Zoru başardık, zinciri kırmadık


Feride Cem / INBUSINESS
Dev dalgaların olduğu 2020'de Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanlığı koltuğuna oturan Cevdet Alemdar, "Zoru başardık, tedarik zincirini hiç kırmadık. Çalışanlarımızı yolda bırakmadık. Şirketlerimiz finansal olarak yatırıma hazır, doğru yoldayız. Avrupa'ya yatırıma gönlümüz var" diyor.
Nisan 2020'de Sabancı'nın ana omurgasını oluşturan Sanayi Grubu'nda başkanlık koltuğuna oturan Cevdet Alemdar, "Zordu ama başardık. Bizim yüzümüz kızarmadı. Müşterilerimize hiç aksatmadan ürün verebildik. Global anlamda tedarik zincirini hiç kırmadık" sözleriyle özetliyor koltukta geçirdiği bir yılını. Bu süreçte dev dalgalarla boğuşmak zorunda kalan, dünyanın görüp görebileceği en büyük krizde gemiyi limana hasarsız ulaştırmanın haklı gururunu yaşayan Alemdar, kaptan olarak kendi yaptıklarından çok Sabancı Topluluğu'nun DNA'sına vurgu yapıyor: "Dalgalı denizi bilen bir grubuz. Bu açıdan şanslıydık, çünkü çok antrenmanlıydık. Elbette bu oranda bir sarsıntı beklemiyorduk ama dalgalı bir deniz olacağını biliyorduk. Buna karşı senaryolarımız hazırdı. Aslında bu dalgalı bir deniz değil, bildiğiniz tsunami. Sanayi Grubu'nun DNA'sında kendini aşmak ve hep daha iyisini yapmak için çabalamak yatıyor. Krizler gelir geçer ama üretim gücünüz kalıcı olur." Dünyanın çeşitli ülkelerindeki 14 fabrikası ve 8 bin 700 çalışanı ile dev bir yapıyı yöneten Alemdar, şu sıralar yeni yatırımların yeni sıçramaların hesaplarını yapıyor. Kendinden gayet emin, yol haritası hazır…
KİMSEYİ GERİDE BIRAKMADIK
"Sanayi Grubu olarak bu dönemi kötü geçirmedik" diyen Alemdar, bu sözünü finansal sonuçlarının gayet iyi gelmesiyle destekliyor. Pandeminin etkilerinin yoğun hissedildiği 2020'de Kordsa, Brisa ve TEMSA'dan oluşan sanayi şirketleri toplam 12 milyar lira satış gerçekleştirdi. Üretimin başlıca aktörleri olan çalışanlarıyla bu yolu almaktan mutlu olduğunu söyleyen Alemdar, "Topluluğumuzun aldığı 'Kimseyi geride bırakmama' kararı, çalışanlarımızın kafasındaki endişeleri ortadan kaldırdı ve herkesin günlük işleyişe odaklanmasını sağladı."
ÜÇ LASTİKTEN BİRİ KORDSA
Sabancı Holding'in üstüne bina edildiği Sanayi Grubu, ana işini oluşturan lastik teknolojilerinde dünyanın en büyük oyuncularından biri. Bu işin bayraktarlığını yapan Kordsa'nın Türkiye'nin yanı sıra Amerika, Tayland, Brezilya, Endonezya'da fabrikaları var. Grubun 8 bin 700 çalışanının 3 bin 500'ü yurt dışında. Dünyada üretilen her üç otomobil lastiğinden birinde, her üç uçak lastiğinden ikisinde Kordsa'nın güçlendirme ürünleri kullanılıyor. Türkiye'yi ana bir merkez olarak tutarak dünyadaki bütün lastik üreticilerinin yakınında olduklarını söyleyen Alemdar, şunları anlatıyor: "Bizim onaylanmadığımız lastikçi yok dünyada. Beş büyük lastik üreticisinin dünyanın her yerinde tesisi var. Pandemide onlara 'Merak etme sana dünyanın her yerinde ürün vereceğim, senin yanındayım' dedik. Şu ana kadar hiçbir müşterilerinin üretimini durdurmadık. Bu zordu ama başardık. Çin dışında her yerde müşterimizin yanındayız."
Ürünlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini söyleyen Alemdar, iç pazardaki açık ara liderliklerine de vurgu yapıyor. Türkiye'de kendilerinden sonra gelen rakiplerinin 1,5 katı daha fazla pazar paylarının olduğunu söyleyen Alemdar, "Hatta iki rakibimizin toplamı kadar pazar payımız var. Türkiye'de tartışılmaz liderlik pozisyonundayız" diye konuşuyor.
Liderliklerini Ar-Ge ile sürekli güçlendirdiklerini belirten Alemdar'ın verdiği bilgiye göre Sabancı Holding'in çatısı altındaki yedi Ar-Ge merkezinin dördü Sanayi Grubu'nun bünyesinde yer alıyor.
Alemdar, "Bizim büyüme platformumuz olan Kordsa'nın yüzü yatırım anlamında hep önde. Brisa'da ise her 2,5 saniyede bir lastik üretiyoruz. Ölçek ve teknoloji olarak ayrı bir yerdeyiz" diye konuşuyor. Pazar liderliğinin yanı sıra iç pazardaki güçlü bayi ağlarına atıfta bulunan Alemdar, "Bayilerimizin üçte biri üçüncü nesil, diğer üçte biri ikinci nesil. Türkiye'nin her yerindeyiz" diyor.
750 MİLYON DOLAR YATIRIM
Bu ölçekte bir büyüklüğe ulaşmak için yaptıkları yatırımlara dikkat çeken Alemdar, "Yatırımlarımızda bizi rakiplerimizden ayıran temel unsur yakın iş kollarında, mevcut bilgi birikimimizi kaldıraç olarak kullanıp, büyüme potansiyeli yüksek ileri teknolojilere yatırım yapıyor olmamız. 2015'ten bu yana sadece büyüme odaklı olarak Brisa Aksaray fabrikasına 300 milyon dolar, Kordsa Endonezya ve Türkiye fabrikalarına 140 milyon dolar, Kordsa'nın yeni iş sahası olan kompozit alanına ABD'de 310 milyon yatırım yapıldı" diyor.
İLK ÇEYREKTE NET KARDA BÜYÜK ARTIŞ
2021'in ilk çeyreğinde de sonuçların gayet iyi geldiğine vurgu yapan Alemdar, "Bu sene ilk çeyrekte ciddi bir büyüme var" diyor. 2021 ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında Kordsa satış gelirlerini TL olarak yüzde 26 artırarak, esas faaliyet karını iki katına çıkardı. Brisa ise satış gelirlerini TL olarak yüzde 47 artırarak, esas faaliyet karını 2,4 katına çıkarmayı başardı. Cevdet Alemdar, "İki şirketin kombine net karının zorlu bir yılda yüzde 45 arttığını hatırlarsak muazzam bir büyüme performansı var" diye konuşuyor.
YENİ DÜNYANIN OYUN KURUCUSU
Sabancı Holding Sanayi Grubu, yeni teknolojilere odaklanmış durumda. Yol haritalarında anahtar kelimelerinin teknoloji ve inovasyon olduğunu söyleyen Alemdar, ekliyor: "Bu saatten sonra bizim teknolojiyle anılmayan işlere enerjimizi harcama gibi niyetimiz yok, olamaz da… Bizim işimiz öncü ve örnek olmak. Yeni dünyanın oyun kurucusu olarak anılmak. Bunu da yapacak altyapımız, gücümüz, insan kaynağımız var."
Sanayi Grubu için malzeme teknolojileri önemli bir oyun alanı olarak belirlenmiş. Buradaki güçlerini önümüzdeki dönemde daha da pekiştirecekleri sinyallerini veren Alemdar, "ABD'de bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz satın almalara benzer hamleleri yakında Avrupa'da da görebiliriz. Bunun için çalışıyoruz. Bizim yaklaşımımız, müşteri neredeyse orada olmak. Müşteriye yakın olmak. Avrupa'daki müşterilerimize yakın olmak da gelecekteki önemli önceliklerimizden bir tanesi" diyor.
DÜNYADA ALTI BİN NOKTADA LASSA VAR
Toplam 14 fabrikada üretim yapan Sanayi Grubu'nun ihracat performansı da hayli yüksek. Brisa'nın satışlarında ihracatın payı yüzde 50. İhracatta kilogram fiyatlarının 6,5 dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Alemdar, "Aklınıza gelebilecek her ülkede varız. Dünyada altı bin tane Lassa satan nokta var. Ve iyi marka kabul edilir. Dünyanın her yerine binek lastik satma hakkımız var" diyor.
