Son karar yüz yüze...
İpek Alpkökin Olgunsoy / INBUSINESS
Araştırmalar, dünya genelinde şirketlerin yüzde 36'sının pandemi döneminde işe alımlara devam ettiğini ve değerlendirmelerini onlIne mülakatlarla yaptığına işaret ediyor. Ancak yine de son karar genelde yüz yüze görüşmelerde veriliyor.
Online işe alım ve mülakatlar iş dünyasının pandemi öncesinde de hayatında olan bir uygulamaydı. Ama Covid-19'un bu rüzgarı biraz daha kuvvetlendirdiği yanlış bir çıkarım olmaz. Zira 2020'de yaşanan olağandışı küresel sorunun yarattığı sağlık endişesi, bu dijital süreci daha görünür kıldı.
Pandemi kaynaklı küresel ekonomik daralmanın 2021'in ikinci yarısında rahatlayacağına yönelik tahminler, istihdam artışına bağlı teknolojik yöntemlerin yakın gelecekteki yükselişine işaret ediyor. Nitekim çalışmalar da iş dünyasının bu sene ekonomik büyüme sağlayacağı yönünde umutlu olduğunu gösteriyor. Türkiye'deki İK liderlerinin yüzde 44'ü çalışan sayılarında artış beklerken, ABD'deki İK liderlerinin yüzde 60'ı aynı fikri paylaşıyor.
Yani işe alım süreçlerindeki dijital eğilimleri ve avantajlarını uzun süre daha konuşacağız. Ancak fiziki koşullarda hiç yanyana gelmemiş ekiplerin nasıl uyum içinde çalışacağı ve online işe alımların başarısı konusunda tartışmalar da özellikle çalışanlar arasında başlamış durumda. Ve atlanan bir gerçek daha var ki klasik yöntemler sanıldığı gibi tamamen rafa kalkmış değil!
Ergene Consulting&HGA Türkiye Başkanı Murat Ergene bu konudaki endişelere ışık tutuyor. Pandemiye alışma ve adapte olma sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Ergene hem kurumların hem de adayların online iş görüşmelerine alışmaya başladıklarını hatta görüşmeler online yapıldığı için bazı detaylara geleneksel yöntemlere kıyasla daha çok dikkat edildiğini belirtiyor.
ÖNYARGILAR KIRILACAK
"İşe alım süreçlerinin online yürütülmesi kurumların yüz yüze görüşme yapmadığı anlamına gelmiyor" diyen Ergene, "Şirketler son kararı almadan yüz yüze görüşmeler de yapıyor. Ancak belirli bir rol için bazı adaylarla yüz yüze, bazıları ile online mülakat yapılması durumunda bir önyargı oluşabiliyor. Yüz yüze görüşmek, örneğin video konferans yoluyla işe alınan adaylara göre daha olumlu bir algı bırakabiliyor. Bu nedenle tüm işe alımlarda aynı yöntemleri kullanmak önyargıyı azaltacak" diyor.
Sürecin zaman içinde hem çalışan hem de kurum tarafında rüştünü ispat edeceğini dile getiren uzmanlar, tek ihtiyacın biraz sabır olduğu konusunda birleşiyor. Kurumların süre tasarrufu ve sağlık konusundaki hassasiyetleri sebebiyle bu sistemlere geçtiğini anlatan PERYÖN-Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, "Hem şirketler hem de çalışanlar online işe alım ve oryantasyon sistemlerine zamanla adapte olacak ve bu sayede de sistem her iki taraf için de verimli çalışacak. Bu sayede altyapıyı kurmak için ilk başta harcanan yüksek maliyet, çalışanlar ve pozisyon uyumsuzluğu gibi konular zamanla atlatılmış olacak. Çünkü gelecek dijitalde ve bu konudaki değişim de hiç olmadığı kadar hızlı" diyor.
REFERANS HER ZAMAN OLACAK
"Online işe alımlar artıkça referansın önemi de artıyor mu?" sorusu da şu günlerde sık konuşulan bir eğilim olarak karşımıza çıkıyor. Öztınaz'a göre işe alım konularında şirketlere hem içten hem de dıştan yapılan çeşitli öneriler yeni bir durum değil. Her zaman vardı ve muhtemelen hayatımızda olmaya da devam edecek. Murat Ergene de Öztınaz ile aynı görüşü savunuyor. Ergene, "Doğru adaya karar verirken tavsiye ve referans her zaman vardı, olmaya da devam edecek. Ancak odaklanılması gereken konu, bunun doğru şekilde uygulanması" diyor.
Referansın işe alımların bir tamamlayıcısı olduğuna dikkat çeken bir diğer isim de MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın. Yalçın; "Üst düzey yönetici temini sürecinde online mülakatı, belli bir aşamadan sonra yüz yüze devam eden hibrit bir yöntemle son beş yıldır kullanıyoruz. Pandemi şartları nedeniyle artık iş görüşmesi süreçlerinin tamamı online mülakatla başlıyor. Görüşmelerde belirli bir aşamaya gelen üst düzey yönetici adaylarıyla, süreci mutlaka yüz yüze yaptığımız görüşmelerle tamamlıyoruz" diyor.
Referansların ve kontrolünün işe alım sürecinin önemli bir parçası olduğuna değinen Yalçın, "Referans kontrolleri sürecin son aşamasında mutlaka yapılan ve kararda etkili olan bir adım. Bunların, birbirini tamamlayan bütünün parçaları olduğunu unutmamak gerekiyor."