Daha sakin daha doğal...
INBUSINESS
Covid-19 vaka sayılarındaki düşüşle birlikte tüm dikkatler turizm sezonuna çevrildi. Oteller yeni sezona hazırlanırken aslında sektörde köklü bir değişim yaşanıyor. Yeni tatil konseptlerinin yanında 'sürdürülebilirlik' tatilcilerin de tercihlerinde etkili oluyor.
Şu anda Türkiye'nin sıcak gündemi turizm sezonunda neler olacağı... Bir taraftan her gün açıklanan vaka sayılarında yaşanan düşüş devam ederken diğer taraftan yabancı turistlerin ne zaman Türkiye'ye tatile geleceği merakla bekleniyor. Pandeminin son derece olumsuz koşullarında geçirilen geçen yıl dünyada ilk olan Güvenli Turizm Sertifikası Programı pek çok otelin yabancı turistlerle dolmasını sağlamıştı. Her şeye rağmen turizmciler bu sezondan umutlu...
Evet, bu yıl tatil sezonu geldi ve pek çok işletme için hayati önem taşıyor ancak gerek pandemi gerekse tüketicilerin değişen tercihleri sektörün ciddi bir değişim içinde olduğunu gösteriyor. Değişimin iki önemli noktası var. İlki pandemi etkisiyle değişen tatil anlayışı. Artık kalabalıklardan ziyade daha özel tatil anlayışına olan talep artmış durumda. İkinci önemli değişiklik ise turizm sektörünün de 'sürdürülebilirlik' çalışmalarına kayıtsız kalmayışı. Otel sahipleri ve işletmecileri karbon ayak izinden, çevre ve enerji sertifikalarına kadar pek çok alanda gelişme kaydediyor. Zira sürdürülebilirlik konusundaki hassasiyet artık otel tercihleri yapılırken önemli bir faktör olmaya başladı.
Pandeminin hızlandırıcı etkisiyle birlikte turizm sektöründe değişimin yaşandığı bu iki alanda da aktif olan isimlerin başında Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral geliyor. Harika Güral, Güral Şirketler Grubu'nda 3'üncü kuşak başarılı bir yönetici. Grubun Tekirova ve Antalya Belek'te bulunan iki oteli 1989'dan bugüne hizmet veriyor. Turizmde pek çok kriz dönemini yaşayan Güral'a göre pandemiyle birlikte artık turizm trendleri değişiyor ve daha butik çözümler ön plana çıkıyor...
EN DERİN KRİZ
Geçmişte turizm sektöründe yaşanan ciddi krizlerde yerli misafirlerin her zaman can simidi görevini üstlendiğini hatırlatan Güral, şöyle devam ediyor: "Ancak ülke olarak bizler de sağlık temelli bu krizden olumsuz etkilendiğimizden maalesef bu kez yerli misafirlerimizin ilgisi de sınırlı kaldı. Geçen sene kısa bir süre de olsa açılmış oteller ağırlıklı olarak Rus, Ukraynalı, Moldovalı, Romen, Sırp, Alman, Arnavut, Kazak ve Türk misafirlerini ağırlayabildi."
YENİ NORMAL: DOĞA VE HUZUR
Pandeminin turizm sektörüne yaşattığı trend değişikliği malum... Kalabalıklardan uzak durma zorunluluğu tatil tercihlerinde de içinde geniş alanları olan, villa tipi konaklama sağlayan otellerin tercih edilmesine neden oldu. Otellerde ise ana restoranların yerine 'a la carte' restoranlar tercih edildi. Güral'a göre bu trend önümüzdeki dönemde de devam edecek, "Dar alanlara sıkıştırılmış oteller yerine geniş alanlarda hizmet veren, doğa ile iç içe olan oteller önümüzdeki yıllarda daha avantajlı olmaya devam edecek."
Elbette değişim sadece otellerde yaşanmıyor, farklı turizm türlerinin de öne çıkmasına neden oluyor. Daha önce gözde olan seminerler ve iş toplantılarının çevrim içi uygulamalara kaydığına dikkat çeken Güral "Kalabalık yerlerden uzak durma düşüncesi doğa turizmine, eko turizmine ilgiliyi artırdı. Artık insanlar doğayla baş başa kalacakları, kendi araçlarıyla ulaşabilecekleri yakın bölgelere gitmeyi tercih ediyorlar. Pandemi sürecinde ev turizmi, villalar, butik oteller, karavan ve küçük gruplarla yat turlara olan ilgi arttı. Macera gibi alternatif turizm de öne geçecek" diyor.
Pandemi sonrasında uluslararası seyahatlerde mahremiyet ve güvenliğin, tatil planlamalarında büyük önem kazanacağını belirten Güral'a göre kitle turizminin yerini butik seyahatler alacak. Ayrıca sağlık turizminin önemi daha da artacak. Güral "İnsanlar daha bilinçli seyahatler planlamaya başlayacak. Pandemi ile doğa tatilleri, tercih sıralamasında ilk sıralara yerleşecek" diyor.
OTELLER DE KARBONU ÖLÇÜYOR
Birleşmiş Milletler'in belirlediği ve 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) tüm iş dünyasının gündeminde. Pandemi döneminin de iyice hassasiyeti artırmasıyla birlikte büyük küçük demeden hemen her şirket SKA'lara uygun iş yapış biçimi geliştirmeye çalışıyor. Elbette turizmciler de bu alanda çalışmalarına başladı. Haberin başında da belirttiğimiz gibi sürdürülebilirlik turizm sektöründeki ikinci değişim başlığını oluşturuyor...
Harika Güral, Güral Premier Hotels&Resorts'ta birebir sürdürülebilirlik üzerine çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmaların başında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgeleri geliyor. Ayrıca çevresel sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir ekonomi kapsamında, tesislerinde çevre ve enerji yönetimi, doğal kaynak kullanımı, atık yönetimi, personel yönetimi anlayışları ve sosyal sorumluluk politikaları çerçevesinde ele alınan sürdürülebilirlik uygulamaları üzerinde çalışılıyor. Güral'ın bu çabaları boşuna değil... Oteller aynı zamanda, uluslararası çevre ödülleri kapsamında, kriterleri çevre koruma, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik konularını içeren İngiltere menşeli Travelife Gold ödülünü aldı. Güral, "Ayrıca tesis olarak karbon emisyonu konusunda izleme ve raporlamalarımız da mevcut" diyor. Önümüzdeki dönemde turizm sektöründeki rekabette 'sürdürülebilirlik' hassasiyeti ön plana çıkmaya devam edecek. Bu nedenle sektörün sürdürülebilir modellere daha fazla yatırım yapacağını Güral'ın örneğinden de görebiliyoruz.
PANDEMİNİN TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ YIKICI ETKİSİ
Covid-19 uzun bir zaman sonra karşımıza çıkan ilk pandemi olabilir ancak özellikle turizm pek çok krizi bizzat yaşayan bir sektör. Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) uluslararası veri ve analiz şirketi STR Global iş birliği ile hazırladığı rapor, Türkiye'deki turizm tesislerinin doluluk oranında pandemi nedeniyle yaşanan gerilemeyi gözler önüne sermişti. 2020'de Türkiye'de şehir otellerinin yarısından fazlası, kıyı otellerinin ise büyük bir bölümü kapalı tutuldu. Buna rağmen Türkiye genelinde Ocak-Eylül 2020 döneminde ortalama doluluk oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47,8 düşüşle yüzde 35,4'e geriledi. Hem doluluk oranları hem de pandemi tedbirleri doğal fiyat artışlarını işaret etti.