimi devam ettirdi.
Öte yandan İstanbul Gedik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu çok farklı ve özellikli bölümleri ile ara eleman, tekniker gibi sanayinin işleyişinde söz sahibi olabilecek bir meslek grubunu yetiştiriyor. Yüksekokul eğitimini çok önemseyen Hülya Gedik, "Her iş yeri kalifiye eleman peşinde, hem ülkemizde işsiz sayımız fazla hem de iş yerleri istediği özellikte kalifiye çalışan bulamıyor. İstanbul Gedik Üniversitesi öğrencilerine iş yerlerimizde staj/çalışma imkanları sunmamız sayesinde eğitimleri esnasında mesleklerini deneyimleme şansı elde ediyorlar böylelikle kalifikasyonu artırıcı olanaklar sunuluyor" diyor.
YATIRIM TUTKUSU BABADAN GELİYOR
1961'de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikasında 129 günde üretilen ilk yerli otomobil olan Devrim'i bilmeyenimiz neredeyse yoktur. Gedik Holding'in kurucusu Halil Kaya Gedik, Devrim'in yapımında katkısı bulunan 24 mühendisten biriydi. Proje her aklına geldiğinde hüzünlendiğini söyleyen Hülya Gedik, "Mucizevi şekilde kısıtlı zaman ve olanaklar ile sıfırdan araba üretildi. Özünde başarılı olan bir projenin, başarısız sayılması çok büyük talihsizliktir... O yıllardaki kişilerin yanlış bakış açılarına kurban edilmiş, hatırlandıkça utanmamız gereken, Türk sanayi tarihinde her zaman üzüntü ile hatırlanacak bir olaydır" diyor.
Türkiye'nin ikinci, Türk sanayisinin de ilk kaynak mühendisi olan Halil Kaya Gedik, iyi bir mentor olduğunu sanayi gibi kadınlar için oldukça çetin bir sektörde kızını holdingin başına geçirerek gösterdi. Hülya Gedik, babasını örnek aldığı yönlerini şu şekilde sıralıyor: "Ekibi ile iş yapmayı seven, masa başında değil, sahada olmaktan hoşlanan ve bu nedenle birçok konudan haberdar olan doğal bir lider. Çalışmaktan büyük keyif alırdı. Yeni yatırımlara girmek ise büyük tutkusuydu. Her yaşadığı günü 'en güzel gün' olarak düşünür ve heyecan ile yaşardı." Babasının eleştirdiği hiçbir yönünün olmadığını anlatan Gedik, "Özel yaşamından fedakarlık yapıp, sosyalleşmek yerine işte çalışmayı tercih ederdi" diye de ekliyor.
RAKAMLARLA GEDİK HOLDİNG
-2023'te 60. yılını kutlamaya hazırlanan Gedik Holding çatısı altında 14 şirket bulunuyor
-90'ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor.
-1700 kişiyi istihdam ediyor.
-Bu yılı 65-70 milyon dolar ihracat ile kapatmayı hedefliyor.
-2021'de 1,1 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor.
-2023'te tüm fabrikalarını Sakarya Hendek'te toplayacak. Bunun için Hendek OSB'de 56 dönümlük arazi üzerine kurduğu dev tesisinin yapımını 2023'te bitirmeyi hedefliyor.