DEİK Kadın Platformu'nu hayata geçirdi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından, kadınların iş dünyasında, daha etkin ve görünür olması, üst düzey yönetici pozisyonlarında temsiliyetinin artırılması amacıyla "DEİK Kadın Platformu" hayata geçirildi.
DEİK Merkezi'nde gerçekleştirilen platformun tanıtım törenine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK Kadın Platformu Başkanı Ebru Özdemir ile iş insanları katıldı.
Törende konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "2002 yılında yaklaşık yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 36'ya ulaştı. OECD'ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) göre kadınların iş gücüne katılım ortalaması yüzde 66'dır. Türkiye'nin bu orana ulaşmasıyla, milli gelirimizde de yüzde 20'lik bir artış söz konusu olacak." dedi.
Bu platformun kurulmasının çok kıymetli olduğunu vurgulayan Göktaş, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, eğitim, sağlık, sanayi ve sosyal politikalar başta olmak üzere her alanda çok büyük kazanımlar elde ettiğini dile getirerek, "Son 22 yılda bir asra sığacak eserler tek tek hayata geçirildi, milletimizin hizmetine sunuldu. Her bir yatırımın hayat bulmasında kadınlar çok büyük roller üstlendi. Ülkemiz ekonomisine katkı sunan kadınların, haklarını koruyan ve refahını artıran bir anlayışla hareket ediyoruz." diye konuştu.
"Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Türkiye" vizyonu doğrultusunda kadını hayatın her alanında güçlendirdiklerini belirten Göktaş, ayrımcılık ve şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle mücadele ettiklerini, cam tavanları ve tüm engelleri bir bir aştıklarını, mesleki eğitimlerden girişimcilik desteklerine kadar çok yönlü ve geniş bir anlayışla kadınların ekonomik hayata katılımını teşvik ettiklerini kaydetti.
Bakan Göktaş, 12. Kalkınma Planı'nda kadınların geleceğine dair önemli hedefler belirlediklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bu plandan hareketle Kadını Güçlendirme Strateji Belgesi ve Eylem Planı'mızı tüm paydaşlarımızla hazırladık. Eylem planımız çerçevesinde kadınların toplumsal hayata katılımını artırmak için 2024-2028 dönemini kapsayan hedef ve uygulamalarımızı belirledik. Ekonominin büyümesinde kadınların üstleneceği rol çok önemli. Bu noktada mahalle tipi kreş modelinin yaygınlaştırılmasının kadın istihdamına önemli katkılar sunduğunu belirtmek istiyorum. Bu anlamda 0-3 yaş arası çocuklara yönelik mahalle odaklı kreş modeliyle bakım ve eğitim hizmeti veren kurumların yaygınlaştırılmasını çok önemsiyoruz. Ülke geneline yaygınlaştıracak bu modelle kadınların ev ve iş hayatı arasında tercih yapmak zorunda kalmalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz."
"Kadın kooperatiflerine destek vermeyi sürdüreceğiz"
Türkiye'nin her yerinde kadın girişimciliğini desteklediklerini vurgulayan Göktaş, kadın girişimcilerin hem inovatif hem de yenilikçi yaklaşımlara sahip olduklarını anlattı.
Göktaş, ocak ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla imzaladıkları ortak bir protokolle mevcut kadın girişimcileri güçlendirmeyi, fonlar aktarmayı, kadın istihdamını arttırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Girişimcilik, finansal okuryazarlık ile teknoloji becerileri gibi uygulamalı eğitimlerin yer alacağı Kadın Girişimcilik Akademisi kurmak için hazırlıkları sürdürdüklerini dile getiren Göktaş, belediyeler bünyesinde Girişimci Kadınlar Ağı'nın oluşturulmasını teşvik edeceklerinin, yerelde kadınların ekonomik değer üretimini teşvik ettikleri kadın kooperatiflerine destek vermeyi sürdüreceklerinin altını çizdi.
Bakan Göktaş, üretimin gücüne güç katan kadınların ekonomik alanda söz hakkını belirgin kılmayı, kadınlara eşit fırsatlar sunmanın ön koşulu olarak gördüklerini, toplumun gelişmesinde önemli katkılar sunan kadınların karar süreçlerinde ve karar alma mekanizmalarında yer almalarını güçlü bir kalkınmanın önemli bir adımı olarak değerlendirdiklerini bildirdi.
"Kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye yükseltilmeyi hedefliyoruz"
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkenin yüzde 49,9'unu kadınların oluşturduğunu, yönetici sayısının ise yeterli seviyede olmadığını aktaran Göktaş, "2002 yılında yaklaşık yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 36'ya ulaştı. OECD'ye göre kadınların iş gücüne katılım ortalaması yüzde 66'dır. Türkiye'nin bu orana ulaşmasıyla, milli gelirimizde de yüzde 20'lik bir artış söz konusu olacak. 12. Kalkınma Planı'mızda, 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye yükseltilmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Göktaş, bu hedefleri doğrultusunda kadınlara yeni iş imkanları sağlamaya, özellikle kadın girişimciliğini desteklemeye devam ettiklerini, bunu birlikte yapacaklarını belirterek, daha fazla kadının ekonomi dünyasında yer almasının Türkiye'nin büyümesine önemli bir katkı sağlayacağını, bu anlamda kadının ekonomik olarak güçlenmesinin Türkiye'nin güçlenmesi demek olduğunu söyledi.
