245 bin hektar alan ‘Ormanın Gözleri’ ile koruma altına alınacak

07.09.2023
Geçen yıl “Ormanın Gözleri” projesiyle Adana’da akıllı yangın gözetleme kulesinin kurulumunu gerçekleştiren Anadolu Sigorta, bu yıl 4 yangın gözetleme kulesini daha hizmete açacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 245 bin hektar alan gözetlenerek orman yangınlarıyla mücadeleye destek olunacak.

Ayfer ARSLAN / INBUSINESS

Anadolu Sigorta'nın orman varlıklarının korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği 'Ormanın Gözleri' projesi devam ediyor. Geçen yıl kurulumu tamamlanan Adana'daki yangın kulesinin ardından, 2023 yılında 4 yangın gözetleme kulesi daha hizmete açılıyor. Bu kulelerin de devreye alınmasıyla birlikte 245 bin hektar alan gözetlenerek orman yangınlarıyla mücadeleye destek olunacak.

Anadolu Sigorta, 'Ormanın Gözleri' projesiyle yangına erken müdahalede hayati bir önemi bulunan gözetleme kulelerinin yenilenmesini ve yeni insansız yangın gözetleme kuleleri yapımına destek oluyor. Geçen yıl aralık ayında ilk startı Adana'da veren şirket, 2023 yılında ise Muğla, Antalya, Çanakkale ve Adana'daki ikinci kule olmak üzere dört adet gözetleme kulesini daha hizmete sunacak.

Mobil ve insansız teknolojisiyle bölgede yangınlara müdahalede önemli bir role sahip olan 5 kule, 245 bin hektar orman arazisinin 7/24 kesintisiz gözetlenmesini sağlayacak. Projeyle ayrıca erken müdahaleye dikkat çekerek orman varlıklarının gelecek yıllarda da korunmaya devam edilmesi ve bireylerin farkındalık bilincinin artırılması amaçlanıyor.

11 orman yangını önlendi

Antalya Döşemealtı ilçesinde yapılan kulenin açılışı öncesinde ekonomi basını ile bir araya gelen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, iklim değişikliği nedeniyle son 2 yıldır hem ülkemizde hem dünyada yaşanan yangın felaketlerine dikkat çekti. Orman yangınları ile mücadelede devlet kurumlarının yanı sıra bireylere ve şirketlere de çok büyük görev ve sorumluluklar düştüğüne vurgu yapan Tuğtan, Anadolu Sigorta olarak bu anlayışla geçen yıl 'Ormanın Gözleri' projesi ile orman varlıklarımızı korumak için önemli bir adım attıklarını hatırlattı. Tuğtan, "Geçen sene devreye aldığımız Adana kulemiz bu yaz bölgede yangınların önlenmesinde etkin bir rol oynadı ve 11 adet tehlike arz eden orman yangınının erken tespit ve takibini sağladı" dedi.

Kişi bazlı fiyatlama

Öte yandan sigorta sektörünün gündemindeki soruları da yanıtlayan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, yüksek enflasyon, yedek parça maliyetleri, döviz kurları ve asgari ücret artışlarının özellikle oto branşındaki primleri de yukarı çektiğini söyledi. Medikal enflasyonda da yüzde 100'lerin üzerinde artışların sağlık sigortası primlerine yansıdığını anlatan Tuğtan, aynı koşulların devam etmesi halinde sigorta primlerinde artışın kaçınılmaz olduğunu ifade ederek gelecek dönemde 'kişi bazlı fiyatlama'nın öne çıkacağını savundu.

Ankara'ya taşınacak

Bu yıl yaşanan doğal afetlerin sektöre etkisine de değinen Tuğtan, Anadolu Sigorta olarak 6 Şubat depremleri dolayısıyla 13,3 milyar lira tutarında 11,5 bin adet hasar ihbarı aldıklarını, toplam 5,8 milyar liralık tazminat ödendiğini, ayrılan muallak hasar tutarının ise 7,5 milyar lira olduğunu dile getirdi.