AVRUPA'YA YATIRIMA GÖNLÜMÜZ VAR
Geliştirdiği teknolojilerle yeni dünyanın oyun kurucusu olmaya karar veren grupta, son yıllarda odaklanılan kompozit üretiminin daha gidecek çok yolu var gibi görünüyor. Japon Bilim Enstitüsü ile Japonya'da kompozit üzerine teknoloji geliştirdiklerini söyleyen Alemdar, gururla anlatıyor: "Son üç senedir kompozit tarafına yoğun yatırım yapıyoruz. Boeing'e mal veriyoruz. Orion Uzay Aracı'nın paraşütlerini biz veriyoruz. Son derece ileri teknolojiye gidiyoruz. Bin 400 derecede bozulmayan ürünler üretip bunu uzay ve havacılık endüstrisine veriyoruz. Bu alanlar pandemiden en fazla etkilenmesine rağmen biz yatırımlarımıza aslanlar gibi devam ediyoruz. Pandemide hız kesmedik. Yeni yatırıma hazırız. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında yatırıma devam edeceğiz. Şirketlerimiz finansal olarak da yatırıma hazır. Şu anda doğru yoldayız. Açıkçası benim moralim çok yerinde. Yerli savunma sanayi firmalarıyla istediğimiz ölçüde olmasa da çalışıyoruz. Dünyanın önde gelen dev firmalarıyla motor imalatlarına motor destek ünitesi veriyoruz. Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri yeni jenerasyon elektrikli aracının pilini Kordsa ürünleriyle tasarlıyor. Amerika'da kompozitte çok güçlüyüz. Şimdi bunu Avrupa'ya doğru götürmeye çalışıyoruz. Türkiye çok yakın o pazara. Avrupa'ya yatırıma gönlümüz var, çalışıyoruz. Şu anda Kordsa'nın yüzde 15'ini oluşturuyor. Ekonomik büyüklüğü de yaklaşık 150 milyon dolara ulaştı."
TEMSA ÇOK KAN KAYBETMEDİ
TEMSA'nın Mayıs 2019'da True Value Capital'e satılıp tekrar geri alınması da kamuoyunda uzun süre konuşulan bir konu oldu. Bu süreci "O dönemin stratejisi kapsamında alınan bir karardı" diye değerlendiren Alemdar, ekliyor: "Fakat sonrasında bunun TEMSA için doğru olamayacağı görüldü. Aynı zamanda Adana'da sosyal soruna da yol açabilecekti. Biz de sosyal sorumluluk çerçevesinde elimizi taşın altına koyarak Skoda Transportation'ı da bünyesinde barındıran PPF Group'la yüzde 50-50 ortaklıkla geri aldık." Bu dönemde Türkiye'ye yabancı ortak getirmenin önemine vurgu yapan Alemdar, "Çekya'nın en büyük grubu Türkiye'ye geldi. Fabrikayı görmeden Sabancı'nın itibarı ile Türkiye'ye geldi. Şu anda daha fazla üstüne ne koyarız bunu konuşuyoruz. Otomobil teknolojileri geliştiren TEMSA Amerika, Fransa ve İskandinav ülkelerinde çok güçlü bir marka. Şirketimiz bundan sonra bir taraftan dizel otobüs ve kamyon üretmeye devam edecek. 2016'da başlanan elektrifikasyon şu anda da devam ediyor." Şirketten toplam bir yıl ayrı kaldıklarını söyleyen Alemdar, şunları kaydetti: "Finansal bir zorluktan geçmiş ama çok kan kaybetmiş değil. Hatta şirketi aldıktan sonra İsveç'e 12 tane elektrikli otobüs gönderdik. Bir otobüsün değeri 500 bin euro. Romanya'da ihale kazandı 20'yi aşkın elektrikli de gönderecekler. Bunun yanında Skoda Transportation'ın raylı sistem çözümleri, bugün Konya ve Eskişehir'de şehir içi ulaşıma önemli katkı sağlıyor. TEMSA sağlam marka, kaldığı yerden devam edecek. Ticari araçlarda da çok güçlü bir oyuncu olarak göreceksiniz."