DEİK'in, Türkiye'nin küresel vizyonunun belirlenmesinde ufuk açıcı, yenilikçi ve dinamik bir platform olduğunu belirten Göktaş, "DEİK çatısı altında bir kadın platformunun kurulmasıyla iş dünyasında daha fazla kadının aktif rol alması bizleri son derece mutlu ediyor. DEİK gibi Türkiye ekonomisini dünyaya taşıyan böylesi önemli bir platformda kadın temsiliyetinin daha da artmasını önemli buluyoruz. DEİK İş Konseylerinin yönetimlerinde daha fazla kadının yer alması demek, ülkemizin yeni yatırımlarla buluşması demektir." değerlendirmesini yaptı.
Bakan Göktaş, kadınların elinin değdiği her yerin bereketlendiğinden bahsederek, kadınların çalışma dünyasına farklı beceriler ve bakış açışı katacağını ifade etti.
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, DEİK olarak, 39 yıldır "ticari diplomasi" mottosuyla Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütmek amacıyla faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kurucu kuruluşları sayesinde diğer STK'lere göre biraz farklılaştıklarını ifade eden Olpak, dünyanın hemen hemen her noktasına 152 iş konseyi aracılığıyla ulaşabildiklerini anlattı.
DEİK'in hem yönetim kurulu seviyesinde, hem de iş konseyi başkanları ve yönetimleri seviyesinde kadın temsilinin yüksek olduğu kurumlardan birisi olduğunu vurgulayan Olpak, "Yönetim kurulunda 3 kadın üyemiz bulunuyor. DEİK personelimizin yüzde 42'si kadından oluşuyor. Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz DEİK İş Konseyleri 2023 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurulları'nda 12 kadın iş konseyi başkanımız seçildi. Bu rakam daha önce 18'di." diye konuştu.
Olpak, yürütme kurullarında kadın üyelerin sayısını artırmak istediklerini, mevcut kadın üyelerin çevrelerinde platformu tanıtması gerektiğini ifade ederek, DEİK'te kadınlara negatif bir ayrımcılık olmadığını, pozitif ayrımcılık için yapılması gereken ilaveleri de platformla birlikte değerlendireceklerini belirtti.
Ekonomi, siyaset ve ticaretin tek yönlü olarak ilerlemediğine dikkati çeken Olpak, "Eskiden biz fizibiliteler yaptığımızda kar-zarar gibi durumlara bakardık. Bugün, birçok sosyal ve çevre etkisiyle bakıyoruz. Yeşil ve dijital dönüşümden bahsediyoruz. Bütün bunların olduğu yerde elbette kadınların rolü çok fazla, tartışmaya hiç gerek yok." ifadelerini kullandı.
Olpak, 2008 küresel finans krizinin iş dünyası açısından çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde de kadınların rolünün ne olduğunu görüyoruz. Hayatımızın her noktasında bize destek veren değerli kadınlarımızın yönetim kurulumuz olarak biz destekçiyiz. Ama bu destek yeterli değil, o desteğin aktifleştirilmesini kim ortaya koyacak? Yönetim prensibim şöyle, insanlara sorumluluklarını ve yetkilerini eşit bir şekilde vermemiz lazım. Eğer siz sorumluluk verir, yetki vermezseniz ondan sonuç alamayız. Biz kadın platformumuza sorumlulukları ölçüsünde yetki veriyoruz, önleri açık. Kadınlar annemiz, eşimiz, kızımız, kız kardeşimiz... Kadınların bizimle iş hayatında daha fazla beraber olmaması için hiçbir engel bulunmuyor."
"Bizim için her alanda 'yüzde 50' kritik eşik"
DEİK Kadın Platformu Başkanı Ebru Özdemir de platform kurulması için uzun bir süredir üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Kadınların iş dünyasında, daha etkin ve daha görünür olması, üst düzey yönetici pozisyonlarında temsiliyetinin artırılması amacıyla DEİK Kadın Platformu'nu kurduk." dedi.
DEİK Kadın Platformu ile önemli bir adım attıklarını ifade eden Özdemir, DEİK bünyesinde, her düzeyde DEİK üyesi, iş konseyi yürütme kurulu üyesi, yürütme kurulu başkan ve başkan yardımcısı kadınların temsiliyetinin artırılmasının bir numaralı öncelikleri olduğunu vurguladı.
Her iş konseyi yürütme kurulunda en az bir kadın üyenin yer almasını zorunlu kıldıklarını aktaran Özdemir, ayrıca DEİK ailesine yeni üyelik kapsamında gelen kadın girişimcilere özel olarak 1 yıl süresince yüzde 50 oranında DEİK ve yüzde 30 oranında iş konseyi aidat indiriminin uygulanmasına karar verdiklerini bildirdi.
Özdemir, DEİK'te temsilci sayısı 5'in üzerinde olan üye şirketler için 1, temsilci sayısı 10'un üzerinde olan üye şirketler için 2 üst düzey kadın yönetici dahil etmeleri halinde ilgili iş konseyi üyelik aidatının 1 yıl süresince alınmamasına karar verdiklerini ifade ederek, "Bizim için her alanda 'yüzde 50' kritik eşik. Bu seviyeye gelene kadar, kadınları savunmamız ve desteklememiz gerekiyor." diye konuştu.