Paladyum Tarım, topraksız tarım alanındaki yatırımlarını sürdürüyor
İnşaattan teknolojiye ödeme sistemlerinden enerjiye birçok alanda büyümeyi sürdüren Paladyum Holding şirketlerinden Paladyum Tarım, topraksız tarım alanındaki yatırımlarını kesintisiz sürdürüyor.
Şirket açıklamasına göre, Muğla Bodrum'da 27,500 metrekarelik bir alanda 21,168 metrekarelik serada üretim yapan Paladyum Tarım, yıllık 200 tonun üzerinde ürettiği çileğin tamamını İngiltere pazarına ihraç ediyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Paladyum Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asmin Ayşe Pala, topraksız tarım uygulamalarına yönelik yatırımlar hakkında bilgi verirken, küresel örtü altı tarım teknolojisi sektörünün 2028 yılına kadar 32 milyar doları aşacağını ve bu büyümenin önemli bir motivasyonunun artan nüfus artışı olduğuna dikkat çekti.
Gıda üretiminin 30 yıl içinde yüzde 70 artması gerekiyor
Pala, küresel gıda güvenliğini tehdit eden unsurların başında küresel nüfus artışının geldiğini belirterek şunları söyledi: "Hızlı kentleşme ve iklim değişikliği, küresel tarımı tehdit eden başlıca faktörler arasında yer alıyor. Hızlı kentleşme tarım için kullanılabilir arazi miktarını azaltırken, iklim değişikliği ise kalan arazinin tarımsal üretim için daha az uygun hale gelme riskini artırıyor. Tarımsal sulama hataları da susuzluk riskini artırarak bu döngüyü tetikliyor. Bu açıdan bakıldığında, tarımda teknolojinin etkin kullanımı sürdürülebilirlik açısından son derece önem taşıyor."
Kontrollü ortam tarımı verimlilik sağlıyor
2050 yılında ulaşılması öngörülen 9,7 milyarlık dünya nüfusunun (Kaynak:UN link) güvenli gıdaya erişimi için topraksız tarım teknolojilerine yapılan yatırımların artması gerektiğini vurgulayan Pala, Kontrollü Ortam Tarımı olarak adlandırılan topraksız ve dikey tarım yöntemlerinin enerji ve su tasarrufu yanında birçok fayda getirdiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "Hidroponik sistemler, geleneksel tarla tarımı sulama yöntemlerine kıyasla su kullanımını yüzde 10'a kadar azaltabiliyorlar. Bitkilerin 24 saat analizine olanak tanıyan izleme teknolojileri sayesinde ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller veriye dayalı yöntemlerle sağlanıyor. Burada atılacak her doğru adım, çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına ve daha az su kullanarak daha fazla gıda üretimine olanak tanıyor."
Paladyum Tarım çilek üretimi ve ihracatıyla büyüyor
Paladyum Tarım'ın son teknoloji ile donatılmış kontrollü tarım tesislerinin bu alanda iyi bir uygulama örneği olduğunu söyleyen Pala, "Son beş yılda Türkiye'de topraksız tarımın artmasıyla çilek üretimi yükselişte. Dünya Gıda Örgütü verilerine göre 2021'de Türkiye, 668 bin ton çilek üretimiyle dördüncü sırada yer aldı. 2023'e gelindiğinde bu rakamın 680 bin tonu aştığını söyleyebiliriz. Ancak ihraç edilen çileğin yaklaşık yüzde 10'unu yaş olarak gönderiyoruz. Dondurulmuş çilek ihracatı ise sadece 100 tona ulaşıyor. Burada en önemli sorun, yaş meyvenin beklenen kaliteyi karşılayamaması. Paladyum Tarım olarak yüksek standartlarımızla bu döngüyü kırmaya çalışıyoruz ve İngiltere gibi kritik bir pazarla ilişkilerimizi güçlendiriyoruz" dedi.
Hedef 430 ton
Pala, Paladyum Tarım'ın 2024 yılında çileğin yanı sıra yaban mersini üretimine de başlayacağını ve bu planın içinde yerel çiftçilerle iş birliklerinin de önemli bir rol oynayacağını belirtti. Üretim hedeflerini yüzde 100 ihracat olarak belirlediklerini belirten Pala, üretim hacmini 430 tona çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Ayrıca, yaş meyve kalitesinde küresel standartları zorlayan bir noktaya gelindiğini ve İngiltere dışında Kuzey Avrupa Ülkeleri gibi hedef pazarlara da odaklandıklarını belirtti.