Deprem ile mücadeleyi 'Türkiye'nin mili meselesi' olarak gördüklerini söyleyen Tuğtan, şöyle devam etti:

"Olası İstanbul depremine karşı hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalara başladık. Türkiye'nin yüzde 44'ü birinci derece deprem bölgesinde yaşıyor. Yüzde 26'sı ise ikinci derece deprem bölgesinde. Olası bir İstanbul depremi ise İstanbul'un yanı sıra Kocaeli ve Bursa'yı da derinden etkileyecek. Afet Yönetimi, organizasyonel dayanıklılık, iletişim ve çalışan odaklı projeler olmak üzere 9 ana başlık altında deprem hazırlıklarına başladık. Bu çerçevede 2024 yılında yönetici kadrolarımızı Ankara'ya göndereceğiz. Hasar, reasürans ve bilgi teknolojileri ekibimizi Ankara'ya yönlendireceğiz. Amacımız herhangi bir deprem durumunda operasyonlarımızı kesintisiz bir şekilde sürdürmek. Kamu ve özel sektör bütün kuruluşların buna yönelik planlarını şimdiden yapması gerektiğine inanıyorum."

5 kuleye ulaşılacak

Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Semiz Ergüntan da 'Ormanın Gözleri' projesi kapsamında 2023 yılında 4 yangın gözetleme kulesinin daha tamamlanarak devreye alınacağını ve toplamda 5 kuleye ulaşılacağını aktardı. Ergüntan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İklim değişikliği ile birlikte özellikle son yıllarda yaşadığımız en büyük sorun, sayısı ve süresi artan orman yangınları. Sıcaklıkların tırmanışa geçtiği, mevsimlerin birbirine karıştığı çağımızda artık yangınların da yaz mevsimiyle sınırlı kalmadığını üzülerek görüyoruz. Sadece insanları değil tüm ekolojiyi etkileyen çok büyük bir küresel sorun. En önemli hedeflerimizden biri de iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bilinç yaratmak. Proje kapsamında yeni kuleler devreye alarak bu mücadeleye destek olmayı sürdüreceğiz."

24 saat kesintisiz gözlem

Öte yandan Antalya'daki kulenin açılış töreninde konuşan Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın da Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelede yüksek teknolojili sistemlerin kullanıldığını söyledi. İnsansız yangın gözetleme kulelerinin de bu sistemlerden biri olduğunu, Ankara'ya ve tüm Türkiye'ye bölgelerden anlık görüntü aktarabildiğini belirten Aydın, "Amacımız yangınları ilk çıkış anında tespit etmek. Kulelerimiz de bu amaçla yapılıyor. Bu kulelerden Türkiye'de 184 tane yaptık. Antalya'da da bu mekanizmanın yer aldığı kulelerimiz var. 2025 yılına kadar 450 adet yangın kulesi daha akıllı kuleye dönüştürülecek" diye konuştu.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici de 2021 yılında Antalya'daki orman yangınlarında 60 bin hektar alanın zarar gördüğünü hatırlatarak şöyle devam etti:

"Son 3 yıldır kentimizde orman yangınlarının riskinin olduğu periyotlar uzadı. Bu yıl temmuzda 22 gün aralıksız poyraz esti, hava sıcaklığı 45 dereceyi gördü. Nem oranı yüzde 5'e kadar düştü. Bu kadar orman ve insan sirkülasyonu varsa tüm olumsuz koşullar bir araya geldiğinde çıkacak bir yangının büyüme potansiyeli de o kadar fazla. Bu nedenle orman yangınlarıyla mücadelede en önemli unsurlardan biri yangının kısa sürede tespit edilerek müdahaleye başlanması. Bu açıdan insansız yangın gözetleme kuleleri büyük önem arz ediyor."