Uzayda temizlik harekatı

01:02 - 10.11.2021, Çarşamba

Birleşmiş Milletler verilerine göre uzayda 9 bin 522 (Yedisi Türkiye'ye ait) uydu var. İnsan yapımı 130 milyona yakın uydu seyir halinde. İnsanoğlu'nun gözünü uzaya dikmesiyle uzayda artan kirlilik zaman zaman gündeme geliyor. Ancak bu konuda şu ana kadar ciddi bir adım atılmaması, "Dünya bitti şimdi de sırada uzay var" dedirtiyor. Uzaydaki fırsatların peşine düşen insanın yol açtığı enkazı rakamlarla ortaya koyduk

Ecem Köksal / INBUSINESS

Dünyanın çevresinde değişik yörüngelerde dönen ve artık işlevi kalmayan insan yapımı cisimlerin tümü uzay enkazı olarak adlandırılıyor. Birleşmiş Milletler Uzay Ofisi'nin, Uzaya Fırlatılan Nesneler Endeksi'ne göre 7'si Türkiye'ye ait olmak üzere uzayda 9 bin 522 uydu var. Bunlardan sadece 3 bin 600'ü aktif olarak çalışıyor.

MUSK'IN TAKIM YILDIZI

Milyarder girişimci Elon Musk, uydudan internet projesi Starlink için 2018'de ilk defa roket kaldırdı. Musk, o tarihten bu yana bin 700'den fazla uyduyu uzaya yolladı. Hedefi, bu sayıyı 42 bine kadar çıkarmak.

OMUZLARIMIZDAKİ AĞIR YÜK

Uzaydaki insan yapımı tüm nesnelerinin toplam kütlesi 9 bin 200 tonu aşkın. Uydular haricinde 10 cm'den büyük 34 bin, 1 cm'den 10 cm'ye kadar 900 bin, 1 mm'den 1 cm'ye kadar 128
milyon nesne uzayda seyir halinde. Birçoğu atıl konumda kalan bu nesneler, yörüngesel çekim etkisiyle dünya atmosferine girdiğinde yanıyor ya da birbirleriyle çarpışma riski oluşturuyor.

UZAYDA TATİL İMKANI

ABD'deki Orbital Assembly Corporation (OAC) şirketi, uzayda kolonileşmeye zemin olabilecek bir yatırım yapıyor. Yatırım, bir çark şeklinde olan ve içinde yerçekimsiz aktiviteler, konserler ve dünya manzarası sunan devasa bir uzay otelini barındırıyor. Otelin 2027'de hizmet vermeye başlaması öngörülüyor.

300 BİN TON KARBON

Richard Branson, Jeff Bezos ve Elon Musk... Şirketleri Virgin Galactic, Blue Origin ve SpaceX ile bu yıl sonunda resmen başlaması beklenen uzay turizminden pay kapmak için birbirleriyle kıyasıya savaşıyor. Bu uğurda uzaya fırlatılan her roket ise 300 bin ton karbon salınımına neden oluyor.

ÇÖPÇÜLER KRALI

Uzay çöpleri dünyaya düşer mi? Bilim adamları bu soruya yanıt ararken oluşan tehlike için harekete geçildi. Elon Musk, uzaydaki atık ve çöpleri toplamak için Starship uzay araçlarını kullanacağını duyurdu. Avrupa Uzay Ajansı da 2025'e kadar dünyanın ilk yörüngeli hurda toplayıcısı projesini hayata geçirecek. ABD Savunma Gelişmiş Araştırma Proje Ajansı (DARPA) ise balık ağı mantığıyla çalışan 200 dev ağla donatılmış bir "uzay çöp kamyonu" üzerinde çalışıyor.

BİZE ULAŞIN