Doğanlar Holding'den, sürdürülebilir gelecek için 300 milyon dolarlık yatırım
Doğanlar Holding, 2024 yılında İzmir’de 9,3 milyar liralık yatırımla atık plastikten nafta muadili proliz yağı üretecek. Böylece geri dönüştürülemeyen plastiklerin sürdürülebilir hammadde olarak yeniden ekonomiye kazandırılacağını söyleyen Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, böylece grubun enerjideki toplam yatırımının 600 milyon doları bulacağını dile getirdi.
Ayfer Arslan / INBUSINESS
Yaklaşık yarım asır önce Çanakkale'nin Biga ilçesinde Doğan Mobilya ile mobilya sektörüne giriş yapan Doğanlar Holding, son yıllarda enerji ve inşaat sektörüne de odaklanarak yatırımlarına hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Enerji alanında özellikle sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek amacıyla Biotrend şirketiyle alternatif enerji kaynaklarına yönelen holding, önümüzdeki dönem 300 milyon dolarlık yeni yatırıma hazırlanıyor.
Hacı Ali Doğan tarafından 1970'li yıllarda temelleri atılan Doğanlar Holding, başta mobilya olmak üzere, perakende, enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Enerji sektöründe Biotrend; inşaat sektöründe Doğyap; perakende sektöründe Troypark ve mobilya sektöründe Doğtaş, Kelebek Mobilya, Kelebek Mutfak-Banyo, Lova Yatak, RuumStore ve Biga Home markalarıyla yatırımlarını sürdürüyor.
Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile birlikte 29-30 Nisan tarihlerinde, Çanakkale'de basınla bir araya gelen Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, bölgedeki yatırımlarını ve 2024 hedeflerini paylaştı. Öncelikle Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, kurulu gücü 18,8 megavat olan biyokütle yakma santrali Biotrend Tesisi'ni basına tanıtan Doğan, yılda 50 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesine katkı sağladıklarını belirterek, "Bu tip katma değerli projeler ülkemiz için büyük bir değer. Elde edilen temiz enerji sayesinde 60 bin hanenin elektrik ihtiyacı sağlanıyor. Kurulu gücü 18,8 megavat olan tesisin birinci fazı 17,8 megavat. Bu tesis sayesinde yılda 50 bin ton karbondioksit salınımı engellenmiş oluyor. Bu da yaklaşık 11 bin aracın trafikten çekilmesi anlamına geliyor" diye konuştu.
Holdingi de halka açacak
Şu ana kadar enerji sektörüne yaptıkları yatırımın 300 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Davut Doğan, 10 milyar liralık yeni bir projeye daha başlayacaklarını aktardı. Doğan, Türkiye'nin ithal ettiği plastik ham maddesini üretmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şu bilgileri aktardı:
"Dünyanın en büyük problemi plastik kirliliği. Senede 350 milyon ton civarında plastik üretiliyor. 20 yılda 750 milyon tona ulaşması bekleniyor. Biotrend olarak amacımız; teknolojik, ekonomik ya da ekolojik nedenler ile mekanik olarak geri dönüştürülemeyen plastiklerin sürdürülebilir ham madde olarak döngüsel ekonomiye kazandırmak. Şu anda geri dönüştürülebilir plastiğin oranı yüzde 8'lerde, hedef bu oranı yüzde 30'lara çıkarmak. Bu kapsamda bir proje geliştirdik. Az sayıda endüstriyel uygulamada yenilikçi plastik kirliliği çözümü olan 'Kimyasal İleri Dönüşüm' diye tabir edilen bir yatırıma başlayacağız. İzmir'de 9,3 milyar liralık bir teşvik paketine sahip ve Honeywell ortaklığında gerçekleşecek olan yatırımın tamamlanması ile birlikte nafta muadili, yıllık 55 bin ton piroliz yağı üretilmesi planlanıyor. Böylece enerjiye yaptığımız yatırım miktarı 600 milyon doları bulacak."
Ayrıca çöpten elektrik ürettiklerini de söyleyen Doğan, "Her bir vatandaş günde 1 kilogram çöp üretiyor. Türkiye 80 milyon olduğu için günlük 80 bin ton. Bunun 5'te 1'i bizim tesislerimizden geçiyor. İzmir, Bergama, Uşak, Malatya, Sivas, İskenderun, Aksaray, Giresun, İnegöl, Balıkesir'de de tesislerimiz var. Bu tesislerimize Türkiye'nin en büyük çöp işlenen yeri diyebiliriz" diye konuştu.
Mobilya ve enerji olmak üzere iki tane halka açık şirketlerinin bulunduğunu belirten Davut Doğan, Doğanlar Holdingi de halka açmayı hedeflediklerini dile getirdi. Halka arz sürecinin organize edilmesi amacıyla ön hazırlıklara ve aracı kurum görüşmelerine başladıklarını anlatan Doğan, piyasa koşullarına göre 2025 yılında halka arzın hayata geçirilmesinin planlandığını ifade etti.
Mobilyada ihracat atağı
Basınla buluşma toplantısında mobilya sektörüne yönelik yatırımları ve hedeflerini de paylaşan Davut Doğan, Doğanlar Mobilya Grubu olarak 2024'ü 'ihracat yılı' ilan ettiklerini vurgulayarak bünyelerinde yer alan Doğtaş, Kelebek Mobilya, Kelebek Mutfak Banyo, Lova Yatak, Ruumstore ve Biga Home olmak üzere 6 markası ile yakaladıkları güçlü büyüme trendini sürdüreceklerini söyledi.
Mobilya ihracatındaki ülke sayısını artırma ve markalarının global marka olma hedefi doğrultusunda önemli adımlar atan grup, 2024 yılında konsolide bütçesinin yaklaşık yüzde 5'ini yatırımlara ayıracak. Planlanan yatırım alanları arasında sürdürülebilirlik, dijitalleşme, kapasite artışları, AR-GE ve inovasyon yatırımları da yer alıyor.
Doğanlar Mobilya Grubu'nun yurt içi ve yurt dışında toplam 735 satış noktasına ulaştığını kaydeden Doğan, yılın ilk çeyreğinde açılan 11 yeni mağazayla da öngörüleri doğrultusunda yol aldıklarına dikkat çekti. Davut Doğan, geçen yıl resmi açılışı gerçekleştiren ve Senegal'in ilk ve tek mobilya üretim tesisi olma özelliğine sahip Biga Home markasının da bugün 19 satış noktasına ulaştığını ve Afrika pazarında büyümeye devam ettiğini ifade etti. Doğan, ayrıca uluslararası pazarlara daha güçlü entegre olmak amacıyla İtalyan bir şirket ile mobilya üretimi alanında iş birliği konusunda görüşmelere başladıklarını kaydederken, inşaat alanında da kentsel dönüşüm projelerine odaklanacaklarını sözlerine ekledi.